Skip to main content
04 12 2014 | 11:16

Την αναβολή της εφαρμογής των «πράσινων μέτρων» για το 2016 εξετάζει η Κομισιόν

Την αναβολή της εφαρμογής των «πράσινων μέτρων» για το 2016 εξετάζει η Κομισιόν

Κυριάρχησε στο παρασκήνιο της συνάντησης της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI) με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Φιλ Χόγκαν, να εξετάζει σοβαρά το θέμα της αναβολής των «πράσινων μέτρων» για το 2016, που θα δίνουν το 30% της ενίσχυσης στους αγρότες. Οι ευρωβουλευτές είχαν στείλει επιστολή από τις 25 Νοεμβρίου στον κ. Χόγκαν ζητώντας την αναβολή για ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το «πρασίνισμα» της νέας ΚΑΠ και, ως εκ τούτου, δεν έχουν ενημερώσει και τους αγρότες, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Η συζήτηση στην COMAGRI, που είχε προγραμματιστεί στις 3 Δεκεμβρίου το πρωί για το νέο κανονισμό της βιολογικής γεωργίας, μονοπωλήθηκε στη συνέχεια, στο πλαίσιο των ερωτήσεων και των απαντήσεων από το θέμα του «πρασινίσματος», ενώ κάποιοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ακόμα και την «ελαστικοποίηση» των κανόνων της βιολογικής γεωργίας, προκειμένου να γίνει πιο παραγωγική και να ανταποκριθεί στην καταναλωτική ζήτηση.

Στη συνέχεια, το απόγευμα, ο κ. Χόγκαν θέλησε αρχικά να αναφερθεί μόνο στο περίφημο «πακέτο Γιούνκερ» και στο μέτρο διευκόλυνσης της πρόσβασης των Νέων Αγροτών στη χρηματοδότηση, που προωθεί η Ιταλική Προεδρία και θα έχει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όμως οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή για το «πρασίνισμα» προς τον Επίτροπο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σχόλια στο twitter από όσους παρακολουθούσαν. Ειδικά μετά τις τελευταίες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων στη Γαλλία, η Κομισιόν φαίνεται να εξετάζει το θέμα της αναβολής για την 1η Ιανουαρίου του 2016, αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμη.

Τι ζήτησαν οι ευρωβουλευτές το Νοέμβριο

Οι υπεύθυνοι αγροτικής πολιτικής από τα τέσσερα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα ζήτησαν την αναβολή της εφαρμογής των μέτρων του «πρασινίσμματος» κατά έναν χρόνο. Οι Jim Nicholson, Albert Dess, Paolo de Castro και Jens Rohde υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες είναι περίπλοκοι και υπάρχει μμεγάλος κίνδυνος να επιβαρυνθούν με πρόστιμα οι αγρότες χωρίς να το ξέρουν.

«Τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρο ότι οι αγρότες και τα κράτη-μέλη δεν έχουν λάβει τις πληροφορίες που χρειάζονται από τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να εφαρμοστεί σωστά το πρασίνισμα και να προετοιμαστούν για το μέλλον. Με την 1η Ιανουαρίου 2015 να πλησιάζει υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από αυτό το θέμα» αναφέρεται στην επιστολή.

Τι είπε ο Χόγκαν

Όπως τόνισε ο Επίτροπος Χόγκαν η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη βρίσκονται στην καρδιά του σχεδίου της Επιτροπής Juncker για τις προτεραιότητες σχετικά με τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, και ήδη συνεργάζεται στενά με τον αντιπρόεδρο Katainen στην Ομάδα Έργου που συνδέεται με αυτή την προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας, ως στρατηγικός τομέας, η γεωργία είναι σε θέση να συμβάλλει ουσιαστικά στη νέα οικονομική ατζέντα της Ε.Ε και επί του θέματος ανέφερε μερικούς βασικούς αριθμούς όπως:

  • Ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια αγρότες και οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν το 50% της επικράτειας της ΕΕ.
  • Ότι ο αγροδιατροφικός τομέας παρέχει το 7% της απασχόλησης και το 3,5% της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ
  • Ότι οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν το 20,6% (46,1 εκ) των θέσεων εργασίας στην ΕΕ
  • Ότι στο πλαίσιο της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων, ο τομέας των γεωργικών ειδών διατροφής είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της ΕΕ, αυξάνοντας την τιμή των εξαγωγών της κατά 70% τα τελευταία 5 χρόνια (ταχύτερα από τις συνολικές εξαγωγές της ΕΕ).

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας (γεωργικά εφόδια, μεταποίησης, μεταφορές, κ.λ.π.) και παράλληλα διαδραματίζει βασικό ρόλο που στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Το στιγμιότυπο που ανέβασε ο Πάολο ντε Κάστρο στο twitter από τη συνεδρίαση της COMAGRI της 3ης Δεκεμβρίου.
Αναφερόμενος στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, επισήμανε πως προσφέρει μια καλή ευκαιρία για να μεγιστοποιηθεί η συμβολή του τομέα στην ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση και, στα πλαίσια αυτά, η νέα πολιτική αγροτικής ανάπτυξης θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές, την επιχειρηματική υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων και της καινοτομίας. Επίσης, με την ώθηση στην γεωργική έρευνα, οι Ευρωπαίοι γεωργοί θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στη γνώση για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ειδικά για τους νέους αγρότες τόνισε πως είναι σημαντικοί για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τις επενδύσεις, καθώς η γήρανση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον γεωργικό τομέα σε πολλά κράτη - μέλη, αν και πρόσφατα υπήρξαν σημάδια βελτίωσης.

Επίσης, τόνισε πως για πρώτη φορά στην ιστορία των 50 χρόνων της ΚΑΠ, ο πρώτος πυλώνας έχει ένα ειδικό μέσο για τη στήριξη των νέων αγροτών, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα κράτη μέλη, δεσμεύοντας το 25% των ενιαίων ενισχύσεων για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης των νέων γεωργών στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, για παράδειγμα, τα υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων έως και 90 τοις εκατό για επενδύσεις σε υλικά περιουσιακά στοιχεία, υποστήριξη για πληροφορίες, συμβουλές και κατάρτιση, για δραστηριότητες συνεργασίας, κ.ο.κ.

Όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τόνισε πως είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τα νέα χρηματοδοτικά μέσα που διατίθενται στα νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την προσέλκυση πρόσθετων κεφαλαίων και την πρόσβαση σε αυτά περισσότερων δικαιούχων.