Skip to main content
20 03 2018 | 06:58

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών για τη σύγκλιση των επιδοτήσεων στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών για τη σύγκλιση των επιδοτήσεων στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών

Η έκφραση στα πρόσωπα των Φιλ Χόγκαν και Rumen Porodzanov μίλαγε από μόνη της κατά τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου: Απογοήτευση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας και ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας δεν περίμεναν ότι πέντε νέες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα «σηκώσουν μπαϊράκι» και το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών δεν θα κατέληγε σε κοινό κείμενο συμπερασμάτων για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Αυτό έγινε. Στη Συνέντευξη Τύπου προσήλθαν χωρίς κοινό κείμενο, λόγω της άρνησης των Πολωνών, των Σλοβάκων, των Εσθονών, των Λιθουανών και των Λετονών να συνυπογράψουν την παράγραφο 19 για την εξωτερική σύγκλιση των επιδοτήσεων, ζητώντας την «πλήρη σύγκλιση», δηλαδή την πλήρη ισότητα των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Ο κ. Porodzanov, όπως είπε στους δημοσιογράφους, αναγκάστηκε να συντάξει ένα τελικό κείμενο με τις απόψεις της Προεδρίας, στο οποίο συμφώνησαν οι 23 από τις 28 χώρες μέλη, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε τόσο πρώιμο στάδιο διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν τις αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2020, για τις οποίες ακόμα δεν γνωρίζουμε τον προϋπολογισμό, καθώς επίκειται πρόταση από την Κομισιόν, με επικρατέστερο σενάριο τη μείωση, λόγω του Brexit και της αύξησης των δαπανών για την άμυνα, την ασφάλεια και το προσφυγικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στις 7 το πρωί δεν είχε αναρτηθεί το κείμενο της Προεδρίας εδώ, στο οποίο συμφώνησαν οι 25. Τι κι αν οι Χόγκαν και Porodzanov προσπάθησαν να πείσουν τους δημοσιογράφους ότι δεν απογοητεύτηκαν από τη χθεσινή συνεδρίαση; Χρησιμοποίησαν μάλιστα το επιχείρημα ότι ήταν λογική η αντίδραση των 5 χωρών και ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσό του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Και μάλιστα, θεώρησαν ότι ήταν επιτυχία που υπήρξε διαφωνία στο τελικό κείμενο μόνο σε μία παράγραφο, που τυχαίνει, βέβαια, να είναι από τις πιο σημαντικές.

Πιθανότατα θα σκέφτονται τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια και πόσο δύσκολο ήταν να φτάσουν σε αυτό το κείμενο. Για παράδειγμα, η στάση της Γερμανίας ήταν σθεναρά αντίθετη στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ζητώντας επίμονα να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων η πρόταση για ανώτατο όριο, βρίσκοντας απέναντί της όλες τις άλλες χώρες-μέλη. Σημειωτέον, ότι η νέα υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Julia Klöckner, είναι κόρη οινοποιού-αμπελοκαλλιεργητή, υπέρμαχος του glyphosate και φυσικά υπερασπίζεται την απόφαση της χώρας της να είναι η μοναδική στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζει καθόλου το μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Για πρώτη φορά ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, μίλησε με ειρωνικό ύφος στη Συνέντευξη Τύπου για τη Γερμανία, απευθυνόμενος σε Γερμανό δημοσιογράφο: «Η χώρα σας έχει πρόβλημα με αυτού του είδους την ενίσχυση. Είναι το μοναδικό κράτος-μέλος, που δεν χρησιμοποιεί τη δυνατότητα των συνδεδεμένων! Γι' αυτό κι έχει σοβαρές επιφυλάξεις. Τα άλλα 27 κράτη-μέλη τις θέλουν κι αυτό θα φανεί και στην πρόταση κανονισμού που θα καταθέσουμε.»

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός, που προεδρεύει του Συμβουλίου, είπε: «Είναι απαραίτητες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι άμεσες ενισχύσεις κατανέμονται κατά κύριο λόγο ανά εκτάριο. Πολλά παλιά κράτη-μέλη τις κατανέμουν ανά αγροτική εκμετάλλευση. Στα νέα κράτη-μέλη και σε κάποιες περιπτώσεις παλιών κρατών-μελών οι αγρότες μπορεί να μην κατέχουν γη, που σημαίνει ότι χωρίς τις συνδεδεμένες, δεν θα λάβουν καθόλου ενίσχυση.»

Το τελικό κείμενο της Προεδρίας θα σταλεί ως επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το σχόλιο του Βούλγαρου υπουργού ήταν ότι «δεν μπορέσαμε, φυσικά, σε κοινό σημείο συναίνεσης, για να βγάλουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, διότι σε αυτό το στάδιο η ομοφωνία ήταν αδύνατη. Το πιο σημαντικό σημείο στο οποίο αποτύχαμε να φτάσουμε σε συμφωνία ήταν η σύγκλιση των επιδοτήσεων». Αντίστοιχα, το σχόλιο του κ. Χόγκαν ήταν το εξής: «Φτάσαμε σε συμφωνία μεν, αλλά ήταν κρίμα που όλα τα κράτη-μέλη δεν είχαν την ευελιξία για να υπάρξει ομοφωνία. Βέβαια, όλοι έχουμε καταλάβει ότι αυτό δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης. Η Επιτροπή θα δουλέψει πολύ στενά με την Προεδρία μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να φέρει νομικές προτάσεις, οι οποίες πιστεύω θα είναι διαθέσιμες στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.»

Πέτρος Αλεξανδρής