Skip to main content
10 04 2020 | 13:31

Ζητούνται εποχιακοί εργάτες και εργάτες γης στο δήμο Βέροιας

Ζητούνται εποχιακοί εργάτες και εργάτες γης στο δήμο Βέροιας

Με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Άρδευσης, Αγροτικής Οδοποιίας, Ποιότητας Ζωής και Κ.Ε.Π. του δήμου Βέροιας, Ηλίας Τσιφλίδης, ενημερώνει ότι ο Δήμος σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας και τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις θα προχωρήσει στη συγκέντρωση αιτήσεων ενδιαφερομένων εποχικών εργατών και εργατών γης, που προτίθενται να εργαστούν:

Α) είτε ως εποχικοί εργάτες στα τοπικά διαλογητήρια και κονσερβοποιεία,

Β) είτε ως εργάτες γης στις καλλιεργητικές εργασίες στο χωράφι.

Αναλυτικά η ενημερωτική επιστολή του κ. Τσιφλίδη αναφέρει τα εξής:

«Τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, και παράλληλα αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη συγκομιδή των τοπικά παραγόμενων οπωροκηπευτικών προϊόντων (φρούτα και λαχανικά), λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, προβληματική θα είναι και η λειτουργία των τοπικών διαλογητηρίων και κονσερβοποιείων με δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας και τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις θα προχωρήσει στη συγκέντρωση αιτήσεων ενδιαφερομένων εποχικών εργατών και εργατών γης, που προτίθενται να εργαστούν:

Α) είτε ως εποχικοί εργάτες στα τοπικά διαλογητήρια και κονσερβοποιεία,

Β) είτε ως εργάτες γης στις καλλιεργητικές εργασίες στο χωράφι.

Οι αιτήσεις θα προωθηθούν στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας και σε τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ώστε να υποβοηθηθεί η προσπάθεια εξεύρεσης εργατικών χεριών για τις καλλιεργητικές εργασίες στο χωράφι και τη λειτουργία των διαλογητηρίων και κονσερβοποιείων, και παράλληλα να εξασφαλιστεί ένα επιπλέον εισόδημα σε όσους έχουν πληγεί από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατάθεσης των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους θα ανακοινωθούν άμεσα.»

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Βέροιας: «Να δοθεί λύση στο οξύ πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης»

Παρότι ο Αγροτικός Σύλλογός μας αλλά και οι άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με συνεχείς ανακοινώσεις μας δημόσια και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρεμβάσεις ως προς τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν έχουμε λάβει καμία συγκεριμένη απάντηση ως σήμερα.

Τονίσαμε επανειλημμένα την ανάγκη στήριξης των αγροτικών οικογενειών που πλήττονται και αυτές από τις επιπτώσεις του κορωνοιού, αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της στήριξης των παραγωγών και της επάρκειας αλλά και της ορθής καλλιεργητικής φροντίδας που επιβάλλεται, ώστε να διασφαλίσουμε για τον Ελληνικό λαό προϊόντα αρκετά και προπαντός ασφαλή.

Σημεία αιχμής θεωρούνται:

  • H άμεση στήριξη όλων των ΚΑΔ που πλήττονται. Και πλήττονται όλοι.
  • Η αποζημίωση της κτηνοτροφίας και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών που πλήττονται ιδιαίτερα λόγω κορονοϊού και εν όψει του Πάσχα.
  • Η χρηματοδότηση του τομέα άμεσα, άτοκα, και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου,και χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, για τις παραγωγές που είναι σε εξέλιξη.
  • Η άμεση αποζημίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ όλων των ζημιών του 2019.
  • Η άμεση αποπληρωμή της περσινής παραγωγής (η οποία δεν έχει εξωφληθεί στους παραγωγούς)
  • Να αξιοποιηθούν όλα τα Εθνικά προγράμματα και εργαλεία για την άμεση επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών.
  • Να αξιοποιηθούν όλα τα λιμνάζοντα, στα γραφειοκρατικά συρτάρια, ευρωπαΪκά προγράμματα, για να δώσουν ώθηση στην παραγωγή.
  • Η μέριμνα για τους εργάτες γης. Και εδώ επανερχόμαστε σε μια παλαιότερή μας πρόταση, την οποία είχαμε προχωρήσει παλιότερα σε συνεργασία τον Δήμου Βέροιας, τον Τοπικό ΟΑΕΔ και τον Αγροτικό μας Σύλλογο. Σήμερα και εν μέσω κορονοιού εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στις επίσης πληττόμενες χώρες Ιταλία και Γαλλία.

Επομένως σε κεντρικό επίπεδο το Υπουργείο Εργασίας άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, και να προστεθεί σαν ένας ακόμη κλάδος στον ΟΑΕΔ, ο κλάδος των Εργατών Γης.

Να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επίδομα Εργασίας.

Ελπίζουμε ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μιας μορφής λύση στο οξύ πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, και ταυτόχρονα θα δίνεται διέξοδος στο φάσμα της μεγάλης ανεργίας που φαίνεται να έρχεται απειλητικό το επόμενο διάστημα.

Για τον Α.Σ.Γ.Β.

Ο γ.γ. Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος

Ο Πρόεδρος Χαλκίδης Αναστάσιος