Skip to main content
16 09 2015 | 09:55

Υψηλά ποσοστά απώλειας του ζωικού κεφαλαίου από τα κρούσματα ζωονόσων στον Έβρο

Υψηλά ποσοστά απώλειας του ζωικού κεφαλαίου από τα κρούσματα ζωονόσων στον Έβρο

Μετά την ευλογιά του 2013 οι απώλειες στην προβατοτροφία του Έβρου αγγίζουν το 90-95% ενώ η ανασύσταση των κοπαδιών δεν ξεπερνά σήμερα το 5%.

Ενδεικτικά της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία της περιοχής είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, Κώστα Δουνάκη, τα ποσοστά απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην προβατοτροφία. «Μετά την ευλογιά του 2013, η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου στην προβατοτροφία αγγίζει το 90-95%, ενώ η ανασύσταση των κοπαδιών δεν ξεπερνά σήμερα το 5%», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι θανατώσεις των βοοειδών εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας, που εξακολουθεί να μαστίζει το νομό. Ήδη έχουν θανατωθεί 3000 ζώα (σε σύνολο 20.000 σε όλο τον Έβρο) και έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 6.000, ενώ έχουν αγοραστεί μέχρι τώρα συνολικά 8.000 εμβόλια.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και αγροτών στην Αλεξανδρούπολη, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες.

Οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών και αγροτικών συλλόγων, απηύθυναν κάλεσμα προς τους πολίτες του Έβρου να συστρατευτούν στις προγραμματισμένες για αύριο και μεθαύριο κινητοποιήσεις τους με αιτήματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των πλημμυρών και των ζωονόσων, τη φορολογία τον αγροτών και τις καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων.

Την Τρίτη αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν σε προκαθορισμένα σημεία σε όλο το νομό και την Τετάρτη θα μετακινηθούν, από τα σημεία συγκέντρωσης, προς το τελωνείο των Κήπων, όπου θα διακοπεί η κίνηση των φορτηγών, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Ωστόσο κανονικά θα διεξάγεται η κυκλοφορία των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων.

Ο κ. Δουνάκης έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως προς την έγκαιρη αντιμετώπιση της ζωονόσου, οι οποίες καθυστερήσεις, όπως είπε συνεχίζονται και σήμερα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των εναπομεινάντων 12.000 εμβολίων. Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο μέχρι τώρα εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε με ενέργειες των κτηνοτρόφων οι οποίοι προχώρησαν στην αγορά των εμβολίων, σε συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφορικά με τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων του προηγούμενου χειμώνα, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σουφλίου, Θανάσης Μαλτεπιώτης, τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους και ως εκ τούτου ούτε λόγος για αποζημιώσεις. «Έχει καταγραφεί η ζημία στις καλλιέργειες των σιτηρών, της μηδικής, τα σπαράγγια, τις δενδροκαλλιέργειες. Στις υπόλοιπες καλλιέργειες που είναι και τα περισσότερα στρέμματα δεν έχει γίνει καταγραφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων χαρακτήρισαν το τρίτο μνημόνιο ως την καταστροφή του Έλληνα αγρότη και παραγωγού, χαρακτήρισαν εξοντωτική τη φορολογία, δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής και τόνισαν πως οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος προκειμένου να προκαλέσουν την κεντρική εξουσία να αφουγκραστεί τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.

Πρόστιμο 5.000-60.000 ευρώ σε όσους κτηνοτρόφους δεν δηλώσουν κρούσμα οζώδους δερματίτιδας

Με στόχο την αντιμετώπιση της νόσου της οζώδους δερματίτιδας, που πλήττει τα βοοειδή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Η νόσος εμφανίστηκε τον Αύγουστο και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαιώνει το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα εντός των ορίων της Περιφέρειας.

Καθώς, όμως, η νόσος που ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς, μεταδίδεται στα ζώα με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με την άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κτηνοτροφική οικονομία στον τομέα της βοοτροφίας.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της Περιφέρειας και των ιδιωτών κτηνιάτρων για την περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων των ζώων ευθύνης τους.

Προειδοποιεί, εξάλλου, ότι η μη δήλωση νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης, όπως είναι η οζώδης δερματίτιδα, επισύρει πρόστιμο από πέντε έως εξήντα χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη κρούσματος σε βοοειδή, θα δίνεται εντολή για την άμεση θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την νόσο, διευκρινίζεται ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις, διόγκωση λεμφαδένων, πρηξίματα στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στο προγούλι, πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης - εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.

Στο μεταξύ, με έγγραφό του προς την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης ζητά ενημέρωση για το θέμα. Προηγήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Πεντάλοφο με θέμα τα μέτρα πρόληψης.