Skip to main content
09 04 2020 | 19:59

"Όχι" της Κομισιόν στην πρόταση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού με τη νέα ΚΑΠ

"Όχι" της Κομισιόν στην πρόταση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού με τη νέα ΚΑΠ

Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε η Ευρ. Επιτροπή το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα που έθεσε με ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο αρμόδιος Επίτροπος J. Wojciechowski ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι το μέτρο αυτό, που όπως αναφέρει στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης «θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα εισόδημα επιβίωσης στους γεωργούς και κτηνοτρόφους», δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στη νέα ΚΑΠ, με το επιχείρημα ότι η υιοθέτησή του δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν «ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα».

Η απάντηση αυτή δεν εκπλήσσει καθώς η Ε.Ε. διαμορφώνει την πολιτική της με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων της μεταποίησης και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων που βγαίνουν από την εκμετάλλευση του ιδρώτα των εκατομμυρίων εργατοϋπαλλήλων και αγροτοπαραγωγών σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειάς της.

Επίσης, η Επιτροπή αναφέρεται σε «δικαιότερη» ΚΑΠ μετά το 2020 με ξαναμοίρασμα των άμεσων ενισχύσεων, υιοθέτηση «συστημάτων ποιότητας», συνεργατικά σχήματα κλπ. Πρόκειται για μέτρα που λίγο ως πολύ υπήρχαν και στις προηγούμενες ΚΑΠ και εξυπηρετούν την εξασφάλιση των αναγκαίων για τα μονοπώλια πρώτων υλών και τη συγκέντρωση της παραγωγής με όσο το δυνατό πιο ευνοϊκούς όρους για αυτά.

Αυτό που επέλεξε να μην σχολιάσει η Επιτροπή ήταν η αναφορά του ΚΚΕ ότι την ίδια ώρα που αρνούνται τις εγγυημένες τιμές στους αγρότες, διαχρονικά η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της τις παρέχουν αφειδώς στους μονοπωλιακούς ομίλους (π.χ. στους κλάδους ενέργειας - φωτοβολταϊκών, εργολάβους εθνικών οδών κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω κρίσης κορονοϊού η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε την εγγυημένη τιμή για κάθε νοσηλεία κρούσματος σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική από 800 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα στα 1.600.

Η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας διαθέτει πλούσια πείρα. Καμιά αυταπάτη να μην υπάρξει για τη νέα ΚΑΠ. Τώρα χρειάζεται ενίσχυση του αγώνα με τα αιτήματα επιβίωσης που προβάλλει το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα και ενίσχυση της κοινής δράσης με την εργατική τάξη και τους άλλους αυτοαπασχολούμενους ώστε να ανοίξει η προοπτικής ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρ. Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001010/2020 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

Θέμα: Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα

Όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία σειρά κινητοποιήσεων από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους για τα μεγάλα προβλήματά τους, τα οποία οξύνονται με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αποτελεί υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΚΓΠ της ΕΕ, οι οποίες οδηγούν τους βιοπαλαιστές αγρότες ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες.

Ανάμεσα στα δίκαια αιτήματά τους είναι και αυτό για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, ώστε να μην τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές οι εμποροβιομήχανοι, που τους εκβιάζουν με το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη «κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού», απορρίπτει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην απόρριψη του αιτήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα από την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως συμβαίνει με τους ομίλους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. η ενέργεια των φωτοβολταϊκών που έχει εγγυημένη τιμή) ή με τους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς μέσω διοδίων κ.ά.;

E-001010/2020

Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(8.4.2020)

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι ένας από τους στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), που είχε ήδη καθοριστεί στη Συνθήκη της Ρώμης, είναι να εξασφαλιστεί δίκαιο βιοτικό επίπεδο στον γεωργικό πληθυσμό, ιδίως μέσω της αύξησης του ατομικού εισοδήματος των γεωργών και των εργαζομένων που απασχολούνται στη γεωργία.

Για να εξασφαλιστεί ένας ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας προσανατολισμένος στην αγορά, η ΕΕ, με τις διαδοχικές μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ, εγκατέλειψε ένα σύστημα στήριξης που εγγυόταν ορισμένα επίπεδα τιμών και το αντικατέστησε με ένα σύστημα άμεσης ενίσχυσης των γεωργών. Οι προτάσεις της Επιτροπής για την ΚΓΠ μετά το 2020 εξακολουθούν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και προβλέπουν σειρά συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, με μηχανισμούς που αποσκοπούν στη δικαιότερη κατανομή της στήριξης προς τους αγρότες που έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις μεσαίου και μικρού μεγέθους (π.χ. επιβολή ανώτατου ορίου και αναδιανομή).

Επιπλέον, οι προτάσεις εξακολουθούν να παρέχουν κίνητρα στους γεωργούς ώστε να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες της αγοράς, παρέχοντας στήριξη για την αύξηση και την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής (π.χ. βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού ή συστήματα ποιότητας), για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αξιακή αλυσίδα (π.χ. συνεργασία) και για δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας (π.χ. επενδύσεις και κατάρτιση)».

Πηγή: 902.gr