Skip to main content
19 06 2019 | 08:03

Την Πέμπτη σε επίπεδο αρχηγών κρατών τα σενάρια περικοπών των άμεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ

Την Πέμπτη σε επίπεδο αρχηγών κρατών τα σενάρια περικοπών των άμεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ

Με τρία σενάρια στο χαρτοφυλάκιό τους για την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. μετά το 2020, η οποία επιφυλάσσει περικοπές για την χώρα μας, θα προσέλθουν οι αρχηγοί των κρατών μελών αύριο, Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως μεθαύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Το ευτυχές της υπόθεσης είναι πως επί του παρόντος πρόκειται μόνο για συζήτηση ανταλλαγής απόψεων πάνω σε έκθεση προόδου που έχει ετοιμάσει η Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου, εν όψει της λήξης της θητείας της και της διαδοχής της από την Φινλανδία.

Σημειώνεται πως η εν λόγω έκθεση αφορά συνολικότερα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε. για το χρονικό διάστημα από το 2021 έως το 2027, υποσύνολο του οποίου είναι και ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, και όπως τονίζεται από την Ρουμανική Προεδρία πρόκειται για ένα σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο έχει συνταχθεί με ευθύνη της - χωρίς να δεσμεύει καμία αντιπροσωπεία κράτους – μέλους – με γνώμονα την αρχή ότι δεν υπάρχει συμφωνία έως ότου επιτευχθεί συνολική συμφωνία.

Πάντως ήδη υπήρξε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη 18 Ιουνίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, και όσον αφορά τα σενάρια για την εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, όπως περιγράφονται στην σελίδα 35 της έκθεσης για το ΠΔΠ, έχουν ως εξής:

«Πυλώνας Ι

Εξωτερική σύγκλιση

75. Η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων θα συνεχιστεί. Όλα τα κράτη μέλη με άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο κάτω του [90]% του μέσου όρου της ΕΕ θα καλύψουν το [50]% του χάσματος μεταξύ του τρέχοντος μέσου επιπέδου άμεσων ενισχύσεων και το [90]% του μέσου όρου της ΕΕ σε [έξι] ίσα βήματα αρχής γενομένης από το 2022. Η εν λόγω σύγκλιση θα χρηματοδοτηθεί [κατ’ αναλογία] από όλα τα κράτη μέλη [των οποίων οι άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ΕΕ]. [Η σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων διασφαλίζει ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα λάβει άμεσες ενισχύσεις κάτω του [x]% του μέσου όρου της ΕΕ έως το έτος 202[X], πριν από τις αλλαγές που οφείλονται στο μεταφερόμενο ποσό μεταξύ των δύο πυλώνων της ΚΓΠ].

Ή

Δεν θα υπάρξει περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων. Όλα τα τρέχοντα επίπεδα άμεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο θα προσαρμοσθούν [κατ’ αναλογία] σύμφωνα με το συνολικό ανώτατο όριο.

Ή

Η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων θα ολοκληρωθεί πλήρως το 202[X]».

Άμεση απόρριψη από την κυβέρνηση ζητά η Ν.Δ.

Εντωμεταξύ, με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αλλά και την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα, να μην υποχωρήσουν έναντι των απαιτήσεων των χωρών του Visegrad και των Βαλτικών Χωρών, που επιδιώκουν την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων εντός της δεκαετίας, αντί το 2067 που ήταν το αρχικό σενάριο. Όπως τόνισε: «Σύμφωνα με το σημείωμα της Προεδρίας του Συμβουλίου, προκύπτει πως η Ελλάδα μαζί με συγκεκριμένα κράτη-μέλη θα αναλάβουν το βάρος της εξίσωσης των ενισχύσεων, οδηγώντας, αναπόφευκτα, σε μειώσεις της τάξεως του 50% των επιδοτήσεων για την ελληνική γεωργία. Η προοπτική αυτή είναι εφιαλτική για τον πρωτογενή τομέα, γι’ αυτό η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές δυνατότητες, που έχει στη διάθεσή της, και να μην συναινέσει στη μελλοντική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας τετελεσμένα».

Επίσης, η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, σε ανακοίνωσή της που έδωσε στην δημοσιότητα από χθες, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επειδή ως ΝΔ έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι τα όποια σενάρια απόλυτης εναρμόνισης των ενισχύσεων, κάθε τύπου και κάθε διατύπωσης αποτελούν εγκληματικά σενάρια για την Ελληνική Γεωργία, αφού θα επιφέρουν άμεσα 50% μείωση των επιδοτήσεων, καλούμε την απερχόμενη Κυβέρνηση, να πράξει τα αυτονόητα και το καθήκον της για την Ελληνική Γεωργία, τους Έλληνες Αγρότες, τη χώρα μας. Η ΝΔ καλεί την Κυβέρνηση να διαγράψει πάραυτα αυτή την καταστροφική διάταξη, μετά την όλη καταστροφή που επέφερε στον Πρωτογενή Τομέα».