Skip to main content
31 10 2016 | 11:01

Υπογράφτηκε χθες η προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ

Υπογράφτηκε χθες η προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς υπέγραψαν την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών (CETA), το κείμενο της οποίας θα πρέπει να επικυρωθεί υποχρεωτικά από καθένα από τα κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης. Να επισημάνουμε ότι παρά τις διαφωνίες και το τελευταίο Συμβούλων Υπουργών Εμπορίου, όπου δεν είχαν καταλήξει οι εταίροι σε ένα τελικό δεσμευτικό κείμενο, η συμφωνία υπογράφεται με την προσωρινή μορφή της και μαζί με τους «αστερίσκους» για τη φέτα, στο κείμενο που δημοσίευσε η Κομισιόν.

«Τι υπομονή!» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό κατά την άφιξή του λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδας στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ. «Τα δύσκολα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά τα καταφέραμε», του απάντησε ο Τριντό. «Παίξατε καλά!» είπε επίσης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Έξω από το κτίριο δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της CETA και κρατούσαν πανό – «Οι πολίτες πάνω από τις πολυεθνικές»– υπό τον ήχο ταμπούρλων. Πέταξαν επίσης κόκκινη μπογιά.

Ο Καναδός πρωθυπουργός –η άφιξη του οποίου καθυστέρησε κατά μιάμιση ώρα λόγω ενός τεχνικού προβλήματος κατά την αναχώρηση του αεροπλάνου του από την Οτάβα– περίμενε μερικές ημέρες προκειμένου οι Ευρωπαίοι να διευθετήσουν τις διαφορές τους, ώστε η συμφωνία να μπορέσει να υπογραφεί.

Η CETA, που έχει σκοπό κυρίως την κατάργηση των τελωνειακών δασμών με μια φιλική χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει το 1,6% των εισαγωγών και το 2,0% των εξαγωγών της, βρέθηκε αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες με μια πολιτική διαμάχη και μια δραματοποίηση διακυβευμάτων που περιέβαλαν την υπογραφή της.Όλα ξεκίνησαν από το Βέλγιο, πιο συγκεκριμένα από μία περιοχή του Βελγίου, τη γαλλόφωνη Βαλονία (3,6 εκατομμύρια κάτοικοι), το Κοινοβούλιο της οποίας αρνήθηκε να εγκρίνει τη CETA, διότι θα έπληττε την κτηνοτροφία.

Ελλείψει βελγικής ομοφωνίας ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί η συμφωνία της ΕΕ, η οποία είδε την αξιοπιστία της να κλονίζεται. Αν «η Ευρώπη είναι ανίκανη να υπογράψει μια προοδευτική εμπορική συμφωνία με μια χώρα όπως ο Καναδάς, με ποιον σκέπτεται η Ευρώπη να έχει συναλλαγές στα χρόνια που έρχονται;» δήλωσε ο κ. Τριντό. Οι Βαλόνοι, που έγιναν ο δίαυλος των αντιτιθέμενων στη CETA, ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της συνθήκης στον αγροτικό τους τομέα.

Η αργοπορία των «διαβουλεύσεων» είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής που επρόκειτο να διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Τελικά, το μεσημέρι της Πέμπτης επιτεύχθηκε ένας βελγικός συμβιβασμός: δηλώσεις που επαναλάμβαναν όρους που είχαν ήδη περιληφθεί στη συνθήκη, πρόοδοι στον τρόπο διορισμού των δικαστών του διαιτητικού δικαστηρίου, και η ανακοίνωση από το Βέλγιο ότι θα ζητήσει από το Δικαστήριο της ΕΕ (CJUE) να αποφανθεί για τη συμβατότητα του δικαστηρίου αυτού με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Η ουσία της συνθήκης δεν άλλαξε καθόλου», επέμεινε χθες ο κ. Γιούνκερ.

Μετά την επίτευξη της «διαβελγικής» συμφωνίας, αρκούσαν μερικές ώρες την Παρασκευή προκειμένου η ΕΕ να πάρει το πράσινο φως των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών και στη συνέχεια να διοργανώσει τη χθεσινή, νέα σύνοδο κορυφής.

Προσωρινή εφαρμογή

Η συνθήκη θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό και το καναδικό κοινοβούλιο προτού τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή. Στη συνέχεια η ΕΕ θα πρέπει να περάσει άλλο ένα «βουνό»: Την υποχρεωτική επικύρωσή της από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των κρατών-μελών της, ώστε να καταστεί οριστική. Ένα έργο που, υπό το φως του βελγικού ψυχοδράματος, προμηνύεται δύσκολο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών λαών τάσσεται υπέρ των ελεύθερων ανταλλαγών», εκτίμησε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ. «Πρέπει να δεσμευθούμε από την αρχή με τους πολίτες για να εξηγήσουμε, να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, να τους οδηγήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπλοκή», παραδέχθηκε ωστόσο.

Η CETA είναι «μια σύγχρονη και προοδευτική συμφωνία, που ανοίγει την πόρτα σε νέες ευκαιρίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σημαντικά συμφέροντα», δήλωσε από την πλευρά του την Παρασκευή ο Ρόμπερτ Φίτσο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Μπορεί να «ορίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε στις εμπορικές συμφωνίες στο μέλλον», είπε, καθώς μια άλλη διατλαντική συμφωνία, πολύ πιο φιλόδοξη αλλά ακόμη περισσότερο αμφισβητούμενη, η TTIP βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.