Skip to main content
07 10 2019 | 09:37

Η αυξημένη διεθνής ζήτηση οδηγεί σε ρεκόρ εξαγωγών χοιρινού και μεταποιημένης τομάτας στην Ε.Ε.

Η αυξημένη διεθνής ζήτηση οδηγεί σε ρεκόρ εξαγωγών χοιρινού και μεταποιημένης τομάτας στην Ε.Ε.

Λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 20%, σε σχέση με πέρυσι, μέχρι τα τέλη του 2019. Αντίστοιχα και οι εξαγωγές ευρωπαϊκής τομάτας, κυρίως μεταποιημένης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 33% το 2019.

Τα παραπάνω συγκαταλέγονται στις κυριότερες διαπιστώσεις της τελευταίας βραχυπρόθεσμης έκθεσης για τις αγορές αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε., η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στις 3 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, εν συντομία ανά προϊόν στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:

-Παρά το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 312 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20. Μόνο ο αραβόσιτος επηρεάστηκε σημαντικά από την ξηρασία και υπολογίζεται μείωση της παραγωγής του κατά 4%, φτάνοντας τα 66,5 εκατομμύρια τόνους. Αντίθετα, υπολογίζονται αυξημένες οι παραγωγές σιταριού και κριθαριού, ανερχόμενες αντιστοίχως σε 145 εκατ. τόνους (αύξηση 12,5% σε σύγκριση με το 2018/19) και 61 εκατ. τόνους (αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος).

-Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει 7ετές χαμηλό το 2019/20 φθάνοντας τους 29,7 εκατομμύρια τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικά η παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί κατά 16% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την σπορά και οδήγησαν σε μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης.

-Όσον αφορά τη ζάχαρη, η έκταση ζαχαρότευτλων της ΕΕ το 2019/20 μειώθηκε σχεδόν κατά 5% λόγω χαμηλών τιμών. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 119 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, κοντά στα επίπεδα του 2018/19, ενώ η παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται να ανέλθει σε 17,5 εκατομμύρια τόνους.

-Σχετικά με την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ αναμένεται χαμηλότερη συγκομιδή στην Ισπανία για το τρέχον καλλιεργητικό έτος 2019/20, υπολογίζεται ανάκαμψη στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Η συνολική παραγωγή της ΕΕ υπολογίζεται ότι θα φθάσει περίπου τους 2,1 εκατομμύρια τόνους. Χάρη στα διαθέσιμα αποθέματα στην ΕΕ, οι εξαγωγές ελαιολάδου πρέπει να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα (7% πάνω από τον τελευταίο 5ετή μέσο όρο).

-Το 2019, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τα 4,1 εκατομμύρια τόνους. Αυτό προσδοκά πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση και επεξεργασία.

-Ομοίως, η συνολική παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ θα πρέπει να φθάσει τα 16,8 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής τομάτας προς μεταποίηση κατά 6%. Αυτό αντανακλάται στο εμπόριο μεταποιημένων τοματών, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 33% το 2019.

-Ο εαρινός παγετός στην Πολωνία έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής μήλων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 18% σε επίπεδο ΕΕ. Παρόλα αυτά, χάρη στην υψηλή παραγωγή του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές επεξεργασμένων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να είναι υψηλές για το 2019 (11% πάνω από το μέσο όρο).

-Όσον αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ πρέπει να αυξηθεί ελαφρά το 2019 και να φθάσει τα 158 εκατομμύρια τόνους (αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι). Για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη (ΑΓΣ), οι εξαγωγές υπολογίζονται σε 950.000 τόνους (αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με το 2018). Συνολικά, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2019.

-Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 1% το 2019.Όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Πάντως η γενική φθίνουσα τάση των αγελών θηλαζουσών αγελάδων επιβεβαιώθηκε στις κυριότερες χώρες παραγωγής. Τέλος, η πρόσβαση σε νέες αγορές και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε υφιστάμενους εταίρους οδηγεί σε αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών βοείου κρέατος της ΕΕ κατά 8% το 2019.

-Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης χοιρινού κρέατος από την ίδια. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% το 2019, σε σύγκριση με πέρυσι. Καθώς η παραγωγή της ΕΕ παρέμεινε σταθερή, κυρίως λόγω της μειωμένης αναπαραγωγής και των περιβαλλοντικών περιορισμών. Για το 2020, υπολογίζεται αύξηση της παραγωγής στην ΕΕ, ενώ η κινεζική ζήτηση θα συνεχιστεί.

-Το 2019, η παραγωγή πουλερικών θα συνεχίσει να αυξάνεται στην ΕΕ κατά 2,5%, χάρη στην ικανοποιητική εγχώρια και διεθνή ζήτηση. Επιπλέον, υπολογίζεται να συνεχιστεί η αύξηση και το 2020 λόγω των καταναλωτικών τάσεων.-Τέλος, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2019.

Για περισσότερα η έκθεση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών με ανάλυση και στατιστικές ανά αγορά είναι διαθέσιμη (στα αγγλικά) εδώ: