Skip to main content
23 10 2019 | 17:50

Οι έλεγχοι για τα νιτρικά, οι απαιτήσεις της ΚΑΠ, οι αυτοκτονίες και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ ξεσηκώνουν τους Ευρωπαίους αγρότες

Οι έλεγχοι για τα νιτρικά, οι απαιτήσεις της ΚΑΠ, οι αυτοκτονίες και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ ξεσηκώνουν τους Ευρωπαίους αγρότες

Η αυστηροποίηση των ελέγχων για τη νιτρορύπανση (υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε άζωτο που προέρχεται από τη λίπανση των καλλιεργειών), οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, περιβαλλοντικές και μη, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως προϋπόθεση για την πληρωμή των επιδοτήσεων, το επικείμενο Brexit και ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου η αμερικανική κυβέρνηση, είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν οδηγήσει τις τελευταίες μέρες τους αγρότες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες να διαμαρτύρονται με τα τρακτέρ τους στους δρόμους. Βέβαια, το σοβαρότερο από όλα τα προβλήματα είναι αυτό που έθεσαν στον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι αγρότες: Την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει το επάγγελμά τους και στο γεγονός ότι κάθε μέρα αυτοκτονεί ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος.

Πρώτοι "έσυραν τον χορό" οι Ολλανδοί την 1η και την 16η Οκτωβρίου, με βασικό αίτημα τη χαλάρωση των ελέγχων για τα νιτρικά υπολλείμματα στο έδαφος (Νιτρορύπανση). Στη δεύτερη διαμαρτυρία τους προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στις εθνικές οδοούς της χώρας, καθώς παρήλασαν σε διάφορες πόλεις με τελικό προορισμό την Χάγη. Η επόμενη διαμαρτυρία τους θα είναι στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, στο Άμστερνταμ, όπου θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους προς τους καταναλωτές με πρωτότυπο τρόπο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "De Telegraaf", οι αγρότες θέλουν να "κατέβουν" στην πρωτεύουσα και να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση σχετικά με τα νιτρικά. "Έχουμε μια εξαιρετική ιδέα για μια φιλική προς τους καταναλωτές εκστρατεία", λέει στην εφημερίδα ο Bart Kemp, ένας από τους διοργανωτές της πρώτης διαμαρτυρίας την 1η Οκτωβρίου στη Χάγη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αγροτοσυνδικαλιστές συζήτησαν με την Δήμαρχο του Άμστερνταμ, Femke Halsema, η οποία ανήκει στο Κόμμα των Αριστερών Πρασίνων. Ο Kemp δεν αποκάλυψε με ποια μορφή οι αγρότες θέλουν να διαμαρτυρηθούν, ούτε έχει αποφασιστεί η ημερομηνία της δράσης.

Στις 8 Οκτωβρίου και στις 22, χθες, οι Γάλλοι αγρότες αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για περίπου τους ίδιους λόγους, δίνοντας έμφαση στο περιφερειακό επίπεδο και στη γραφειοκρατία που συγκεντρώνεται όσον αφορά τους διοικητικούς ελέγχους για την πληρωμή των επιδοτήσεων. Κεντρικό όμως μήνυμα των κινητοποιήσεών τους είναι η ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει το αγρικό επάγγελμα. Έτσι, χθες με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν συμβολικά για κάποιες ώρες το πρωί τις εισόδους των διοικητηρίων του κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας, με συνθήματα όπως "Σήμερα είναι αυτός, αύριο μπορεί να είμαι εγώ".

Οι δύο μεγαλύτερες αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας (FNSEA, Jeunes Agriculteurs) έδωσαν χθες Συνέντευξη Τύπου ζητώντας απαντήσεις για τα προβλήματά τους από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Αρκετές ώρες μετά, ο κ. Μακρόν απάντησε με δηλώσεις του ότι "στηρίζω τους αγρότες", γιατί "η Γαλλία είναι μία μεγάλη αγροτική χώρα και θέλουμε να συνεχίσει να είναι. Θέλουμε τη βιοποικιλότητα και τη γεωργία, χωρίς τους αγρότες δεν γίνεται. Τους έχουμε στηρίξει τους προηγούμενους μήνες σε όλα τα προβλήματά τους όπως την ξηρασία και αυτό θα κάνουμε όποτε μας το ζητάνε."

Στις 22 Οκτωβρίου ήταν ίσως η πρώτη φορά που τρακτέρ παρήλασαν μέσα στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου. Την ίδια μέρα οι Γερμανοί αγρότες σε όλη τη χώρα Γερμανία συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά της γεωργικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των τρακτέρ.

Η Υπουργός Γεωργίας Julia Klöckner (CDU) αναφέρθηκε στις «κοινωνικές προσδοκίες» των αγροτών και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση τρακτέρ έγινε στη Βόννη και ακολούθησαν το Μόναχο, το Ανόβερο και το Μαγδεμβούργο.

Στους δρόμους προς το Ανόβερο, η αστυνομία απαρίθμησε περίπου 2000 τρακτέρ, στο Μόναχο περίπου 1.000 οχήματα, όπως και στο Würzburg. Στο Σλέσβιχ-Χολστάιν παρήλασαν 1.700 οχήματα, ενώ 400 ακόμα τρακτέρ ήταν στο δρόμο για το Αμβούργο και 550 στο Rostock.

Η συνδικαλιστική πρωτοβουλία "Η γη δημιουργεί σύνδεση" διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στις περίπου 20 συγκεντρώσεις με τρακτέρ που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γερμανία και υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για μία οργάνωση χωρίς κομματικό πρόσημο.

Οι συμμετέχοντες επικρίνουν τη γεωργική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης ως "μη πρακτική και υπερβολικά γραφειοκρατική" και ξεκαθαρίζουν ότι "θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τη φύση και το περιβάλλον, να αναπτύξουμε περαιτέρω την καλή διαβίωση των ζώων, να αναπτύξουμε τη γεωργία με σύγχρονο τρόπο".

Ο αγροτοσυνδικαλιστής, Joachim Rukwied, έδωσε ως παράδειγμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των εντομοκτόνων, τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Mercosur, καθώς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις στην κτηνοτροφία.

Η υπουργός Γεωργίας δήλωσε στην εκπομπή του ZDF "Morgenmagazin" ότι οι γεωργοί "συχνά λοιδωρήθηκαν ως ρυπαίνοντες". Αυτό δεν ήταν "ούτε σωστό ούτε δίκαιο", υποστήριξε.

Πιο ειδικά είναι τα προβλήματα που απασχολούν διαμαρτυρόμενους αγρότες σε Ιρλανδία και Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία οι βοοτρόφοι διαμαρτύρονται από τον Αύγουστο για τις χαμηλές τιμές του βόειου κρέατος, κυρίως σαν αποτέλεσμα του Brexit. Οι κινητοποιήσεις ήταν συνεχείς, σχεδόν καθημερινές έξω από μεγάλα σούπερ-μάρκετ και εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος, οπότε για να λήξει η "κρίση" στον τομέα, στις 22 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η ίδρυση ομάδας εργασίας για τον τομέα του βοδινού, από το ιρλανδικό Υπουργείο Γεωργίας. Όμως στις 14 Οκτωβρίου ομάδα 20 αγροτοσυνδικαλιστών, σύμφωνα με τους Irish Times, εμπόδισε τη διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης των μελών της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος μεγάλης βιομηχανίας επεξεργασίας κρεάτος της Ιρλανδίας.

Στην Ισπανία οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αφορμή τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για επιβολή αυξημένων δασμών στις εισαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών από τη συγκεκριμένη χώρα. Χθες, 22 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπως αναμετέδωσε το noticiasdealmeria.com από περίπου 1.200 αγρότες της Αλμερίας, της περιφέρειας της Ισπανίας με τους περισσότερους ελαιώνες και θερμοκήπια. Ο λόγος είναι ότι στο ξεκίνημα της νέας σεζόν για τα κηπευτικά θερμοκηπίου οι παραγωγοί βλέπουν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω του Brexit, καθώς η Αγγλία είναι από τους κύριους "πελάτες" της ισπανικής αγροτικής οικονομίας. Στα μέσα του Οκτώβρη, πάντως, οι αρχές της νότιας Ισπανίας είχαν να αντιμετωπίσουν πιο μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και της απόφασής του για επιβολή πρόσθετων δασμών στο ισπανικό λάδι και τις ελιές.

Την επόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνέλευση των αγροτικών οργανώσεων όλης της περιφέρειας, προκειμένου να δουν αν θα προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους εξαγωγείς για καλύτερες τιμές.