Skip to main content
28 03 2017 | 15:14
του Μανόλη Γρυπάρη
του Μανόλη Γρυπάρη

Αγροτικές κινητοποιήσεις, μήπως ήρθε η ώρα ν' αλλάξουμε ρότα;

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έλαβαν τέλος οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τα τέλη του Ιανουαρίου. Υποτονική η συμμέτοχη κατακερματισμός των αγροτών και αδιαφορία από την μεγάλη πλειοψηφία αποτέλεσαν το σκηνικό.

Μέσα στην λαίλαπα που πλήττει την χώρα και τους αγρότες, με μια κυβέρνηση να παραπατάει και με την εθνική κυριαρχία να έχει πάει στα χεριά των Ευρωνταβατζήδων και τοκογλύφων, κανείς δεν ασχολήθηκε, δυστυχώς, σοβαρά με τα αιτήματα των αγροτών. Μερικά από τα οποία ήταν πράγματι πολύ σοβαρά και ουσιαστικά για την επιβίωση του αγροτικού τομέα, σε μια χωρά που ψάχνει εναγωνίως την ανάπτυξη.

Ο τρόπος που διεκδικήσαν τα αιτήματα τους οι αγρότες δίχασε την ήδη διχασμένη και τσακισμένη ελληνική κοινή γνώμη. Τα μπλόκα δεν φαίνεται να προβλημάτισαν ιδιαιτέρα την κυβέρνηση ενώ έφεραν και μουρμούρα σε διαφόρους άλλους, άλλοτε δικαία και άλλοτε κακοπροαίρετα.

Νομίζουμε ότι ήταν το κύκνειο άσμα τέτοιου είδους κινητοποίησης και μάλιστα χωρίς μαζική συμμετοχή. Θα ρωτήσει κάποιος και τώρα τι; Τελείωσαν όλα; Παραδοθήκαν οι αγρότες;

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρα και να πούμε ναι η όχι. Στην Ημαθία είχαμε τρεις βασικές τάσεις με τον Σύλλογο της Βεροίας και τον Μαρίνο Αντύπα Νάουσας να συντάσσεται με την Πανελλαδική των μπλόκων που ψαλιδίστηκε σε σχέση με πέρσι ενώ και οι δυνάμεις στο μπλόκο της Κουλούρας ήταν σαφώς λιγότερες από άλλες χρονιές.

Ήταν φανερή η απογοήτευση των αγροτών ενώ μόνο στα λόγια ήταν η συμπαράσταση από τους υπολοίπους φορείς με ένα συλλαλητήριο, κάποια ψηφίσματα και αυτό ήταν. Το ίδιο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ναι μεν έχετε δίκιο, αλλά μην κλείνετε τον δρόμο, έλεγαν πάνω κάτω.

Ο Σύλλογος της Αλεξάνδρειας συντάχθηκε με την νεοσύστατη Επιτροπή Μπλόκου Κεντρικής Μακεδονίας και αποφάσισε την συμμετοχή σε ένα μπλόκο στους Ευζώνους, διαχωρίζοντας την θέση της από αυτήν της Πανελλαδικής και μη συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο της Αθήνας αλλά σε αυτό της Θεσσαλονίκης.

Δυναμική η παρουσία τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και αυτή η τρίτη τάση και η πιο ισχυρή ήταν η αδιαφορία και η μη συμμετοχή των αγροτών που προτίμησαν τα χωράφια και το καφενείο.

Επιλογή τους ήταν και θα υποστούν και αυτοί όπως και οι υπόλοιποι αγρότες τις συνέπειες που ήδη έφτασαν και θα χτυπήσουν αλύπητα τον αγροτικό κόσμο. Εμείς θα λέγαμε κάποιες σκέψεις για την μορφή που θα πρέπει να έχουν πλέον οι κινητοποιήσεις που πρέπει να πιάσουν τον παλμό και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της σκληρής γραμμής της Γερμανίας και της ΕΕ.

Ένα παράδειγμα κινητοποίησης που θα χειροκροτούσε η πλειοψηφικά του λαού, αλλά και των φτωχών και καταχρεωμένων αγροτών, θα ήταν το μπλόκο, λογού χάρη, σε πλειστηριασμούς αγροτικών περιουσιών σπιτιών και χωραφιών και γενικότερα η αποτροπή της αρπαγής της μικρής περιουσίας του Έλληνα μικρομεσαίου αγρότη.

Κατά την γνώμη μας θα ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στα κέντρα που απεργάζονται την διάλυση και την παράδοση της αγροτικής γης και της παραγωγής σε ελάχιστα ισχυρά funds και την υποδούλωση του Έλληνα αγρότη. Δεν ξέρουμε αν είναι επιθυμητό από τις ηγεσίες των διαφορών Συλλογών αλλά και εφικτό είναι και πραγματοποιήσιμο.

Εμείς προβλέπουμε αρπαγή της γης και κολίγους τους αγρότες και εφόσον δεν βρίσκεται πλέον ένας άλλος Μαρίνος Αντύπας ας γίνουμε όλοι εμείς ο καθένας ένας νέος Αντύπας. Διαφορετικά είναι θέμα χρόνου ο αφανισμός η απαξίωση και η οικονομική καταστροφή όλων των αγροτών.

Υ.Γ.: Έχουμε πολλά χρονιά στο κουρμπέτι και στις κινητοποιήσεις και ξέρουμε καλά τι γράφουμε, αλλά, όπως είναι και φυσικό και αναμενόμενο δεκτές οι οποίες ενστάσεις και αντίθετες αποψεις, εδω είμαστε να το συζητήσουμε.

Πηγή: ammosimathia.blogspot.gr