Skip to main content
14 11 2018 | 08:06

Παρέμβαση της ΕΑΣ Βόλου για τις παρακάρλιες εκτάσεις

Παρέμβαση της ΕΑΣ Βόλου για τις παρακάρλιες εκτάσεις

Να μπει τάξη στην αυθαίρετη κατοχή εκτάσεων γύρω από την Κάρλα ζητά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κατά θέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίησή τους.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα στις 13 Νοεμβρίου αναφέρει τα εξής:

«Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου-ΕΒΟΛ), το τελευταίο διάστημα γίνεται αποδέκτης πολλών παραπόνων αγροτών, κυρίως νέων, από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στον οποίο και ανήκει γεωγραφικά κατά κύριο λόγο η Συνεταιριστική μας Οργάνωση, σχετικά με την καλλιεργήσιμη γη γύρω από τη Λίμνη Κάρλα. Για το λόγο αυτό κάνει γνωστά τα εξής :

Ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει στο Ν. Μαγνησίας αποτελεί το γεγονός ότι 5-10 αγρότες αυθαιρετούν καλλιεργώντας παράνομα χιλιάδες στρέμματα των χωραφιών της Λίμνης Κάρλας αποκομίζοντας παράνομα κέρδη.

Αν σήμερα επισκεφθεί κάποιος την περιοχή θα δει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα να οργώνουν και να σπέρνουν αυθαίρετα εκτάσεις, χωρίς κανείς να τους παρεμποδίζει. Δικαίως διαμαρτύρονται οι αγρότες ότι κανένας δεν νοιάζεται. Λένε και προφανώς έτσι είναι ότι αν υπήρχε η πρόβλεψη ενός υψηλού προστίμου για όποιον καλλιεργούσε αυθαίρετα θα αποτρέπονταν η υφιστάμενη κατάσταση.

Θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα ο Νόμος 4061/2012, ο οποίος είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από 01/11/2018. Με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση επιδιώκεται η αποτελεσµατική προστασία των ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων µε την άμεση λήψη µέτρων κατά αυθαίρετων κατόχων. Περαιτέρω οι διατάξεις του αναφερόμενου νόμου είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη πραγματικότητα που επιβάλλει την διάθεση αγροτικών εκτάσεων για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, µε κοινωνικά κριτήρια, καθώς και για αναπτυξιακούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία παραχώρησης κατά χρήση των αγροτικών εκτάσεων για τους σκοπούς που προβλέπονται, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις. Εάν οι αρμόδιοι κινητοποιηθούν εγκαίρως είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο ν΄ αξιοποιήσει γεωτεμάχια κείμενα στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας. Εξάλλου, μέχρι τον μήνα Απρίλιο που γίνονται οι καλλιέργειες (βαμβάκι-καλαμπόκι-ενσίρωμα-ψυχανθή, κ.λ.π.) υπάρχει πολύς χρόνος, αρκεί να το θελήσουν οι αρμόδιοι φορείς που ορίζονται στον ανωτέρω νόμο.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, ο οποίος επί σειρά ετών στηρίζει έμπρακτα την αγροτική οικονομία, επιθυμώντας να συμβάλλει στην άμεση επίλυση του προβλήματος αλλά και να δώσει ένα τέλος σε ένα φαινόμενο που δεν τιμά, ούτε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε κανένα άλλο αρμόδιο φορέα, προτείνει και μάλιστα με δημόσια δέσμευσή του τα εξής:

1. Να αναλάβει με ίδιες δαπάνες την τοπογράφηση (από ειδικούς επιστήμονες) της περιοχής ή των γεωτεμαχίων που θα διατεθούν για τους σκοπούς του αναφερόμενου νόμου.

2. Να καλλιεργήσει φυτά ως ζωοτροφές, σ’ όσες εκτάσεις παραμένουν για πολλά χρόνια ακαλλιέργητες (μπαϊρια), και σε εκτάσεις που συνήθως πλημμυρίζουν, εκτελώντας παράλληλα προς τούτο και τα απαραίτητα έργα. Ενδεικτικά από μία έκταση 3 ή 4 χιλιάδων στρεμμάτων δύναται να παραχθούν τουλάχιστον 3.000 τόνοι ζωοτροφών. Τις ζωοτροφές αυτές θα παραδώσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στον οικείο Δήμο ή στην Περιφέρεια (όπου μας υποδειχθεί) για να τις διανείμουν δωρεάν στους κτηνοτρόφους των παρακάρλιων χωριών.

Έτσι θα βοηθήσουμε την κτηνοτροφία της περιοχής μας να σταθεί όρθια καθώς περνά δύσκολες μέρες.

Έχουμε την οικονομική δυνατότητα και θα το κάνουμε με μεγάλη χαρά.

Καλούμε όλους τους αγρότες του Ν. Μαγνησίας να μας συμπαρασταθούν σε αυτή την προσπάθεια και ποιος ξέρει ίσως αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση».