Skip to main content
03 10 2016 | 12:41

Γιατί ο Φιλ Χόγκαν έχει αποτύχει ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία

Γιατί ο Φιλ Χόγκαν έχει αποτύχει ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία

Μετά από δύο χρόνια θητείας στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν έρχεται στην Αθήνα να μας μιλήσει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αγροτική ανάπτυξη. Τι έχει κάνει, όμως, ο ίδιος μέχρι σήμερα για την αγροτική ανάπτυξη, ειδικά άμα τον συγκρίνουμε με προκατόχους του, όπως ο Φραντς Φίσλερ και η Μάριαν Φίσερ-Μπόελ;

Στις 2 Οκτωβρίου του 2014, όταν αναλάμβανε καθήκοντα, είχε δηλώσει ως έναν από τους στόχους του: "Μετά το πρώτο έτος εφαρμογής της μεταρρύθμισης [της ΚΑΠ], θα επανεξετάσουμε το κατά πόσον η πολιτική μας, κυρίως για τις άμεσες ενισχύσεις, έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να εφαρμόζεται σωστά στην πράξη. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, θα προτείνω την τροποποίηση των κανόνων μας, με σκοπό να καταστούν απλούστεροι και αποτελεσματικότεροι."

Δύο χρόνια μετά και το ζητούμενο στην εφαρμογή της ΚΑΠ είναι ακόμα η απλοποίησή της. Βέβαια, οι αποφάσεις της προηγούμενης Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση του 2014 οδήγησαν σε μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες απονομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης στους αγρότες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες. Οπότε αυτό είναι ευθύνη του προηγούμενου Επιτρόπου Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος. Επίσης, ο κ. Τσιόλος αναμένεται να εκτιμηθεί στο μέλλον ως ένας από τους χειρότερους Επιτρόπους Γεωργίας, που πέρασαν από τις Βρυξέλλες.

Όμως, ο κ. Χόγκαν, αν και δεν έχει να μεταρρυθμίσει την ΚΑΠ, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για τα ευρωπαϊκά θέματα που απασχολούν τους αγρότες, εκτός από την κρίση στο γάλα. Ίσως είναι ο Επίτροπος που επισκέπτεται πιο συχνά την πατρίδα του (Ιρλανδία) σε σχέση με τους άλλους Επιτρόπους, ενώ λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., πραγματοποίησε άτυπη περιοδεία σε όλη τη βρετανική ύπαιθρο. Απέτυχε να πείσει τους Βρετανούς αγρότες, παρότι είχε ως όπλο της αγροτικές επιδοτήσεις, διότι ο υπουργός Γεωργίας της χώρας ήταν υπέρ του BrExit. Και ο Βρετανός υπουργός είχε έτοιμο το plan B για επιδοτήσεις σε αγρότες στη μετά ΚΑΠ εποχή.

Την ίδια στιγμή, η κρίση στο γάλα μετά την απελευθέρωση των ποσοστώσεων φαίνεται να μην έχει αγγίξει σε τόσο μεγάλο βαθμό την Ιρλανδία, όσο τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι Ιρλανδοί παραγωγοί έχουν βρει τον "προστάτη" τους στις Βρυξέλλες και υποδέχονται κάθε φορά με θέρμη τον κ. Χόγκαν, ο οποίος παίρνει πρωτοβουλίες ή βοηθά τις οργανώσεις και την κυβέρνηση της χώρας του να ξεπεράσει τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης "Milkflex" της Glanbia, που ανακοινώθηκε από τον ίδιο πριν από λίγους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις στις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις που είχαν τεθεί στον κ. Χόγκαν από το 2014, μένουν δύο χρόνια μετά αναπάντητες:

  • Πώς θα απλοποιήσετε την ΚΑΠ;
  • Τι έχετε να μας πείτε για την εφαρμογή της Οδηγίας της Ε.Ε. για τα Νιτρικά;
  • Περίπου το 20% των αγροτών λαμβάνουν το 80% των πληρωμών ενισχύσεων από την ΚΑΠ. Θα διασφαλίσετε μεγαλύτερη διασπορά των άμεσων ενισχύσεων προς τους μικρούς γεωργούς και κτηνοτρόφους;
  • Πώς θα ανταποκριθείτε στην ανάγκη ανανέωσης των γενεών στον αγροτικό τομέα;

Πέτρος Αλεξανδρής