Skip to main content
02 03 2015 | 11:36

Η υπηρεσία Rosselkhoznadzor θα ζητήσει εξαίρεση των ελληνικών φρούτων από το εμπάργκο

Η υπηρεσία Rosselkhoznadzor θα ζητήσει εξαίρεση των ελληνικών φρούτων από το εμπάργκο

Θετική εισήγηση υπέρ των ελληνικών φρούτων προς τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μεντβέντεφ, υποσχέθηκε ότι θα στείλει ο Αλέξιε Αλεξένκο, εκπρόσωπος της ROSSELKHOZNADZOR, της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με την επιστολή του θα ζητά την εξαίρεση από το εμπάργκο της Ρωσίας για τα ελληνικά ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια, όπως προέκυψε μετά από την επίσκεψη του κ. Αλεξένκο στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΤΡΟΠ.

Την Παρασκευή ο κ. Αλεξένκο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη και στη συνέχεια μίλησε σε εκδήλωση της Α cert για τις προϋποθέσεις εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.

«Δεν μπορώ βέβαια να προδικάσω την απόφαση του ρώσου πρωθυπουργού, αλλά θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό» είπε ο κ. Αλεξένκο και πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι κάτι μόνιμο».

Ο κ. Σγουρίδης, από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για τα δύο-τρία αυτά προϊόντα, που βρίσκονται εντός εμπάργκο, να απελευθερωθούν» επισήμανε.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα του εμπάργκο βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς πρόθεση και των δύο πλευρών -όπως αυτή διατυπώθηκε δια στόματος των κ.κ. Σγουρίδη και Αλεξένκο- είναι να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε το εμπόριο να αποκατασταθεί άμεσα «την εποχή μετά τις κυρώσεις».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους ελέγχους (σ.σ. φυτοϋγειονομικούς κ.ά.) και προτίθεται να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Νέα αγορά για τα ελληνικά προϊόντα

Πάντως, τα οπωροκηπευτικά δεν ήταν το μόνο προϊόν που ετέθη επί τάπητος σήμερα. Όπως δήλωσε ο Στέφανος Μπίλλας, πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT, διοργανωτή της σημερινής συνάντησης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), ζήτημα το οποίο αναμένεται να υποβοηθηθεί και σε διακρατικό επίπεδο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τροφίμων DETROP της ΔΕΘ-Helexpo.

Τι είπε ο Αλεξένκο στους παραγωγικούς φορείς

Μήνυμα, να προχωρήσουν σε πιστοποίηση των μονάδων γάλακτος, κρέατος και ιχθυρών, ώστε όταν αρθεί το ρωσικό εμπάργκο να είναι έτοιμοι να εισέλθουν στη ρωσική αγορά, έστειλε στους Έλληνες παραγωγούς ο κ. Αλεξένκο, ενώ, σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς φρούτων επεσήμανε ότι η επάνοδός τους αφορά σε πολιτική απόφαση.

Όπως επεσήμανε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών παραγωγών νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας το ρωσικό εμπάργκο. Ο κ. Αλεξένκο παραδέχτηκε όμως, ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η ρωσική αγορά, αφού λόγω του εμπάργκο με την Ελλάδα, εισάγονται, από άλλες χώρες, φρούτα, χαμηλότερης ποιότητας, σε σχέση με τα ελληνικά, αλλά και ακριβότερα για τους καταναλωτές.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε επίσης, ότι ζήτησε από τον κ. Αλεξένκο να αρθεί τουλάχιστον το εμπάργκο στο ροδάκινο, αφού, όπως υπογράμμισε, οι ποσότητες στα πορτοκάλια είναι μικρές και η καλλιέργεια της φράουλας μπορεί εύκολα και γρήγορα να απορροφηθεί από την ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Χρήστος Κολιός, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η συνάντηση με τον Ρώσο εκπρόσωπο έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο – όπως είπε χαρακτηριστικά – "αίσθησή του αποτελεί ότι τα πράγματα δεν εξαρτώνται από τον ίδιο και δεν αναμένονται άμεσα θετικές εξελίξεις". Από την πλευρά τους οι εξαγωγείς, ζήτησαν να αρθεί το εμπάργκο σε ροδάκινο, φράουλα και ακτινίδιο.

Συναντήθηκε και με τον Κασαπίδη

Τους τεχνικούς όρους και τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανέναρξη των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία συζήτησαν διεξοδικά στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης με τον κ. Αλεξένκο.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης του πιστοποιητικού οργανισμού A-Cert κατά τη διάρκεια της εκθέσεως τροφίμων Detrop όπου κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Αλεξένκο. Ο Ρώσος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ρωσική Κυβέρνηση, εφόσον το θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμη να άρει το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης προς τη Ρωσία και εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αλεξένκο τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) έχουν ξεκινήσει τις αντίστοιχες επαφές με την υπηρεσία του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, ενώ κάλεσε τον έλληνα υφυπουργό Γεωργίας κ. Σγουρίδη που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, να πράξει το ίδιο και για την Ελλάδα.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Κασαπίδης έθεσε στον κ. Αλεξένκο, με αφορμή την προοπτική άρσης του εμπάργκο και το θέμα της περεταίρω εμβάθυνσης των εμπορικών συναλλαγών αγροτικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. εκμεταλλευόμενος τη συναδελφική ιδιότητα του Ρώσου εκπροσώπου ως επικεφαλής κτηνιάτρου της αρμόδιας υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ζήτησε συγκεκριμένη λίστα αγροτικών προϊόντων και τους τεχνικούς όρους που ενδιαφέρουν τη Ρωσική πλευρά για την επανέναρξη των εισαγωγών στη Ρωσία. Ανταποκρινόμενος ο κ. Αλεξέγκο, δεσμεύτηκε για την αποστολή του υλικού ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Κασαπίδη να επισκεφτεί τη Μόσχα τους προσεχείς μήνες για την περεταίρω εξειδίκευση και ολοκλήρωση των προετοιμασιών και των συζητήσεων και με τα αντίστοιχα επιμελητήρια για την επανέναρξη των Ρωσικών εισαγωγών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κασαπίδης επισκέφτηκε τα περίπτερα της έκθεσης τροφίμων και ποτών Detrop όπου είχε και συναντήσεις με εκθέτες από την Π.Ε. Κοζάνης.