Skip to main content
07 11 2014 | 10:08

Στο Συμβούλιο Υπουργών μεταφέρεται η μάχη για τα κονδύλια της ΚΑΠ

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών της Δευτέρας 10 Νοεμβρίου έχει ενταχθεί η συζήτηση της πρότασης της Κομισιόν για τη μεταφορά 465 εκατ. ευρώ από την ΚΑΠ στο ταμείο κρίσεων της Ε.Ε. Πρόκειται, εξάλλου, για την "πρεμιέρα" του νέου Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στη συγκεκριμένη θέση.

Μετά το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξηγήσει ενώπιων των υπουργών των κρατών-μελών τους λόγους που, με πρότασή της, αντλεί κονδύλια από την ήδη μειωμένη ΚΑΠ, για να ενισχύσει ένα ταμείο διαχείρισης κρίσεων όπως η επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική.

Η εν λόγω συζήτηση του θέματος θα γίνει στα πλαίσια της ονομαζομένης περιόδου συνδιαλλαγής διάρκειας τριών εβδομάδων η οποία έχει ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 17 Νοεμβρίου. Φυσικά, αναμένεται να βρεθεί λύση κάπου στη μέση, με μείωση του μεταφερόμενου ποσού.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο προέρχεται κυρίως από εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των κρατών μελών και από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος, το γεγονός πως δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αλλά για τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων προτεραιότητας της ΕΕ (όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, η Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life +, το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, κ.ά.) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και εκπροσώπων των κρατών μελών στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικά τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συζήτησε το θέμα την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, πως τα μέτρα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών της αγοράς αγροτικών προϊόντων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή πρόσφατα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ρωσικής απαγόρευσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης του 2015, και λόγω των συγκεκριμένων περικοπών το ταμείο θα μείνει σχεδόν άδειο για το επόμενο έτος.

Αντίθετοι στις περικοπές των αγροτικών κονδυλίων οι ευρωβουλευτές

Τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, απαίτησαν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση από τις υπερεισφορές του καθεστώτος ποσοστώσεων του γάλακτος στον γεωργικό προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιηθούν ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τη ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ.

«Το εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ που επέβαλε η Ρωσία τον Αύγουστο είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης και ως εκ τούτου η ενίσχυση των παραγωγών που έχουν πληγεί περισσότερο δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από περικοπές-στις άμεσες ενισχύσεις», τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης οι ευρωβουλευτές επέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον465 εκατομμύρια € του γεωργικού προϋπολογισμού, τα οποία προέρχονται κυρίως από εκκαθάριση των λογαριασμών των κρατών μελών και των υπερεισφορών των γαλακτοκομικών, δηλαδή από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στα κράτη μέλη για υπέρβαση των ποσοστώσεων γάλακτος, προκειμένου να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό άλλων πολιτικών της ΕΕ και για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα.

Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Δανού ευρωβουλευτή Jens Rohde, συντονιστή της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, αναγνώρισαν τη σημασία της διευθέτησης των λογαριασμών της ΕΕ και την αντιμετώπιση της κρίσης του Έμπολα, αλλά επέμειναν ότι αυτή τη στιγμή η γεωργία της ΕΕ έχει πληγεί σκληρά από το ρωσικό εμπάργκο και έτσι τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από αλλού. «Πρέπει όλοι μας να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση Έμπολα. Αλλά δεν είναι δίκαιο, μόνο οι αγρότες να πληρώσουν το λογαριασμό», δήλωσε ο κ. Rohde.

Έλλειψη χρημάτων για μελλοντική κρίση

Στη διορθωτική επιστολή αριθ. 1 στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο αποθεματικό κρίσης για την άμβλυνση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα τρόφιμα. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι για το επόμενο έτος, το αποθεματικό θα παραμείνει σχεδόν άδειο, ανέφεραν πολλοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της συζήτησης, με λιγότερο από 89.000.000 € από σύνολο 433 εκατομμύρια € που είναι διαθέσιμα εάν οποιαδήποτε γεωργική κρίση ξεσπάσει μέσα στο 2015.

