Skip to main content
27 03 2019 | 18:02

Η νέα ΚΑΠ ανοίγει το δρόμο σε μια γεωργία της γνώσης

Η νέα ΚΑΠ ανοίγει το δρόμο σε μια γεωργία της γνώσης

“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες είναι ποια είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) γιατί η απόσταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις Πρωτεύουσες είναι μεγάλη πόσο μάλλον η απόσταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και σε περιοχές που είναι μακριά από τις Πρωτεύουσες» δήλωσε ο κ. Τάσος Χανιώτης, διευθυντής στην διεύθυνση Στρατηγικής, Απλούστευσης κι Ανάλυσης Πολιτικής στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε στις 21 Μαρτίου. Βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κιν.Αλ., κ. Αχμέτ Ιλχάν σημείωσε πως η Κ.Α.Π. υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει. «Για να εξακολουθήσει να υπάρχει προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να αλλάζει και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.»

Συζήτηση για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας

Η ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη, στήριζε τις τιμές των προϊόντων, μετά στήριζε άμεσα το εισόδημα των παραγωγών, τώρα μπαίνει σε μια κατεύθυνση, όπου το μεγάλο βάρος δεν είναι στο τι θα παράγει ο κάθε παραγωγός , αλλά στο πώς ακριβώς θα παράγει και με ποιο τρόπο η δράση του θα βοηθάει στο να βελτιωθεί το παραγωγικό αποτύπωμα και κυρίως στο αν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα τόσο στο λεγόμενο πρώτο πυλώνα, αλλά και στο δεύτερο που βοηθούν τους παραγωγούς να κάνουν αυτή την προσαρμογή.» υποστήριξε ο κος Χανιώτης επισημαίνοντας ότι η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους παραγωγούς που θα τους βοηθήσει να κάνουν αυτές τις προσαρμογές. Αυτό που ο ίδιος βλέπει ως πολύ θετικό είναι ότι υπάρχει ένας δυναμισμός στο γεωργικό τομέα, μια σαφέστατη βελτίωση στο εξαγωγικό εμπόριο, «εξακολουθεί», όπως είπε, «να είναι ελλειμματικό, αλλά πολύ λιγότερο από πριν. Υπάρχει έντονα η καινοτομία και η πολύ μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών στα ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε.» Όμως, το θέμα, όπως εξήγησε, είναι πως θα τα βάλει όλα αυτά μαζί, ώστε να περάσουν οι παραγωγοί όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη σε μια γεωργία της γνώσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης

Παρόν στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία μέσω της ΚΑΠ να κινηθούν οι αγρότες με μεγαλύτερη ευελιξία. «Θα πρέπει οι επιδοτήσεις πια να κατανεμηθούν με όρους πραγματικής δικαιοσύνης» υποστήριξε ο κος Καμίνης εξηγώντας « Εννοώ να πάνε στις περιοχές εκείνες, όπως είναι η Θράκη ή όπως είναι η δυτική Μακεδονία, που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης. Οι παλιές οριζόντιες πολιτικές, όπου τους μεταχειριζόμασταν όλους σαν να είναι ίσοι πρέπει να σταματήσει.»

