Skip to main content
01 04 2015 | 10:19

Ξανάγινε λίμνη η Κωπαΐδα - μόνοι τους οι αγρότες βγάζουν τα νερά από τα χωράφια

Ξανάγινε λίμνη η Κωπαΐδα - μόνοι τους οι αγρότες βγάζουν τα νερά από τα χωράφια

Μόνο τρεις από τις πέντε αντλίες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν αυτή την περίοδο στον κάμπο της Κωπαΐδας, προκειμένου να αντλήσουν τα νερά από τα χωράφια. Σύμφωνα με όσα λένε οι αγρότες, μόνοι τους μπαίνουν στα αγροκτήματα και με δικά τους μηχανήματα προσπαθούν να απαντλήσουν τα νερά και να τα διοχευτεύσουν στον Κηφισό ποταμό. Εκτιμάται, όπως λένε στο Agro24.gr, ότι περίπου 20.000 στρέμματα με ήδη σπαρμένες καλλιέργειες (σιτάρι, κριθάρι, μηδική, κηπευτικά) έχουν καταστραφεί, ενώ τα υπόλοιπα είναι λασπωμένα ή βρίσκονται κάτω από το νερό, χωρίς να είναι προσβάσιμα από τους ιδιοκτήτες τους.

Την Τρίτη, 31 Μαρτίου, αυτοψία πραγματοποίησε στην Κωπαΐδα με αφορμή τα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά. Η ίδια υποστήριξε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και η συνεχιζόμενη λειτουργία των ηλεκτραντλιών εξομαλύνει σταδιακά την κατάσταση στον κάμπο, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τις αποζημιώσεις των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ ενώ το επόμενο 20ήμερο αναλαμβάνουν 6 συνολικά εργολαβίες τη διαχείριση της Κωπαίδας για την διεξαγωγή της αρδευτικής περιόδου.

Συνάντηση Υπερήφανου-Αποστόλου για το θέμα

Μια παραγωγική συνάντηση είχε πριν από μερικές μέρες, στο γραφείο του στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας , Λουκάς Υπερήφανος με τον αναπληρωτή υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου.

Αφορμή ήταν η συσσώρευση των προβλημάτων του Κωπαϊδικού πεδίου και ιδιαίτερα τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις αγροτικές εκτάσεις οι πρόσφατες πλημμύρες, μια πραγματικότητα που του μετέφερε, μαζί με την προσωπική του ανησυχία, ο κ. Υπερήφανος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αποστόλου για τη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του με σκοπό να τον ενημερώσω για τις προτεραιότητες της ανασυγκρότησης του Κωπαϊδικού πεδίου, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις συναντήσεις μας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά και τους Δημάρχους της Βοιωτίας. Τον ενημέρωσα ακόμη και για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και τα προβλήματα των αγροτών μας. