Skip to main content
25 01 2016 | 11:29

Για αφανισμό του κλάδου προειδοποιούν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς - έστησαν μπλόκο στο Γερακάρι

Για αφανισμό του κλάδου προειδοποιούν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς - έστησαν μπλόκο στο Γερακάρι

Για μία ώρα, από τη μία έως τις δύο το μεσημέρι, έκλεισαν χθες τον δρόμο Αγιάς – Λάρισας αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Αγιάς που από την Πέμπτη έχουν στήσει το δικό τους δυναμικό μπλόκο έξω από το Γερακάρι αντιδρώντας έτσι στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και στο νέο φορολογικό.

Η κίνηση των οχημάτων, της μιας εκ των βασικών πρέπει να σημειωθεί παρακαμπτηρίου των Τεμπών, διοχετεύτηκε από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς μέσω Ανάβρας και Γερακαρίου. Κατά τη διάρκεια του κλεισίματος του δρόμου πραγματοποιήθηκε από τους συγκεντρωθέντες λαϊκή συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση και ενίσχυση του μπλόκου ως τη δικαίωση των αιτημάτων τους, ενώ δηλώσεις κάποιων εξ αυτών στην «Ε.τ.Δ.» δείχνουν την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει πια και την αγανάκτηση που τους διακατέχει. «Στον δρόμο μάς έβγαλαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μεγάλο κόστος παραγωγής» τόνισε ο κ. Σμυρλής Βασίλειος, παραγωγός και δημοτικός σύμβουλος Αγιάς, αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

«Οι αγρότες της περιοχής Αγιάς είμαστε αυτοί που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από το εμπάργκο στη Ρωσία. Τα πράσινα μήλα εξάγονταν όλα στη Ρωσία. Τώρα μένουν αδιάθετα στην Ελλάδα. Ξεπατώνουμε τα περιβόλια μας και δεν ξέρουμε τι να καλλιεργήσουμε». Ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής Πέτρος Σίμος υπογράμμισε από την πλευρά του «Υλοποιώντας τις αποφάσεις της σύσκεψης, που έγινε στην Αγιά το βράδυ της περασμένης Τρίτης από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς της περιοχής μας, στήσαμε αυτό το μπλόκο.

Σήμερα είναι η τέταρτη μέρα. Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα, όπως αναδεικνύονται πανελλαδικά. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και ότι έχει σχέση με το κόστος παραγωγής. Πλάι σ’ αυτά τα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν όλοι οι αγρότες, εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα του εμπάργκο στη Ρωσία, το οποίο έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον τόπο όπου ζούμε. Παράγουμε κυρίως μήλα, είμαστε η περιοχή που παράγει το 40% της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Η ζημιά είναι τεράστια. Οι κυβερνώντες αποφεύγουν. Την αλητεία που γίνεται γύρω από το θέμα της Ουκρανίας με την ΕΕ δεν θα την πληρώσουν οι αγρότες. Μ’ αυτό το σύνθημα μαζευτήκαμε εδώ. Προχωρήσαμε σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα και κάναμε τη συνέλευσή μας σήμερα εδώ στο μπλόκο. Ζητάμε από τους συναδέλφους να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το μπλόκο. Κάθε μέρα έρχονται κι άλλοι, θα γίνουμε ακόμη περισσότεροι και θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας, γιατί το δίκιο είναι δικό μας».

Ο παραγωγός κ. Γιώργος Ζέικος, ως εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», είπε «Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κυβερνητικών μέτρων θα είναι να μην μπορεί κανένας πια να ασχολείται με τα κτήματα. Το 26% ως φόρος, η 100% προκαταβολή φόρου, οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, συν το κόστος παραγωγής, εξανεμίζουν το οποιοδήποτε εισόδημα. Θέλουν να μας ξεκληρίσουν και να μας μετατρέψουν σε επαίτες και χρεωμένους». Τέλος, από την πλευρά της ΕΟΑΣΝΛ, ο πρόεδρός της Ρίζος Μαρούδας τόνισε «Τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς από τον Έβρο ως την Κρήτη αυτή τη στιγμή είναι μαζικά και δυναμικά. Δείχνουν την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στον αφανισμό και στο ξεκλήρισμα αν εφαρμοστεί.

Τα αιτήματά μας είναι αιτήματα επιβίωσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καλλιεργητές της Αγιάς, οι οποίοι έχουν στήσει το δικό τους δυναμικό μπλόκο. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί, ενωτικά, μαχητικά και μαζικά, να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση λύσεις σ’ αυτά τα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια. Ήδη έρχονται και νέα τρακτέρ στα μπλόκα, αλλά και νέα μπλόκα δημιουργούνται. Αύριο Τρίτη, στη μία το μεσημέρι, θα υπάρξει πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στο μπλόκο της Νίκαιας, ώστε εκεί να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο τη δικαίωση των αιτημάτων μας».

Τη συμπαράστασή τους στο μπλόκο του Γερακαρίου εκδήλωσαν η Επαγγελματική Ένωση και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγιάς, και οι Σύλλογοι Γυναικών Αγιάς, Ανάβρας, Αετολόφου και Ποταμιάς.

Πηγή: Νίκος Γουργιώτης, eleftheria.gr