Skip to main content
08 04 2015 | 15:53

Εμπάργκο της Γαλλίας, λόγω Xylella, σε όλα τα φυτά που εισάγονται από την Ιταλία

Εμπάργκο της Γαλλίας, λόγω Xylella, σε όλα τα φυτά που εισάγονται από την Ιταλία

Μέτρα για την "προστασία του εγχώριου τομέα φυτικής παραγωγής", όπως ανέφερε στο twitter, ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ. Συγκεκριμένα με εντολή του, απαγορεύτηκε προσωρινά η εισαγωγή φυτών (σπορόφυτων, δενδρυλλίων, λαχανικών) από την Ιταλία, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν στελέχη του βακτηρίου Xylella fastidiosa. Στόχος του ιδιότυπου αυτού μποϊκοτάζ, είναι να αποφευχθεί η εξάπλωση του βακτηρίου στις δενδροκαλλιέργειες της Γαλλίας. Βέβαια, η απόφαση αυτή έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης και των Ιταλών αγροτών, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ξεριζώσουν τις προσβεβλημένες ελιές τους, αλλά να αντιμετωπίσουν το βακτήριο με πιο ήπια μέτρα.

O Γάλλος υπουργός τόνισε στην ανακοίνωσή του: «Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να πολεμήσουμε το βακτήριο», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Άπαξ και το μόλυσμα εγκατασταθεί, μόνο η ολική εκρίζωση των δέντρων θα εξαλείψει την μόλυνση».

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί της Απουλίας αρνούνται να ξεριζώσουν τα ελαιόδεντρά τους, μερικά από τα οποία είναι αιωνόβια, καθώς θεωρούν ότι η λύση αυτή στην πραγματικότητα δεν αποτρέπει την εξάπλωση του βακτηρίου εφόσον τα δέντρα μπορούν να είναι και ασυμπτωματικά μολυσμένα. «Αντί για την εκρίζωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου», λένε χαρακτηριστικά.

«Αν κόψουμε ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα φέτος, του χρόνου θα πρέπει να κόψουμε άλλα τόσα», σημείωσε ο τοπικός ελαιοπαραγωγός και ακτιβιστής της επιτροπής Voice of Olive που αντιμάχεται της εκρίζωσης των δέντρων, Giovanni Melcarne. «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε το πρόβλημα έτσι».

Επιπλέον, η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti δήλωσε ότι η «αναντίστοιχη και ασεβής» στάση της Γαλλίας, υποδηλώνει έναν εμπορικό πόλεμο και ζήτησε τη διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι ειδικοί των 28 κρατών μελών θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες στις 21 Απριλίου για να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για το θέμα της Xylella. Σημειώνεται ότι μία απόφαση επί του τελικού σχεδίου θα χρειαστεί μία πλειοψηφία εκ μέρους των κρατών, στην οποία η Ιταλία δεν θα μπορούσε να ασκήσει veto.

Η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας

Το βακτήριο Xylella fastidiosa μεταδίδεται και διασπείρεται από έντομα και προσβάλει διαφορετικά είδη φυτών (αμπέλια, εσπεριδοειδή, πεύκα, καφέ, αβοκάντο, μηδική, πικροδάφνες, βελανιδιά, σφενδάμι, κλπ). Οδηγεί σε μαζικό μαρασμό ορισμένων ειδών οικονομικού συμφέροντος (εσπεριδοειδή, αμπέλια, ελιές). Δεν υπάρχει άμεση μέθοδος αντιμετώπισης. Μόλις μολυνθεί το φυτό, μόνο η ολοκληρωτική εκρίζωσή του οδηγεί στην εξάλειψη της νόσου.

Το παθογόνο είναι παρόν σε πολλές χώρες εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής ηπείρου και εισήχθη στη νότια Ιταλία (διάφορα κρούσματα αναφέρθηκαν στην περιοχή της Απουλίας). Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν δηλωμένα κρούσματα στη Γαλλία.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό κίνδυνο της εισαγωγής αυτού του παθογόνου για τη φυτο-υγεία και τις πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τις γαλλικές καλλιέργειες, με δεδομένη την εγγύτητα ορισμένων περιοχών όπως η Κορσική, ο Stéphane Le Foll έχει από τις 16 Ιανουαρίου 2015 ζητήσει να ληφθούν ευρωπαϊκά μέτρα. Εν αναμονή του καθορισμού ενός ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης της εξάπλωσης του βακτηρίου, ο υπουργός αποφάσισε να ληφθούν εθνικά μέτρα.

Με εντολή που υπεγράφη σήμερα και θα δημοσιευθεί αύριο, απαγορεύεται η εισαγωγή στη Γαλλία φυτών-ξενιστών της Xyllela fastidiosa από τις περιοχές που επλήγησαν από το βακτήριο. Η απαγόρευση αυτή αφορά το ενδο-ευρωπαϊκό εμπόριο από την περιοχή της Απουλίας και τις εισαγωγές από μολυσμένες περιοχές τρίτων χωρών. Συνοδεύεται από ενίσχυση του ελέγχου και της παρακολούθησης του εμπορίου φυτών σε όλη την επικράτεια.