Skip to main content
30 11 2017 | 12:32

Δεν έπεισε ο Χόγκαν τους ευρωβουλευτές για τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ

Δεν έπεισε ο Χόγκαν τους ευρωβουλευτές για τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ

Ισχυρές αντιδράσεις πυροδότησε από την πλευρά των ευρωβουλευτών η χθεσινοβραδινή παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ε.Ε. (ΚΓΠ ή ΚΑΠ). Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει πραγματικά κοινή και καλά χρηματοδοτημένη για να μπορέσει να αποδώσει.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν σε έντονο ύφος και οι τοποθετήσεις μερικών από τους ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, έχουν ως εξής:

"Δεν χρειαζόμαστε μια επανάσταση, απλά πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις", δήλωσε ο Albert Dess (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), σε αντίθεση με όσα είπε ο Επίτροπος Hogan. Επίσης, ήταν "λίγο επιφυλακτικός" σε σχέση με την "εκτεταμένη εθνική ευθύνη" ως προς τις επιδοτήσεις. Η ΚΓΠ είναι μια κοινή γεωργική πολιτική, ο κ. Dess τόνισε και προειδοποίησε για την παραμόρφωση της αγοράς. Επέμεινε επίσης ότι η ΚΓΠ πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά. "Το ποσό που ξοδεύουμε είναι δικαιολογημένο, δεδομένου του τι επιτυγχάνουμε μέσω αυτού", είπε.

Η ιδέα για περαιτέρω απλούστευση της ΚΓΠ ήταν ευπρόσδεκτη από τον Eric Andrieu (Σοσιαλδημοκράτες). Η επικουρικότητα "είναι μια πολύτιμη ιδέα (...) ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις πράσινες ενισχύσεις", αλλά αυτό πρέπει να είναι μια "μεταρρύθμιση χωρίς επανεθνικοποίηση" της ΚΓΠ, ανέφερε. Ο κ. Andrieu εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τα μέτρα σχετικά με την ενίσχυση των νέων αγροτών και δήλωσε ότι η στήριξη στην πρώτη εγκατάσταση πρέπει να καταστεί "υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη". Ωστόσο, επικρίνει την έλλειψη επικέντρωσης στην ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα που σχετίζονται με την αγορά.

Ο προϋπολογισμός της ΚΓΠ πρέπει να διατηρηθεί, αλλά "το Brexit θα έχει σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις" και "τα 50 δισεκατομμύρια" από το Ηνωμένο Βασίλειο "θα βοηθήσουν μόνο ελαφρώς", δήλωσε ο James Nicholson (ECR, UK). Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα "σχόλια του Phil Hogan σχετικά με την παρέμβαση των Βρυξελλών", αλλά δήλωσε ότι "μερικές φορές δεν είναι οι Βρυξέλλες, αλλά οι εθνικές αρχές" και "ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζουν" τους κανόνες της ΕΕ που δημιουργούν προβλήματα.

Η παροχή πρόσθετου «περιθωρίου ελιγμών» στα κράτη μέλη είναι «μεγάλη» και «είναι σημαντικό να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού» στην εσωτερική αγορά, δήλωσε η Ulrike Müller (ALDE, DE). Ο αθέμιτος ανταγωνισμός εντός της ΕΕ πρέπει να αποφευχθεί, τόνισε.

"Λέτε ότι η ΚΓΠ είναι μια επιτυχημένη ιστορία - αλλά για ποιον και πού;", ρώτησε τον Επίτροπο Hogan η κ. Maria Lidia Senra Rodríguez (GUE / NGL, ES). Λέξεις-κλειδιά που λείπουν στην ανακοίνωση είναι οι "δίκαιες τιμές και η ρύθμιση της παραγωγής", είπε προσθέτοντας ότι "περισσότερη απελευθέρωση και εμπορικές συμφωνίες" θα οδηγήσουν σε "χαμηλότερα έσοδα" για τους αγρότες. Επέκρινε επίσης την ιδέα ότι η ΕΕ "πρέπει να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον κόσμο".

"Ο πυρήνας της πολιτικής της ΕΕ για τη γεωργία πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκός", διαφορετικά η ΚΓΠ θα εφαρμοστεί με πάρα πολλούς τρόπους, προειδοποίησε ο Martin Häusling (Verts / EFA, DE). Η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι ωραία, "αλλά δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα πάντα", είπε και ζήτησε ιδέες για την επιβολή ανώτατων ορίων στις άμεσες πληρωμές για τους μεγαλοαγρότες και τη δικαιότερη κατανομή της κοινοτικής χρηματοδότησης εντός και εντός των κρατών μελών.

"Δεν έχουμε μια δομημένη, συνεπή και μακροπρόθεσμη πολιτική που θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από τις εισαγωγές", δήλωσε ο Marco Zullo (EFDD, IT). Η Επιτροπή δεν πρέπει να "χάσει την ευκαιρία" να "οικοδομήσει τη γεωργική πολιτική για τους πολίτες" αντί για "τις πολυεθνικές", επέμεινε.

Οι αγρότες πρέπει να γίνονται σεβαστοί παρά να τιμωρούνται και να υπόκεινται σε πρόσθετους ελέγχους, δήλωσε ο Philippe Loiseau (ENF, FR). Επέκρινε επίσης τις συμφωνίες διεθνούς εμπορίου: "αν θέλετε ασφάλεια των τροφίμων, πρέπει να σταματήσετε τη διαπραγμάτευση αυτών των συμφωνιών", είπε.

Συνοδευτικά αρχεία

PDF icon future_of_food_and_farming_el.pdf