Skip to main content
20 10 2014 | 08:55

«Να μην πουληθεί το Αγρόκτημα Λυκόβρυσης» ζητάνε οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Τέσσερα ινστιτούτα και μία πράσινη έκταση 98 στρεμμάτων κινδυνεύει να γίνει εμπορικό κέντρο. Στα πλαίσια της αντίθεσής τους στα σχέδια «αξιοποίησης» του Αγροκτήματος Λυκόβρυσης, οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και στα τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα πραγματοποίησαν διήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας μαζί με τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Ειδικά το Ινστιτούτο Αμπέλου του πρώην ΕΘΙΑΓΕ φιλοξενεί αμπελουργικό γενετικό υλικό περίπου 700 αυτοχθόνων και ξενικών ποικιλιών. Όλη αυτή η έκταση έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς πώληση, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ενώ στα κτίρια υπάρχουν πολλά εργαστήρια και μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας πολλών εκατ. ευρώ, τα οποία είναι διαπιστευμένα.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των εργαζομένων, Παναγιώτης Κάτσαρης αναφέρει: «Η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν μας έχει απαντήσει για το μέλλον αυτών των εργαστηρίων αλλά και του αμπελουργικού γενετικού υλικού που είναι αδύνατον να εκριζωθεί και να μεταφυτευτεί κάπου αλλού. Οι Δήμοι Λυκόβρυσης - Πεύκης και Μεταμόρφωσης είναι μαζί μας όπως και πολλές επιτροπές κατοίκων που καταλαβαίνουν ότι αυτές οι εκτάσεις από χώρος πρασίνου θα μετατραπούν σε τσιμέντο. Για να μεταφερθούν αυτά τα εργαστήρια θα χρειαστούν πολλά κονδύλια. Σήμερα αυτές οι εκτάσεις έχουν βγει σε πλειστηριασμό. Όμως σε ανάλογο πρόβλημα που υπήρξε στην Χαλκιδική με αντίστοιχη έκταση, που χρησιμοποιούνταν για σποροπαραγωγή ποικιλιών ρυζιού, μετά από κινητοποιήσεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής κατάφερε να ανακληθεί η απόφαση. Η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι μαζί μας και ζητά εδώ και ενάμιση χρόνο με επιστολή της από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να επιστραφούν αυτές οι εκτάσεις στον Οργανισμό. Εμείς ζητάμε να κλείσουμε ραντεβού με τη νέα πολιτική ηγεσία να της εξηγήσουμε το πρόβλημα και να της ζητήσουμε να ενεργοποιηθεί για να αποτραπεί αυτή η πώληση».

Το αγρόκτημα έκτασης 98 στρεμμάτων βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης και τα 23 στρέμματα είχαν παραχωρηθεί από το ΥπΑΑΤ στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης.

Στο χώρο στεγάζονται τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα:

α. Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων,

β. Οίνου,

γ. Αμπέλου και

δ. Εδαφολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ (Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών, Εργαστηριακών Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων, Εδαφοϋδρολογικό, ΠΕΓΕΑΛ και δύο Εργαστήρια Αναφοράς).

Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής: «Το συγκεκριμένο ακίνητο (Σοφ. Βενιζέλου 1, Λυκόβρυση) εμβαδού 75 περίπου στρεμμάτων, μετά των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκε στη διαχείριση του ΥπΑΑΤ. Το ακίνητο της Λυκόβρυσης παραχωρήθηκε για εκποίηση - πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (κωδικό ΑΒΚ 218, σύμφωνα με την απόφαση 243/14.11.2013).

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την καταστροφή της εθνικής κληρονομιάς, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των υπηρεσιών - Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥπΑΑΤ, και για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Οι Εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στο κτήμα της Λυκόβρυσης, εκφράζουν την οργή, αγανάκτηση και την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποίησης του πιο πάνω αγροκτήματος σε ιδιώτες. Καταγγέλλουν το σχέδιο πιθανής απομάκρυνσης εργαζομένων μέσω της προσχηματικής εκποίησης. Οι εν λόγω ενέργειες υποβαθμίζουν το εξειδικευμένο επιστημονικό έργο, απαξιώνουν την προσφορά των υπηρεσιών προς τον Έλληνα αγρότη και καταναλωτή και καταστρέφουν την πολύτιμη και μοναδική Εθνική Κληρονομιά συλλογής αμπέλου. Οι εργαζόμενοι και οι ερευνητές του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ θα υπερασπισθούν το επιστημονικό έργο τους, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την Εθνική Περιουσία του αγροκτήματος της Λυκόβρυσης.

Θα συντονίσουν τη δράση τους με σκοπό τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία των πολιτών, το Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, και την Επιτροπή φορέων του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ (ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ), με στόχο την περιφρούρηση του συμφέροντος του Έλληνα αγρότη και καταναλωτή.

Απαιτούμε την άρση της εκποίησης-πώλησης του κτήματος Λυκόβρυσης από το ΤΑΙΠΕΔ και τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του ακινήτου με την ήπια αξιοποίησή του σαν Πρότυπο Αγροτικό Κέντρο».