Skip to main content
12 06 2017 | 11:15

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για την Μαλτέζικη Προεδρία να κλείσει μία συμφωνία για τους νέους κανόνες στη βιολογική γεωργία

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για την Μαλτέζικη Προεδρία να κλείσει μία συμφωνία για τους νέους κανόνες στη βιολογική γεωργία

Για άλλη μια φορά στόχος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και της Μαλτέζικης Προεδρίας θα είναι η προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των κρατών-μελών για να βρεθεί ένας κοινός τόπος για τους νέους κανονισμούς για τη βιολογική γεωργία, που έχει προτείνει η Κομισιόν. Είναι η τελευταία ευκαιρία των Μαλτέζων, ενώ η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και πάνω από 18 μήνες, χωρίς αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι να μη βρεθεί λύση και να συμφωνήσουν όλοι οι υπουργοί Γεωργίας ότι διαφωνούν, ώστε να μετατεθεί η συζήτηση για το επόμενο εξάμηνο. Η συνεδρίαση, πάντως, που ξεκινά στις 11 ώρα Ελλάδος, θα έχει ωςπρώτοθέμα τη Βιολογική Γεωργία.

Τα άλλα θέματα του Συμβουλίου Υπουργών

Ενημέρωση για την υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες στις 11-14 Δεκεμβρίου 2017, με θέμα την εισαγωγή νέων κανόνων στήριξης για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, αναμένεται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αντιπροσωπίες της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.

Οι προαναφερθείσες αντιπροσωπείες θα ζητήσουν, ιδίως, να ενημερωθούν για τις προοπτικές μιας συμφωνίας κατά την εν λόγω υπουργική διάσκεψη, καθώς και για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τη Βραζιλία, προκειμένου να εκπονηθεί κοινή πρόταση διαπραγμάτευσης.

Θα καλέσουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αλλάξει τους ισχύοντες μηχανισμούς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως συνέπεια των μελλοντικών δεσμεύσεων της ΕΕ στον ΠΟΕ και να εξασφαλίσει τη συνέχιση των σημερινών μηχανισμών στήριξης, όπως το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης και η βασική πληρωμή.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση της αγοράς στους κύριους γεωργικούς τομείς.

Επίσης, εκτός από το προαναφερθέν θέμα του ΠΟΕ, οι υπουργοί θα συζητήσουν για:

  • τις προετοιμασίες για τη σύνοδο των υπουργών γεωργίας που θα προηγηθεί της πέμπτης συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής
  • το ζήτημα της ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών και των ζώων
  • την πορεία των εργασιών σχετικά με την πρόταση για τα κτηνιατρικά φάρμακα

Ενιαίο μέτωπο από τις χώρες του Βίσεγκραντ, τη Σλοβενία και την Κροατία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Ενιαία διεκδικητική στάση αναφορικά με το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες τους υιοθετούν οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), από κοινού με τη Σλοβενία και την Κροατία.

Αντιπρόσωποι του αγροτικού κλάδου των ανωτέρω κρατών, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Μπρνο, καταρτίζοντας ένα σύνολο κοινών προτεραιοτήτων προς ένταξη στην επερχόμενη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει το αίτημα εξίσωσης των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ περιλαμβάνεται και αυτό της λήψης μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Στην κοινή τους διακήρυξη, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ουσιαστικά δίνουν ακόμα μεγαλύτερη υπόσταση στα όσα είχαν συμφωνήσει κατά την προηγούμενη συνάντησή τους (Διακήρυξη της Μπρατισλάβας, Μάρτιος 2017) για τις αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην ΚΑΠ μετά το 2020. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν ισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων στους ενεργούς αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ και επανεξέταση και αντικατάσταση των σημερινών μέτρων του «πρασινίσματος», για το οποίο τονίζουν ότι μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι τρίτων χωρών. Επίσης, αντιτίθενται στη σταδιακή μείωση των άμεσων ενισχύσεων ανάλογα με το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης, θέλοντας να ισχυροποιήσουν τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν στις χώρες τους.

Νωρίτερα μέσα στον Μάιο, o αξιωµατούχος του υπουργείου Γεωργίας της Πολωνίας, Ryszard Zarudzki, είχε δώσει μια πρόγευση του τι θα επακολουθούσε, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα πίεζε, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση στις άμεσες ενισχύσεις ανά την ΕΕ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «τα παλαιότερα κράτη-μέλη συνεχίζουν να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από την τωρινή ΚΑΠ, αν και η πολιτική για την περίοδο 2014-2020 είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες».

Η νέα ατζέντα της Ομάδας Βίσεγκραντ είναι σαφής και τα μέλη της παρουσιάζονται αποφασισμένα να διεκδικήσουν όσα περισσότερα μπορούν από τη διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ. Βέβαια, το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις. Έγκυροι σχολιαστές επισημαίνουν ότι οι ανωτέρω χώρες έχουν να κερδίσουν πολλά από την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020, όμως οι άμεσες ενισχύσεις του αγροτικού δυναμικού τους δεν πρόκειται να αυξηθούν τόσο ώστε να εξισώνονται με τα καθεστώτα χωρών όπως η Ελλάδα.