«Τα χρήματα που διατίθενται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι εντελώς ανεπαρκή. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια μεγάλη γεωργική κρίση κάπου στην Ευρώπη το επόμενο έτος και δεν θα έχουμε αρκετά χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες», επισήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Albert Dess, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Το αποθεματικό κρίσης υπάρχει για έναν λόγο», συμφώνησε ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Ματ Carthy, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. Επίσης, επεσήμανε ότι παραμένουν οι «προκλήσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων» και η «τεράστια αστάθεια στην αγορά βοείου κρέατος» και επέμεινε ότι «το αποθεματικό αυτό είναι εκεί για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους μας».

«Καθώς η τρέχουσα κρίση στον τομέα της γεωργίας έχει επιβληθεί με απόφαση της εξωτερικής πολιτικής και όχι από την αποτυχία της αγοράς, τα έσοδα που διατίθενται για το γεωργικό προϋπολογισμό, και ειδικά σε μια εποχή που ο τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση, θα πρέπει να δαπανηθούν για τη γεωργία», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Πολωνός ευρωβουλευτής Czesław Adam Siekierski, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Θα πάρουμε αυτά τα χρήματα απευθείας από τις τσέπες των αγροτών (...) και αυτό είναι απαράδεκτο. Περισσότερο από μία φορά η ΚΑΠ χρησιμοποιήθηκε ως ένα είδος- κουμπαρά μετρητών. Θα πάρουμε τα χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλα μέρη του προϋπολογισμό, διότι η ΕΕ δεν έχει περισσότερα χρήματα. Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο», δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Paolo De Castro, συντονιστής της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Ο Λιθουανός ευρωβουλευτής Bronis Ropé, της ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «ακατανόητη» και είπε ότι οι αγρότες από τα κράτη της Βαλτικής, οι οποίοι είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο, λαμβάνουν επίσης τις χαμηλότερες άμεσες ενισχύσεις στην ΕΕ και επί του παρόντος επίσης υποφέρουν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. «Θέλετε πραγματικά οι αγρότες να έρθουν στις Βρυξέλλες και να χύσουν το γάλα στους δρόμους», ρώτησε και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει γρήγορα «συγκεκριμένες ενέργειες».

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής James Nicholson, συντονιστής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δήλωσε ότι τα χρήματα από τον γεωργικό προϋπολογισμό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή επίλυση άλλων πιεστικών ζητημάτων της ΕΕ που αντιμετωπίζει τώρα και στη συνέχεια να σταλούν πίσω στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. «Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι ότι αν αυτά τα χρήματα απαιτηθούν για μια γεωργική κρίση το επόμενο έτος θα επιστραφούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Αν τα χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σύντομο χρονικό διάστημα, εντάξει, αλλά να μας δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα τα επιστρέψει [τα χρήματα], εάν χρειαστούν», είπε ο κ. Nicholson.

Επιστολή στην Επιτροπή Προϋπολογισμού

Η Επιτροπή Γεωργίας έστειλε επίσης μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jean Arthuis, της ομάδας των Φιλελεύθερων, ο οποίος έλαβε επίσης μέρος στη συζήτηση της Πέμπτης. Η επιστολή καλεί τον κ Arthuis, ο οποίος είναι επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του επομένου έτους, ζητώντας «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του γεωργικού τομέα στην επικείμενη διαδικασία συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2015» και «να τονίσει την ανάγκη για επείγουσα κεφάλαια κρίσης (...) ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Συντονισμένες ενέργειες από Copa - Cogeca

Παράλληλα, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca έχουν ξεκινήσει σειρά ενεργειών σε κεντρικό επίπεδο, τόσο για την αποτροπή των περικοπών, όσο και για την επιπλέον χρηματοδότηση των αγροτών που πλήττονται από το εμπάργκο με κονδύλια εκτός του προϋπολογισμό της ΚΑΠ, καθώς για την συγκεκριμένη πολιτική κρίση μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας ο αγροτικός τομέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

Ήδη έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της Ε.Ε., προς τα μέλη των Επιτροπών Προϋπολογισμών και Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Jean-Claude Juncker.

Επίσης, εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών της Δευτέρας ζητούν την ενεργό συμμετοχή των μελών τους για επαφές με τους αντίστοιχους υπουργούς Γεωργίας και προγραμματίζουν έντονη παρουσία πριν την εκκίνηση της συνόδου.