Skip to main content
02 04 2019 | 09:26

Γενναία μείωση κόστους άρδευσης για αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης

Γενναία μείωση κόστους άρδευσης για αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης

Στη μείωση του τιμολογίου για την αγροτική και την κτηνοτροφική χρήση κατά 10 λεπτά (από τα 25 στα 15) προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Κ., ενώ την ίδια ώρα αύξησε την τιμή του νερού που δίνει σε ξενοδοχεία και βιοτεχνίες από τα 25 στα 40 λεπτά.

H απόφαση πάρθηκε στο τελευταίο Δ.Σ. του Οργανισμού καθώς εκτιμήθηκε ότι η περυσινή αύξηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών τιμολογίων από τα 17 στα 25 λεπτά ήταν υπερβολική.

pinakasΜιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Φώτης Καζάσης ερωτήθηκε αναφορικά με τη μείωση στα αγροτικά και κτηνοτροφικά τιμολόγια. «Η λογική μας ήταν ότι κάνουμε μια γενναία μείωση στην αγροτική και κτηνοτροφική χρήση γιατί είδαμε ότι δεν ήταν ορθολογική η αύξηση που είχαμε κάνει πέρυσι από τα 17 στα 25 λεπτά το κυβικό. Επίσης λήφθηκαν σοβαράν υπόψιν μια σειρά από παραμέτρου. Πρέπει να πω όμως ότι παίρνουμε ένα ρίσκο με τη μείωση αυτή γιατί απαιτείται μια συνέπεια στις πληρωμές από τους καλλιεργητές. Ελπίζω ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα μας υποστηρίξουν και θα είναι συνεπείς.»Ειδικότερα οι λόγοι της μείωσης της τιμής του νερού για τους παραγωγούς που είναι και οι μεγαλύτεροι και οι περισσότεροι χρήστες των νερών που δίνει ο Ο.Α.Κ., σύμφωνα με τον κ. Καζάση είναι:• «Διασταυρώσαμε σε όλες τις συμβάσεις τα είδη των καλλιεργειών και τα στρέμματα υπολογίσαμε τις ποσότητες νερού που προβλέπονται με βάση τη νομοθεσία για καθεμιά από αυτές και είδαμε ότι όλοι οι καταναλωτές μας είναι εντός των ορίων, υπήρξε δηλαδή μια πολύ ορθολογική χρήση του νερού. Δεν ξόδεψαν υπέρμετρα νερό στις καλλιέργειες κάτι που μας έδειξε ότι είναι ασφαλές να ρίξουμε τις τιμές.• Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια φέτος θα έχουμε μεγαλύτερη διαθέσιμη ποσότητα νερού λόγω των χιονοπτώσεων.• Διαχωρίστηκαν η Ανατολική από τη Δυτική Κρήτη, ως κέντρα κόστους. Δηλαδή δεν επιβαρύνει η μια περιοχή την άλλη. Το λέω αυτό γιατί πέρυσι που το φράγμα του Αποσελέμη έδωσε ελάχιστο νερό και ήταν ελάχιστα τα έσοδα του Οργανισμού, ήταν και αυτό μια αιτία της αύξησης της ποινής. Ο Ο.Α.Κ. έχει ένα ταμείο και δεν μπορούσες να διαχωρίσεις εύκολα τα κόστη σου ανά περιοχή. Τώρα είναι πλέον εφικτό. Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον Αποσελέμη ότι για τρία χρόνια θα δουλέψει πολύ καλά και θα δώσει μεγαλύτερες ποσότητες νερού.• Στον Ο.Α.Κ. δόθηκε μια επιπλέον επιχορήγηση από το Υπουργείο το 2018 για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού . Αυτό ελάφρυνε πολύ το διαχειριστικό κόστος του Οργανισμού έτσι μπορεί να κατεβάσει τις τιμές».

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΟ Οργανισμός πάντως θα προχωρήσει σε ελέγχους ώστε να διαπιστώσει ότι αυτοί που έχουν ζητήσει νερό για αγροτική χρήση, όντως το χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειες και όχι για άλλη δραστηριότητα.«Όσοι έχουν σύμβαση αγροτικής χρήσης (καλλιεργητές) θα πληρώνουν 15 λεπτά το κυβικό, αυτοί και είναι η πλειοψηφία των πελατών του Ο.Α.Κ. παντού. Αν διαπιστώσουμε -γιατί θα κάνουμε κάποιες αυτοψίες- ότι αυτός που μας έχει δηλώσει ότι κάνει αγροτική χρήση έχει μέσα στο οικόπεδο του πχ. πισίνα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια τότε αυτός θα πάει στη μικτή χρήση που η χρέωση είναι 25 λεπτά στο κυβικό.»Αναφορικά με τη μικτή χρήση η χρέωση παραμένει στα 25 λεπτά το κυβικό, αυξάνεται όμως σημαντικά η χρέωση για εμπορική και βιοτεχνική χρήση. «Η Εμπορική χρήση αφορά τα ξενοδοχεία και το νερό που χρησιμοποιούν για άρδευση σε γκαζόν, αλλά και τις βιοτεχνίες. Ο αριθμός τους πάντως είναι μικρός» λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ.

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr