Skip to main content
18 03 2015 | 10:44

Σγουρίδης: Δεν πρόκειται κανένας αγρότης να χάσει δικαιώματα λόγω πλημμυρών

Σγουρίδης: Δεν πρόκειται κανένας αγρότης να χάσει δικαιώματα λόγω πλημμυρών

Ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Σγουρίδης, βρέθηκε στην Κομοτηνή με αφορμή τις συσκέψεις που έγιναν μετά από τις πλημμύρες στην περιοχή και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο ίδιος δήλωσε: «Θα εκτιμηθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ και όσοι εντάσσονται στις περιοχές αυτές, δεν πρόκειται να χάσουν δικαιώματα ούτε του πρασινίσματος, ούτε της βασικής ενίσχυσης».

Από την τελευταία κακοκαιρία, τεράστιες είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην αγροτική παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα των νομών Σερρών και Έβρου. Την Τετάρτη 11 Μαρτίου εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συμμετείχαν σε συσκέψεις στα υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Υποδομών για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Σε συνέχεια αυτών των συσκέψεων ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Σγουρίδης, επισκέφτηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου την περιοχή μας και είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η απώλεια κονδυλίων από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά και η σύνταξη των προσωρινών σχεδίων διαχείρισης βόσκησης είναι ορισμένα από τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου. Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Β. Ελλάδα, η ηγεσία του υπουργείου καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά από σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, δεν πρόκειται κανένας από τους αγρότες, στην εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής να χάσει τα δικαιώματα του, λόγω των πλημμυρών και λόγω των καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν τις καταστροφές. Θα εκτιμηθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ και όσοι εντάσσονται στις περιοχές αυτές, δεν πρόκειται να χάσουν δικαιώματα ούτε του πρασινίσματος, ούτε τις βασικής ενίσχυσης», έσπευσε να πει ο κ. Σγουρίδης σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη.

Προηγήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας. «Η επίσκεψη μου ήταν μία επίσκεψη εργασίας. Ήθελα να επισκεφτώ τις υπηρεσίες του υπουργείου οι οποίες βρίσκονται στην περιφέρεια, και συναντήθηκα με τον περιφερειάρχη ο οποίος μου έκανε μία εμπεριστατωμένη εξήγηση και παρουσίαση όλων των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή και εν μέρει και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τον Έβρο. Βρέθηκα και σε μία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο κ. Παυλίδης προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση ένταξης της Περιφέρειας στον Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Σγουρίδης.

Η συμμετοχή του Παναγιώτη Σγουρίδη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι σημαντική για την περιφέρειά μας, καθώς είναι μία περιφέρεια «που εδράζει ένα σημαντικό ποσοστό του τοπικού της ΑΕΠ στον αγροτικό τομέα», σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ. Περαιτέρω ο Γιώργος Παυλίδης τόνισε πως «η περιφέρεια μας πρέπει να στηρίξει πολλά στον συγκεκριμένο χώρο, να τον διασυνδέσει με την μεταποίηση, να λύσουμε τα προβλήματα, είτε είναι πλημμυρικά, είτε είναι γραφειοκρατικά, είτε είναι άλλης μορφής και να προχωρήσουμε. Για εμάς είναι τύχη ότι ο κ. Σγουρίδης είναι στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πιστεύουμε βαθιά ότι θα το μετουσιώσουμε στην πράξη, σε τελικό αποτέλεσμα, υπέρ της κοινωνίας όλης της περιφέρειας».

Οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες

Υπενθυμίζεται ότι επίσημο αίτημα προκειμένου να κηρυχτούν περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Το αίτημα που ικανοποιήθηκε αφορά στο νησί της Σαμοθράκης, σε οικισμούς του δήμου Μαρώνειας-Σαπών Ροδόπης, όπως επίσης οικισμούς των δήμων Μύκης και Τοπείρου Ξάνθης, Δοξάτου Δράμας, Καβάλας και Παγγαίου περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές σε υποδομές λόγω της θεομηνίας (ισχυρές καταιγίδες, μεγάλου όγκου χιονοπτώσεις σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους) που τις έπληξαν την 6-3-2015 και 7-3-2015 και ισχύει έως 30 Μαΐου 2015. «Πολλοί νομίζουν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από μόνη της σημαίνει κάποια χρηματοδότηση, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα», διευκρίνισε ο Γιώργος Παυλίδης. Ο ίδιος τόνισε πως οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων είναι παράλληλες και προς πολλές κατευθύνσεις.

«Είναι κυρίως οι αγροτικές αποζημιώσεις από τους διάφορους οργανισμούς Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν άλλες που προέρχονται από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εάν αφορούν κατοικίες, που εδώ δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Αποζημιώσεις προέρχονται επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτες ενισχύσεις εάν αυτές δοθούν και αν υπάρξουν, επίσης από το υπουργείο Υποδομών. Είναι από πολλές διαφορετικές πηγές. Το πρόβλημα κυρίως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εμείς, να το δούμε σημείο-σημείο. Η κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι για περιοχές που είχαν πράγματι μεγάλες καταστροφές. Για παράδειγμα προστέθηκαν τα Τενάγη, όπου πλημμύρισε μία περιοχή με 70-80.000 στρέμματα. Τα Τενάγη χιλιάδες χρόνια τώρα παρουσιάζουν το ίδιο προβλήματα και τα τελευταία χρόνια με τις καύσεις που έγιναν και την υποχώρηση του εδάφους, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».

Ο κ. Σγουρίδης αποχώρησε από το γραφείο του περιφερειάρχη και κατευθύνθηκε στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης. Εκεί τον περίμεναν υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜΘ, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος. Ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή και αφορούν τη συγκεκριμένη διεύθυνση. Το πρόγραμμα του συνεχίστηκε στον Έβρο όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς. Στη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο, μέσα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Πηγή: xronos.gr