Skip to main content
17 10 2019 | 14:00

Το πρώτο μέτρο της Ε.Ε.για την αντιστάθμιση της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ αφορά το ισπανικό ελαιόλαδο

Το πρώτο μέτρο της Ε.Ε.για την αντιστάθμιση της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ αφορά το ισπανικό ελαιόλαδο

Άμεση ήταν η απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα των Ισπανών για στήριξη του κλάδου της ελαιοπαραγωγής μέσω του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης παρόλο που:

α) Δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλουν οι ΗΠΑ αύξηση 25% στους δασμούς εισαγωγής - ανακοινώνεται αύριο

β) Για τα ελληνικά ροδάκινα και ιδίως για τον τομέα της κομπόστας, δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση από την πλευρά της Κομισιόν, ούτε σε προφορικό επίπεδο.

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, ανακοίνωσε στον Iσπανό Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, ότι θα υποβάλει πρόταση προς έγκριση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Επίτροπος ανακοίνωσε στον Ισπανό Υπουργό την επικείμενη παρουσίαση ενός προτεινόμενου Κανονισμού για την έναρξη του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου, με στόχο να βοηθήσει στην προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση. Θα συνίσταται στη χρηματοδότηση της «αποθήκευσης» ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία και τους συνεταιρισμούς, διευκολύνοντας έτσι την ανάκτηση των τιμών.

Όπως δήλωσε ο κ. Πλάνα κατά την επιστροφή του στη Μαδρίτη, «χρειαζόμαστε μια γρήγορη παρέμβαση για να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την κατάσταση που υπάρχει στον τομέα του ελαιολάδου. Αν και ακόμη δεν γνωρίζει τις συγκεκριμένες παραμέτρους του μέτρου, θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εξεταστεί από την Επιτροπή Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκριθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σαφέστατα, το μέτρο ιδιωτικής αποθεματοποίησης που θα εφαρμόσει η Ισπανία, αναμένεται πως θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, όπως και το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Τραμπ.

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστές σημαντικές λεπτομέρειες, η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα τα οποία θα αποσυρθούν από την αγορά με κονδύλια που θα διατεθούν σε συνεταιρισμούς και ελαιοτριβεία, που αποθηκεύοντας τις ποσότητες αυτές θα επαναφέρουν μια ισορροπία στην αγορά.

Η ανταπόκριση του κλάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ήταν θετική, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εδώ και μερικούς μήνες εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

«Το μέτρο αυτό συνιστά μια αναγνώριση της σοβαρής κατάστασης στην οποία έχει εισέλθει ο κλάδος του ελαιολάδου στην Ισπανία, με τις τιμές να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής, ειδικά για τα ελαιόλαδα που προέρχονται από καρπό παραδοσιακών ελαιώνων» σχολίασε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας.

Από την πλευρά τους οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν στην Μαδρίτη, διαδηλώνοντας για τις χαμηλές τιμές, τονίζουν την ανάγκη το μέτρο να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει, πως τέτοια μέτρα χρειάζονται τουλάχιστον δυο μήνες μέχρι να σημειωθεί στην αγορά ο αντίκτυπός τους.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ιδιωτική αποθεματοποίηση στην Ισπανία ήταν το 2012, όταν η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο ήταν για αρκετές εβδομάδες κάτω από τα 2 ευρώ ανά κιλό.

Τέλος, ο κ. Χόγκαν, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα έκανε αναφορά στο ισπανικό ελαιόλαδο, το γαλλικό κρασί και το ιταλικό τυρί, ως τα πιο σημαντικά προϊόντα που πλήττονται από τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ. Παρέθεσε μάλιστα μερικά παραδείγματα μέτρων που προτίθεται να προτείνει στα αμρόδια όργανα για να στηρίξει τις αλυσίδες παραγωγής των παραπάνω προϊόντων: Ιδιωτική αποθεματοποίηση, προβολή και προώθηση, διάφορα μέτρα που εντάσσονται στον κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς.

Στην ελληνική κομπόστα δεν αναφέρθηκε καθόλου ο κ. Χόγκαν, αν και ο Έλληνας υπουργός, Μάκης Βορίδης, του επισήμανε τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται ο κλάδος, σε συνδυασμό με το επί πενταετίας ρωσικό εμπάργκο, το οποίο έχει πλήξει τον τομέα του επιτραπέζιου ροδάκινου.