Skip to main content
04 12 2017 | 15:28

Δεν κινδυνεύει με απαγόρευση ο γύρος - η Κομισιόν εξετάζει το θέμα της χρήσης φωσφωρικών αλάτων στο ντόνερ

Δεν κινδυνεύει με απαγόρευση ο γύρος - η Κομισιόν εξετάζει το θέμα της χρήσης φωσφωρικών αλάτων στο ντόνερ

Σε παρερμήνευση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη χρήση φωσφωρικών αλάτων στο γύρο (προϊόν τύπου ντόνερ-κεμπάπ) αποδίδονται τα ελληνικά δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας περί απαγόρευσης του "γύρου". Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), "το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του Γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα". Μάλιστα, ο ΣΕΒΕΚ έχει υποστηρίξει τη θέση της Κομισιόν για απαγόρευση της χρήσης φωσφωρικών αλάτων και όλων των πρόσθετων συστατικών που αλλοιώνουν τον γύρο, που παρασκευάζεται μόνο από κρέας χοίρου ή κοτόπουλου. Τέλος, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο Σύνδεσμος "έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωση του Γ'υρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ."

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ

Την έντονη αντίθεσή του έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab (αίτημα το οποίο υποστηρίζει κυρίως η Γερμανική πλευρά). Την ίδια θέση, με αυτήν της Ελλάδας, έχει εκφράσει και η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου. 

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του Γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα. Είναι σημαντική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας και του ΣΕΒΕΚ, που εξ αρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με σημαντικές παρεμβάσεις επί δύο έτη, στις Επιτροπές της ΕΕ στις Βρυξέλλες μαζί με την εκπροσώπηση και του ΕΦΕΤ, και απέκλεισαν την χρήση φωσφωρικών στον Γύρο και επιπλέον επιτυχία που στην προσπάθειά τους αυτή βρέθηκε σύμμαχός τους το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την πρόσφατη απόφασή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του Γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του Γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Διέψευσε και η Κομισιόν τα δημοσιεύματα

Σε διάψευση ότι σκέφτεται να απαγορεύσει τον γύρου και το κεμπάπ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρεί η Κομισιόν μετά τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή ούτε σχεδιάζει ούτε σχεδίαζε ποτέ ανάλογη απαγόρευση.

Αντιθέτως, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, πρότεινε την παράταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος.