Skip to main content
22 05 2020 | 10:56
του Θανάση Παιδή
του Θανάση Παιδή

Αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ στο κρασί

Καθώς η Οικονομία επανεκκινεί μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που ήταν αναγκαία για την προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό απαιτείται, μεταξύ άλλων και η μείωση του ΦΠΑ στο κρασί.

Αυτή η πρόταση στοιχειοθετείται τόσο με βάση τεχνοκρατικές απόψεις, όσο και μετά από συνομιλίες που είχα με ανθρώπους σε όλη την παραγωγική αλυσίδα της Θεσσαλίας.

Ήδη, ο κλάδος της εστίασης παραμένει κλειστός για διάστημα που ξεπερνά τους δύο μήνες. Αυτή η εξέλιξη έχει επιφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση κρασιού. Ο κλάδος της οινοποιίας έχει πληγεί καίρια, ενώ εκτιμάται ότι αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι αμπελουργοί.

Καθώς η κανονικότητα αποκαθίσταται με συνετά βήματα θα πρέπει να δοθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα κίνητρα που θα τονώσουν την κατανάλωση και θα περιορίσουν κατά το δυνατόν τις απώλειες σε τομείς κρίσιμους τόσο για την εθνική, όσο και για την τοπική οικονομία.

Προτείνω τη μείωση του ΦΠΑ στο κρασί και την μεταφορά στο συντελεστή του 13%, ενώνοντας τη φωνή μου με το αίτημα που εκφράζεται από φορείς του κλάδου. Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης θα μπορέσει να δώσει την απαραίτητη ώθηση που θα ενισχύσει την κατανάλωση. Παράλληλα, θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα στήριξης του συγκεκριμένου προϊόντος ταυτότητας και όσων ασχολούνται με αυτό.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο ενδιαφέρον έχει η θέση που εξέφρασε πρόσφατα ο επικεφαλής των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Deloitte στην Ελλάδα, για μείωση του ΦΠΑ, η οποία θα μετριάσει τις απώλειες εσόδων της εστίασης αλλά των κλάδων που διοχετεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους σε αυτή. Στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργανώθηκε για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και φιλοξενίας, στελέχη της εταιρείας επισήμαναν ότι, κατά την Deloitte, θα πρέπει ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 24% στο 13% τόσο για την εστίαση όσο και για προϊόντα όπως είναι τα αναψυκτικά, η μπύρα κρασί, που διατίθενται μέσα από τα εστιατόρια υπογραμμίζοντας ότι «μέσω της εστίασης διακινείται περίπου το 75% των προϊόντων κρασιού και το 57% της μπύρας. Άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κατανόηση σε αυτό το θέμα, καθώς αφορά πολύ μεγάλη εγχώρια παραγωγή».

Σ’ αυτήν κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία θα πρέπει να παρασχεθούν όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση σε κλάδους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις που είχε στην καθημερινότητα η πανδημία. Η μείωση του ΦΠΑ στο κρασί θα αποτελούσε ισχυρό σήμα στήριξης για ένα προϊόν ευρύτατης κατανάλωσης, με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην εθνική, όσο και στην τοπική οικονομία.

Οφείλουμε να είμαστε πάντα κοντά σε παραγωγούς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, στον κοινό αγώνα για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας.

*Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας