Skip to main content
03 12 2018 | 07:55

«Δίνουμε ακόμη μάχη κατά της εξωτερικής σύγκλισης» των επιδοτήσεων, είπε ο Κασίμης σε ημερίδα στην Καρδίτσα

«Δίνουμε ακόμη μάχη κατά της εξωτερικής σύγκλισης» των επιδοτήσεων, είπε ο Κασίμης σε ημερίδα στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα βρέθηκε στις 30 Νοεμβρίου η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολ. Τελιγιορίδου για να μιλήσει σε επιτυχημένη ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας για τη νέα ΚΑΠ και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το παρών στην ημερίδα έδωσε και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων & Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας κ. Βαϊόπουλος σημείωσε ότι οι παραγωγοί θα λάβουν σφαιρική ενημέρωση για τα ζητήματα που τους απασχολούν στις εργασίες της ημερίδας.

Ειδικότερα η κ. Τελιγιορίδου αφού κάλεσε τους αγρότες να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν στενά για να γίνουν ποιο δυνατοί και να διεκδικήσουν το μέλλον τους, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θέμα των ανοιχτών τιμών είναι ζήτημα που αφορά το βαμβάκι αλλά και το γάλα. Θα έπρεπε και οι παραγωγοί να έχουν πιο συγκεκριμένη στάση ώστε να μην δέχονται αυτό το φαινόμενο. Από την πλευρά του Υπουργείου, στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, γίνονται ενέργειες ώστε να συνδέσουμε την τιμή του προϊόντος με την ποιότητά του. Πιστεύω ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουμε απτά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η τιμή του γάλατος είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πολλές φορές, ακόμη κι αν η τιμή στα συμβόλαια δεν είναι ανοιχτή, στο τέλος της εκκαθάρισης η τιμή δεν είναι αυτή που έχει υπογραφεί. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει το δικό μας Υπουργείο. Δεν μπορούμε να κάνουμε διατίμηση, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε πίεση και προς τους γαλακτοβιομήχανους και τους εκκοκκιστές για να σταματήσει το φαινόμενο. Θα πρέπει όμως και μεταξύ παραγωγών να υπάρχει συνεργασία, όπως μέσω ομάδων παραγωγών. Με τη δύναμη της ένωσης των παραγωγών μπορεί να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά του ο κ. Κασίμης επισήμανε: Στην Ευρώπη συζητιούνται δυο μεγάλα ζητήματα. Το ένα είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ και η Νέα Αρχιτεκτονική της ΚΑΠ. Οι αγρότες πρέπει έγκαιρα να γνωρίζουν τι έρχεται ώστε να προγραμματίσουν σωστά για τη νέα εποχή που θα είναι ανταγωνιστική. Σε συνεργασία με την πολιτεία να συνδιαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Γίνονται διαπραγματεύσεις για το βάθος της εξωτερικής σύγκλισης. Η αρχική πρόταση που προέβλεπε πλήρη εξωτερική σύγκλιση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική αγροτική οικονομία. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε μια βελτιωμένη πρόταση που προέβλεπε σύγκλιση στο 50% για τις χώρες μέλη που εμφανίζονται κάτω από το μέσο όρο των ενισχύσεων στην Ευρώπη. Η αρχική πίεση από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης επανέρχεται τις τελευταίες μέρες. Είμαστε σε ανοιχτή διαπραγμάτευση. Η δική μου αισιοδοξία είναι ότι θα καταλήξουμε σε μια πρόταση του 50% της σύγκλισης κατανεμημένη σε όλα τα κράτη-μέλη και όχι μόνο σε αυτά που είναι πάνω από το μέσο όρο. Και όπως ξέρετε η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό ενίσχυσης ανά εκτάριο από ό,τι ο ευρωπαϊκός μ.ο. Αρα είναι μια μάχη που δίνουμε, σε συμμαχία με άλλες χώρες, που θίγονται από αυτή την υπόθεση. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατάληξη».

Πηγή: eleftheria.gr