Skip to main content
28 02 2018 | 13:09

Στροφή του Μακρόν: Να δώσουν περισσότερα χρήματα τα κράτη μέλη για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

Στροφή του Μακρόν: Να δώσουν περισσότερα χρήματα τα κράτη μέλη για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

Με αλλαγή πολιτικής έως και υπαναχώρηση και όχι με παρανόηση των προθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης μοιάζει η μεταστροφή των τελευταίων ημερών του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τύχη των κονδυλίων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, δηλαδή της περίφημης Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ ή ΚΑΠ). Ούτε λίγο ούτε πολύ στη μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της Γαλλίας στο Παρίσι στις 24 Φεβρουαρίου ο κ. Μακρόν εμφανίστηκε πολύ πιο διαλλακτικός και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια να αυξηθεί η συνεισφορά των κρατών μελών από το 1% επί του ΑΕΠ στο 1,1 έως το 1,2%, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι νέες προτεραιότητες της Ευρώπης (άμυνα, ασφάλεια, μετανάστευση, ψηφιακή σύγκλιση) και να μην επηρεαστεί αρνητικά ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ. Λίγο αργότερα, μάλιστα, και ο πρόεδρος της αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης FNSEA, Christiane Lambert, επικρότησε τη μεταστροφή του Γάλλου προέδρου, μιλώντας για μια "πολύ σταθερή θέση", σε σχέση με τις διαρροές των προηγούμενων μηνών.

Αποδοκιμάστηκε από τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς σιτηρών στη Salon de l' Agriculture

Σε μια σειρά από δύσκολα θέματα απάντησε το Σάββατο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Salon de l' Agriculture ο κ. Μακρόν: Έλεγχος του πληθυσμού των λύκων, απαγόρευση του glyphosate, διαπραγματεύσεις με τη Mercosur, προϋπολογισμός της ΚΓΠ. Αλλού αποδοκιμάστηκε, αλλού χειροκροτήθηκε, αν και η εκτίμηση του επιτελείου του είναι θετική, ιδιαίτερα όταν μίλησε για το θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησής του.

Αρχικά, κατά τη βόλτα του στα περίπτερα της έκθεσης αποδοκιμάστηκε διαδοχικά από τα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών της Γαλλίας και στη συνέχεια από τους παραγωγούς σιτηρών, που διαμαρτυρήθηκαν για το τέλος του glyphosate και την προτεινόμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Mercosur.

"Είδα τους αγρότες που ήταν σε 500 μέτρα απόσταση να μου σφυρίζουν. Ήταν μειονότητα, αλλά έσπασα το πρωτόκολλο, τους πλησίασα, τους μίλησα και σταμάτησαν να σφυρίζουν. Νομίζω ότι με κατάλαβαν", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ανταποκρίθηκε, επίσης, στους κτηνοτρόφους, που τον επέπληξαν σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης των πληθυσμών λύκου, που ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα η κυβέρνηση, το οποίο ενόχλησε τόσο τους αγρότες όσο και τις οικολογικές οργανώσεις: «Αν θέλετε να πω ότι θα εξολοθρεύσουμε τους λύκους, δεν θα το πω, αν θέλετε τη δέσμευση ότι τα μέσα προστασίας θα ενισχυθούν, θα το κάνω", τους είπε.

Αντιμετωπίζοντας έναν αγρότη που μεταμφιέστηκε σε αγελάδα και παραπονέθηκε για «τους μεγάλους εμπόρους λιανικής πώλησης (σούπερ-μάρκετ)» που «κοροϊδεύουν» τους αγρότες, ο πρόεδρος απάντησε: «Κοίτα με στα μάτια, θα υπάρξουν έλεγχοι και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα δείτε ισχυρές κυρώσεις σε αυτό το θέμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων», υποσχέθηκε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μέλλον της ΚΑΠ: "Για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), θέλω έναν μηχανισμό εγγύησης ελάχιστων τιμών για τους Ευρωπαίους αγρότες. Αν δεν προσέξουμε, δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να επιλέξουμε. Η τιμή θα αποφασίζεται από την αγορά και δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα οι παραγωγοί", είπε πριν συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan.

Στη συνέχεια, παρέθεσε συμβολικό γεύμα σε 18 κτηνοτρόφους από διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας.

Ποια θα είναι η πρόταση της Γαλλίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με την αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση FNSEA, ο Γάλλος Πρόεδρος, κ. Μακρόν, υπερασπίστηκε στις Βρυξέλλες την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για να περιορίσει τον αντίκτυπο του Brexit. Ο προϋπολογισμός της Ένωσης πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο την τρύπα τουλάχιστον δέκα δισεκατομμυρίων ετησίως που θα αφήσει στα έσοδα το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τις νέες ανάγκες για ασφάλεια και προστασία των συνόρων.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που το δηλώνει τόσο σταθερά ο κ. Μακρόν και την ίδια στιγμή ο υπουργός Γεωργίας αναζητά στην Ευρώπη συμμάχους για να αυξήσει τη συμβολή των κρατών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να ξεπεράσουν το ένα τοις εκατό του ΑΕΠ", δήλωσε ο Κριστιάν Λαμπέρ, πρόεδρος της FNSEA το Σάββατο. "Σήμερα, ξέρουμε ότι 21 χώρες συμφωνούν να αυξηθεί στο 1,1% με 1,12% η συνεισφορά των κρατών (στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό), γνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλαπλές προκλήσεις, όπως είναι η ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και το κλίμα", είπε ο κ. Λαμπέρ. "Υπάρχει στη γεωργία ορισμένες πρακτικλές που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, π.χ. με τη δημιουργία μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οπότε ο γεωργός αποτελεί τον πυλώνα της επιτυχίας των συμφωνιών του Παρισιού", κατέληξε.

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ: «Όλες οι ηγέτες είναι πρόθυμοι να εργαστούν για τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού και των προγραμμάτων. Και πολλοί είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό μετά το 2020», διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι "έτοιμη για να έχουμε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό". Από την άλλη πλευρά, αρκετές χώρες, όλες όσες δίνουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν, προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να πληρώσουν περισσότερα, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία ή η Αυστρία.

Το Brexit και η εμφάνιση νέων προτεραιοτήτων "δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε συντριβή των ιστορικών πολιτικών της ΕΕ", υποστήριξε ο κ. Μακρόν.