Τι είπε ο βουλευτής, κ. Ιλχάν

Σύμφωνα τέλος με τον βουλευτή κο Αχμέτ Ιλχάν η νέα ΚΑΠ δίνει την δυνατότητα από οριζόντια διανομή να οδηγηθούμε στην δίκαιη διανομή. «Η ισότητα είναι η μεγαλύτερη ανισότητα μερικές φορές. Εκεί που υπάρχει ανάγκη να υπάρξει και μεγαλύτερη ενίσχυση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής Ροδόπης κατέθεσε πρόταση για «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων κατά το πρότυπο που ακολουθεί η Ισπανία, δηλαδή κατανομή των ενισχύσεων σε πενήντα περιφέρειες (comarcas) βάσει μικτών χαρακτηριστικών, όπως ο παραγωγικός προσανατολισμός και το οικονομικό-κοινωνικό αποτύπωμα του πρωτογενή τομέα στην εκάστοτε περιφέρεια. Πρόταση που εδράζεται στη λογική ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν οι πιο φτωχές περιφέρειες όπως αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ενώ παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, συλλόγων, συνεταιρισμών, και εκατοντάδων απλών αγροτών. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε έλαβαν μέρος οι: Σινάν Αχμέτ εκ μέρους της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης, Νίκος Σκοπιανός ως πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ο Ισμαήλ Μολά Αλή Μεχμέτ ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, η Ζωή Φραγκούδη ως πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού «ΓΑΙΑ» Τριγώνου Έβρου, και ο γεωπόνος Νίκος Καπούλας ως διευθυντής πρωτογενούς τομέα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, ο οποίος και παρουσίασε για πρώτη φορά επίσης στο κοινό της Ροδόπης, το νέο LEADER για τους ιδιώτες που ανοίγει επισήμως στις 12 Απριλίου.

Ολόκληρη η ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ

Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι σήμερα μεγάλη χαρά και συγκίνηση για την παρουσία σας εδώ, σε μία εκδήλωση που υπερβαίνει κατά πολύ στενά κομματικά πλαίσια και φιλοδοξεί να ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και να δώσει ταυτόχρονα απάντηση σε εναγώνια ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Μεγάλη Γη της Θράκης.

lazy_placeholder

Μέσα στα 3,5 αυτά χρόνια της θητείας μου ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου πραγματοποίησα μαζί με τους συνεργάτες μου δύο αποστολές στην έδρα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να διερευνήσω και να εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες που παρέχουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι κανονισμοί για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών στην Θράκη με έμφαση στις φθίνουσες οικονομικά ομάδες των καπνοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων μας.

Κατά την τελευταία επίσκεψη μου στους Βρυξέλλες ζήτησα να συναντήσω τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, έναν κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν που αποτελεί ταυτόχρονα τον πιο στενό συνεργάτη του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σχοινάς μου επεσήμανε ότι πολλές φορές η εκπροσώπηση της Θράκης απουσιάζει από διεθνή φόρα και τα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η ένταξη στην συνθήκη Schengen το προσεχές χρονικό διάστημα χωρών όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διανοίγει ευρύτατους αναπτυξιακούς διαδρόμους για όλη την βόρεια Ελλάδα σε μια γεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από τον Αλιάκμονα έως τον Δούναβη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο την πολιτική ατζέντα της Θράκης όπως τέθηκε μέσα από την συζήτησή μας.

Από την συνάντηση εργασίας με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τάσο Χανιώτη, ο οποίος τιμά την εκδήλωση μας σήμερα με την παρουσία του, προέκυψε η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ.

lazy_placeholderΦίλες και Φίλοι,Η φτώχεια και αναπτυξιακή υστέρηση δεν αξίζουν στην Θράκη. Μια περιοχή με σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο, με πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, με γεωγραφική θέση στρατηγικού χαρακτήρα στην νότια Βαλκανική και δίπλα σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές.

Για να αλλάξει αυτό το αρνητικό τοπίο χρειάζεται να υπερβούμε κοντόφθαλμες μικροπολιτικές διαφορές και να συστρατευθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε ένα κοινό όραμα ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

Φίλες και Φίλοι,

Το 4% του ΑΕΠ που εκπροσωπεί ο γεωργικός τομέας στην Ελλάδα παίρνει περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα από το υπόλοιπο 96% που είναι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας.

Μας έχει γίνει ξεκάθαρο στις Βρυξέλλες ότι ο τρόπος της διανομής των ενισχύσεων είναι ευθύνη του κράτους-μέλους. Αυτό που μετράει είναι τα στοιχεία της εισοδηματικής ανισότητας και το επίπεδο φτώχειας στην κάθε περιοχή.

Δεύτερο στοιχείο είναι ο μικρός κλήρος που δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης διανομής, ενώ τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που μπορούν να στηρίξουν τις ενισχύσεις.

Η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή επιτακτικά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των οικονομικών ανισοτήτων που αποτελεί οικονομική βόμβα για την περιοχή μας.

Ζητήσαμε να δοθούν αποζημιώσεις για τις φετινές ζημιές στο αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα δίκαιες που να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη.

Η εκπόνηση πολιτικών που θα στοχεύουν στην διατήρηση των σημερινών θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της περιοχής μας, είναι όρος επιβίωσης για την Ροδόπη και την Θράκη.

Είμαι βέβαιος ότι από τις σημερινές τοποθετήσεις έχουμε να μάθουμε πολλά και να αποκομίσουμε πλούσιες εμπειρίες στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας σύγχρονης, ρεαλιστικής και ικανής πρότασης βιώσιμης ανάπτυξης για την Θράκη που θα απαντά με πειστικά επιχειρήματα στις προκλήσεις που διανοίγονται μπροστά μας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Νέας ΚΑΠ της επόμενης πενταετίας».

Η εισήγηση του Σινάν Αχμέτ

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Σας χαιρετίζω κι εγώ με τη σειρά μου εκ μέρους του Δ.Σ. της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών. Χαίρομαι πολύ που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπου θα ανταλλάξουμε γνώμες και θα πληροφορηθούμε από ειδικούς για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την περιοχή μας όπως ο ΚΑΠΝΟΣ.

Θέλω να ξεκινήσω για το τι σημαίνει ο Καπνός για τον νομό μας:

 • Υπάρχουν 6.500 ενεργοί καπνοπαραγωγοί στο νομό
 • Καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα καπνού
 • Η ποσότητα καπνού που παράγεται σ’ ένα χρόνο είναι 7-8 εκατ. κιλά
 • Η συμβολή του καπνού στην οικονομία είναι 35-40 εκατ. ευρώ
 • Τουλάχιστον 10.000 άτομα ασχολούνται με την καπνοκαλλιέργια
 • Και έμμεσα 20.000 άτομα επωφελούνται οικονομικά από την παραγωγή καπνού.
 • Η καπνοπαραγωγή είναι μια καλλιέργεια που συνεχίζει να υπάρχει στο Ν. Ροδόπης από τον 16ο -17ο αιώνα.
 • Η καπνοκαλλιέργια είναι μια παραδοσιακή μονοκαλλιέργεια ειδικά για την μειονότητα. Έχει γίνει η καλλιέργεια που κληρονομείται από γενιά σε γενιά.
 • Ο μέσος όρος στρεμμάτων που αναλογεί στους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής είναι μόνο 11 στρέμματα περίπου ανά άτομο.

Κι αυτό δείχνει ότι η καπνοκαλλιέργια δεν έχει εναλλακτικές, επειδή σε μία έκταση των 11 στρεμμάτων, και εφόσον σκεφτούμε ότι τα περισσότερα απ’ αυτά δεν ποτίζονται, δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια άλλη καλλιέργεια που μπορεί να κάνει η οικογένεια για να επιβιώσει.

Σκεφτείτε ότι η τιμή πώλησης του καπνού ήταν 4,56 ευρώ ανά κιλό το 2015, 5,17 ευρώ το 2016 και 5,17 ευρώ το 2017 και ως αποτέλεσμα ο μέρος όρος της τιμής πώλησης ήταν 4,97 ευρώ. Υπολογίζοντας τα έξοδα του καπνοκαλλιεργητή που σύμφωνα με το κοστολόγιο για την παραγωγή ενός κιλού καπνού και πάντα με την σύμφωνη γνώμη της Μεταποίησης και των ομάδων, το κόστος ανέρχεται στα 3,85 ευρώ ανά κιλό καπνού. Αυτό πολύ φανερά δείχνει ότι , μετά από την επίπονη και κοπιαστική εργασία του καπνοκαλλιεργητή το κέρδος του δυστυχώς ανέρχεται μόνο στα 1 ευρώ περίπου ανά κιλό.

Τώρα θα αναφερθώ λίγο στην παραγωγή καπνού. Ο Μπασμάς είναι ένας τύπος καπνού που καλλιεργείται στην περιοχή και αποτελεί μάρκα κατατεθέν παγκοσμίως και συμβάλλει τόσο στην τοπική αλλά εξίσου και στην εθνική οικονομία της χώρας ως ένα πολύ σημαντικό προϊόν εξαγωγής.

Εδώ και 20 χρόνια η τιμή πώλησης του καπνού στην αγορά δεν έχει αλλάξει και είναι στα 4 με 5 ευρώ το κιλό. Η καπνοκαλλιέργεια είναι μια οικογενειακή (ομαδική) επιχείρηση που βασίζεται στην χειρωνακτική εργασία και δεν είναι μια ατομική δουλειά.

Καθώς ο καπνός απαιτεί εντατική εργασία, η ποσότητα καπνού που μπορεί να παράγει ένα άτομο ετησίως είναι περίπου 700 κιλά.Ο εξοπλισμός των αγροτών στην περιοχή είναι πλήρως προσανατολισμένος στην παραγωγή καπνού.

Η εργασία που απαιτείται στην καλλιέργεια ενός (1) στρέμματος καπνού είναι περίπου 400 ώρες. Αυτές οι ώρες αντιστοιχούν με την εργασία σε 40 στρέμματα παραγωγής σιταριού. Όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα στην καπνοκαλλιέργεια και στο καπνό, θα προσπαθήσω να σας θέσω σύντομα αυτά τα προβλήματα:

 • Από το 2010 και μετά, οι πριμοδοτήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 50%, ενώ οι παραγωγοί καπνού στην περιοχή υπέστησαν συνολική ζημιά ύψους 15-20 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό πλήγμα για την περιοχή και την τοπική κοινωνία.
 • Δεν υποβλήθηκε καμία εναλλακτική λύση για τις περικοπές αυτών των ενισχύσεων.
 • Η δυνατότητα άρδευσης στις περιοχές παραγωγής καπνού είναι πολύ περιορισμένη. Μόνο το 30% των εκτάσεων μπορεί να αρδευτεί.
 • Όσον αφορά το κόστος της άρδευσης είναι πολύ υψηλό, επειδή η άρδευση γίνεται με κατανάλωση καυσίμου.
 • Παρόλο που υπάρχουν 2 φράγματα στην περιοχή και το ένα απ’ αυτά είναι ολοκληρωμένο, δεν παρέχεται νερό στις περιοχές παραγωγής καπνού.
 • Δεδομένου ότι ο καπνοπαραγωγός έχει λίγη έκταση και χαμηλό εισόδημα, δεν μπορεί να επωφεληθεί από πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Κατά την περίοδο παραγωγής 2017-2018, η παραγωγή καπνού έχει υποστεί ζημιές κατά 65% λόγω της νόσου που εμφανίστηκε στον καπνό. Παρόλο που για άλλες παραγωγές σε ένα τόσο ευρύ φάσμα ζημιών υπήρξε μια αποκατάστασης των ζημιών, για τον καπνό δεν υπάρχει τέτοια υποστήριξη.

Αφού προσπάθησα να σας δώσω μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με τον καπνό, θα ήθελα να τελειώσω την ομιλία μου με κάποιες προτάσεις και συστάσεις:

 • Μια προετοιμασία προγραμμάτων από τον Πυλώνα Β’ ύψους 100 – 150 ευρώ ανά στρέμμα, από τα οποία θα μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι καπνοπαραγωγοί.
 • Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους καπνοκαλλιεργητές
 • Αύξηση της παροχής καυσίμου με βάση τα στρέμματα καπνού.
 • Αύξηση της υποστήριξης για τον καπνό από την Εξισωτική.
 • Υποστήριξη των 70 ευρώ περίπου ανά στρέμμα.
 • Να υπάρξει υψηλότερη στήριξη ανά στρέμμα για μικρές γεωργικές επιχειρήσεις. Π.χ. διαμόρφωση μιας κατάστασης στρεμμάτων, όπως 4-30 στρέμματα, 30-60 στρέμματα, 60-100 στρέμματα, και να δοθεί υψηλότερη στήριξη στο χαμηλότερο αριθμό στρεμμάτων.
 • Όλες οι ασθένειες του καπνού να καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
 • Λόγω των απωλειών που βιώνει η παραγωγή του καπνού και εξαιτίας της μη στήριξης της παραγωγής του καπνού, επικρατεί ένα κύμα μετανάστευσης από την περιοχή. Επιπλέον, τα οικονομικά προβλήματα και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να ενισχυθεί και η περιφερειακή οικονομία, πρέπει να δοθεί στήριξη στον καπνό.

Είναι γεγονός βέβαια ότι ο καπνός και το κάπνισμα βλάπτουν την υγεία. Ωστόσο όμως, η παραγωγή του καπνού αποτελεί την πηγή ζωής για την περιοχή που δεν έχει άλλη εναλλακτική. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε…».

Χαιρετισμός του Γ. Καμίνη

Πολλοί βλέπουν την ευελιξία ως απειλή, ως μια προσπάθεια για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μπορεί η ευελιξία που δόθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο να ευνόησε περισσότερο τα κράτη-μέλη του Βορρά, καθώς αυτά δεν είχαν ανάγκη για μεγάλες προσαρμογές, σε αντίθεση με χώρες του Νότου, έδωσε όμως τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να πάρουν αποφάσεις προς όφελός τους, όπως έκανε η Ισπανία υιοθετώντας το μοντέλο των “comarcas». Ως ευρωβουλευτής θα στηρίξω την κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο για να «πιάνονται» οι στόχοι για το περιβάλλον, αλλά διότι η «έξυπνη» Γεωργία θα εξασφαλίσει τα παραπάνω (δηλαδή την παραγωγικότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος).

lazy_placeholder

Στην Ελλάδα, παρότι παράγεται πλούσιο ερευνητικό έργο, συνηθίζουμε απλά να «καταναλώνουμε» ώριμη τεχνολογία από το εξωτερικό, αφού η διάχυση γνώσης δεν είναι επαρκής και η ερευνητική κοινότητα δεν έρχεται συχνά σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρόβλημα αναγνωρίζεται και υπάρχουν ξεχωριστές πρωτοβουλίες για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι λεγόμενες Επιχειρησιακές Ομάδες στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 1305/2013 (άρθρα 35, 55, 56, 57) αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση καινοτόμων έργων και η διάχυση γνώσης για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας πρέπει να αναληφθεί από Επιχειρησιακές Ομάδες στις οποίες να συμμετέχουν γεωργοί, αγροτικές κοινότητες, ερευνητές, σύμβουλοι, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς που ενδιαφέρονται για την καινοτομία στον τομέα της γεωργίας. Οι Επιχειρησιακές Ομάδες πρέπει να αποσκοπούν στην προώθηση της ταχύτερης και ευρύτερης μεταφοράς καινοτόμων λύσεων στην πράξη, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της έρευνας, των γνώσεων, της τεχνολογίας αιχμής και των γεωργών, συνδέοντας, τελικά, καλύτερα την έρευνα και την πρακτική γεωργία. Στη χώρα μας, εφαρμόζεται στη λογική αυτή το «Μέτρο 16». Ωστόσο, η Πολιτεία σαμποτάρει την εφαρμογή του, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια (π.χ. ατελείωτα δικαιολογητικά), αλλά και οι καθυστέρησεις είναι ασύγκριτες. Για παράδειγμα, έχουν περάσει 10 μήνες από την πρώτη Υπουργική Απόφαση και ακόμη δεν έχουν βγει ούτε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης (Δράση 1) για την απλή σύσταση των Επιχειρησιακών Ομάδων. Με άλλα λόγια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ουσιαστική εφαρμογή μέτρων, όπως είναι το Μέτρο 16, αλλά πολύ περισσότερο για εφαρμογή τους στο σωστό χρόνο».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ Κομοτηνής και inkomotini.news