Skip to main content
21 01 2019 | 08:43

Στ. Αραχωβίτης: Καταπολέμηση της πείνας και των ανισοτήτων με την ψηφιακή γεωργία

Στ. Αραχωβίτης: Καταπολέμηση της πείνας και των ανισοτήτων με την ψηφιακή γεωργία

Την ανάγκη «υποταγής» των εργαλείων της ψηφιακής εποχής στην υπηρεσία των βασικών στόχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και των ανισοτήτων και για την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο και στην γη τους, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες του 11ου Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων και Γεωργίας που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας 2019», στο Βερολίνο.

Ο Υπουργός ΑΑ&Τ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, οι συνεργάτες του υπουργού κ. Γεωργία Αναγνωστοπούλου και κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, κ. Χρήστος Ντοκομές και κ. Μανώλης Σουλτανόπουλος.

«Η Ελλάδα κάνει τώρα το επόμενο βήμα για την μετάβαση της γεωργίας στην ψηφιακή εποχή», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραχωβίτης και σημείωσε ότι για τα 800 εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα και τα 2,5 δισεκατομμύρια που υποσιτίζονται δεν ευθύνεται η ανεπάρκεια στην παραγωγή τροφίμων, αλλά η άνιση κατανομή πλούτου, τόσο στον κόσμο όσο και στο εσωτερικό μεμονωμένων χωρών και αυτή είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί - τώρα πλέον και με τα μέσα που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της παρέμβασης του υπουργού κατά την χθεσινή Διάσκεψη 75 υπουργών Αγροτικής ανάπτυξης από όλον τον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με «οικοδέσποινα» την Γερμανίδα υπουργό Γιούλια Κλέκνερ.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας, τόνισε ότι πρόκειται για έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, θα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια, η χρήση του θα είναι δωρεάν, ενώ θα έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Αναλυτικότερα, το έργο προβλέπει την εγκατάσταση 6.500 μετεωρολογικών σταθμών, κάλυψη πάνω από 150.000 στρεμμάτων και την δημιουργία λογισμικού, το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τα επιμέρους δεδομένα. «Η μετάβαση θα δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης, αλλά τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι πως «κάνουμε το επόμενο βήμα» προς την ψηφιακή γεωργία. «Όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, η Ελλάδα θα ανήκει στις ηγέτιδες δυνάμεις στην Ευρώπη για αυτού του είδους την γεωργία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως επισήμανε, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει «από τη διαχείριση, στην εποχή που θέτουμε στόχους και αναπτύσσουμε οράματα».

Η ανταπόκριση των Ελλήνων αγροτών είναι εντυπωσιακή, μετέφερε σχετικά ο υπουργός και εξήγησε ότι ήδη σε μεμονωμένες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις συνεταιρισμών λειτουργούν ανάλογα εργαλεία, τα οποία, σκοπός του υπουργείου είναι, όταν ολοκληρωθεί το έργο, να συνδεθούν με την κεντρική εφαρμογή.

«Παλιότερα αναπτυσσόταν μόνο ότι εμπεριείχε συναλλαγή», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «όποιος αγρότης ξεφεύγει από την λογική της κρατικοδίαιτης γεωργίας των επιδοτήσεων και πάει σε λογική επιχειρηματικότητας, πετυχαίνει. Έχουμε πολλά καλά παραδείγματα, τόσο μεμονωμένα όσο και σε επίπεδο συνεταιρισμών και τα στηρίζουμε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Η σημασία που αποδίδεται και από την γερμανική κυβέρνηση στην μετάβαση της γεωργίας στην ψηφιακή εποχή καταδεικνύεται και από την συμμετοχή της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για πρώτη φορά στις εργασίες του Φόρουμ, με παρέμβαση η οποία είχε ως κεντρικό σημείο την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως και της προστασίας των φυσικών πόρων. Ειδικά για την Γερμανία, η κυρία Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να επωφεληθούν από τις ψηφιακές δυνατότητες όχι μόνο οι μεγάλες εταιρίες αλλά και οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί. «Η ψηφιακή εποχή προσφέρει φανταστικές δυνατότητες συνδυασμού βιώσιμης χρήσης της φύσης, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Για αυτό χρειάζεται διεθνής συνεργασία και ένα πλαίσιο ασφάλειας δικαίου και δικαιοσύνης, το οποίο θα λαμβάνει υπ' όψιν και τα συμφέροντα των εργαζομένων στην γεωργία», δήλωσε η Καγκελάριος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο Βερολίνο της Γερμανίας βρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2019 για την εκπροσώπηση της χώρας στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία και τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο, συγκεκριμένα από 70 κράτη. Το θέμα του Φόρουμ ήταν «Agriculture Goes Digital - Smart Solutions for Future Farming».

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης ο Υπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα της πείνας και του υποσιτισμού δεν οφείλονται στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για τον πληθυσμό, αλλά στην άνιση κατανομή του πλούτου και του χρήματος στον κόσμο ενώ έθιξε και το ζήτημα της απόρριψης μεγάλης ποσότητας τροφίμων. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών και στρατηγικών ώστε να καταπολεμηθεί η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου και να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση σε τροφή και νερό θα είναι ίση.

Ο Υπουργός συμμετείχε επίσης σε στρογγυλό τραπέζι συζήτησης, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν δύο μείζονες στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν: 1. Να καταπολεμηθεί η πείνα, η φτώχεια και η ανισότητα στον κόσμο και 2. Να μην εγκαταλείψουν οι άνθρωποι τις καλλιέργειες, τις εστίες και τη γη τους. Στην υπηρεσία αυτών των στόχων οφείλουν να τεθούν όλα τα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.»

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, διαμορφώθηκε κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα. Κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης, η ελληνική αντιπροσωπεία συνέβαλε καθοριστικά με προτάσεις, οι οποίες έτυχαν αποδοχής και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο.

Παράλληλα, ο Υπουργός επισκέφθηκε την έκθεση «Πράσινη Εβδομάδα» και συναντήθηκε με τις ελληνικές συμμετοχές από Πελοπόννησο, Κρήτη και Μακεδονία και συζήτησε εκτενώς με τους εκπροσώπους αυτών για τη συμμετοχή τους και το κόστος αυτής.

Συνοδευτικά αρχεία

Microsoft Office document icon Το κείμενο της διακήρυξης