Skip to main content
06 12 2016 | 14:48

Γιούνκερ: Δεν μπορώ να ζω με την ιδέα ότι η τιμή του γάλακτος ίσως είναι χαμηλότερη από την τιμή του νερού

Γιούνκερ: Δεν μπορώ να ζω με την ιδέα ότι η τιμή του γάλακτος ίσως είναι χαμηλότερη από την τιμή του νερού

Για τη σημασία της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου στις Βρυξέλλες για τις μελλοντικές προκλήσεις στη γεωργία όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα των πόρων.

Ολόκληρη η ομιλία του:

"Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να πω ευθύς εξαρχής, χωρίς να δημιουργεί - τουλάχιστον ελπίζω - έκπληξη:

Ήμουν πάντα και έχω την πρόθεση να παραμείνω ένας ισχυρός υποστηρικτής της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν η πρώτη κοινή πολιτική της ΕΕ, παρά τις προσπάθειες εκείνων που θέλουν να την διαλύσουν. Θυμηθείτε - αλλά ποιος θυμάται; - ότι η Ευρώπη μέχρι το 1964 δεν ήταν αυτάρκης σε τρόφιμα. Αυτό μπορεί να εκπλήσσει τις γενιές του σήμερα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τα μέσα του εικοστού αιώνα, που οι σοβαρές ελλείψεις τροφίμων ήταν κοινές για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Μια χώρα, μια ήπειρος που δεν μπορεί να θρέψει τον εαυτό της, από μια γεωστρατηγική άποψη είναι μια χώρα, μια ήπειρος, που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων. Δεν θέλω μια Ευρώπη που να εξαρτάται από τη βούληση των άλλων.

Χρωστάμε, λοιπόν, τόσα πολλά σε σας και στους προκατόχους σας για το έργο σας, που ανήκει στον κόσμο της γεωργίας - τον κόσμο της αγροτικότητας σε γενικές γραμμές. Δεν νομίζω ότι την περίοδο που σταματάτε την εργασία, αναπαύεστε, ούτε είναι περίοδος αναψυχής: Εργάζεστε και τότε. Συχνά ανιδιοτελώς, από αίσθηση του καθήκοντος, από οικογενειακή παράδοση. Επίσης, είστε πολύ υπερήφανοι για να αποσυρθείτε και να μείνετε με τη σύνταξη, καθώς η αποστολή σας είναι απαραίτητη και ουσιαστική: Να θρέψετε τους πολίτες μας. Χωρίς εσάς, ο τρόπος και η ποιότητα της ζωής μας δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα, και θα ήθελα να ανταμειφθείτε γι’ αυτό.

Με την έναρξη ισχύος της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής το 1962, η Ευρώπη πλέον διαθέτει τα μέσα να αποκτήσει την αυτονομία της στην παραγωγή τροφίμων. Και μπορούμε πραγματικά να είμαστε υπερήφανοι, επειδή σήμερα η ευρωπαϊκή γεωργία χτίστηκε με σεβασμό στα περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα που είναι από τα πιο απαιτητικά στον κόσμο.

Είπα στην ομιλία μου σχετικά με την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου, ότι θέλω μια Ευρώπη που θα ήταν καλύτερη: Δηλαδή, μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που διατηρεί τον τρόπο ζωής μας και μια Ευρώπη που αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η κοινή γεωργική πολιτική συμβάλλει και σέβεται πλήρως στους στόχους αυτούς:

- Πρώτον, μας επιτρέπει να προστατεύσει 22 εκατομμύρια αγρότες μας και 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από τη γεωργία. Τα 44 εκατομμύρια πάνω από δύο φορές τα άτομα που απασχολούνται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων και αεροπλάνων μαζί.

- Δεύτερον, μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθώς και δυναμικών αγροτικών κοινοτήτων σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φανταστείτε την κατάσταση, στην οποία το ευρωπαϊκό τοπίο θα μείνει χωρίς τη γεωργία.

- Τρίτον, συμβάλλει στο πλαίσιο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της όσον αφορά την αλληλεγγύη, όπως αποδεικνύεται από την κινητοποίηση των ενισχύσεων πάνω από 1 δισ. ευρώ που χορηγείται στους γεωργούς με μεγάλες δυσκολίες, ιδίως αλλά όχι μόνο στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Προφανώς, αυτό δεν φτάνει να βοηθήσει τους αγρότες, γι’ αυτό και η πλήρης στήριξη στον γεωργικό τομέα κάθε χρόνο είναι 56 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες πληρωμές και τις πληρωμές για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί στις κατευθυντήριες αρχές του.

Θα πρέπει προφανώς να προσαρμόζεται ή να συμπληρώνεται όταν βρίσκουμε ατέλειες. Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στη θέση των αγροτών στην αλυσίδα διακίνησης και παραγωγής των τροφίμων: Δεν μπορώ να ζω με την ιδέα ότι οι τιμές του γάλακτος μπορεί να είναι μικρότερες από αυτή του νερού.

Έχουμε τώρα την έκθεση που παρουσίασε τον περασμένο μήνα η Ομάδα Εργασίας για τις Αγορές Γεωργικών Προϊόντων και αυτή τη στιγμή αναλύουμε τις συστάσεις που δόθηκαν. Μάλιστα, ρώτησα τον Phil Hogan, για να δούμε τι μαθήματα μπορούμε να μάθουμε για τον γεωργικό τομέα ο οποίος θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται.

Αν η κοινή γεωργική πολιτική είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική τόσο θεμελιώδης και απαραίτητη, θα πρέπει να απλουστευθεί, ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες και ταυτόχρονα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα καθώς και να πληροί τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η απλούστευση της κοινής γεωργικής πολιτικής ήταν η πρώτη αποστολή που ανατέθηκε στον Επίτροπο Hogan, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014. Ήταν η προτεραιότητα τα τελευταία δύο χρόνια και θα συνεχίσει.

Απλούστευση και εκσυγχρονισμός είναι επομένως οι λέξεις κλειδιά και ο πρώτος στόχος της επικοινωνίας σχετικά με το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής που η Επιτροπή προτίθεται να εκδώσει πριν από το τέλος της 2017.

Το πρώτο βήμα θα είναι μια δημόσια διαβούλευση που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, η οποία θα επιτρέψει σε κάθε ένα από εσάς να συμβάλει στη συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον αυτή η στρατηγική πολιτική υψίστης σημασίας."

Περισσότερα για το συνέδριο (στα αγγλικά) εδώ

Μτφρ. Πέτρος Αλεξανδρής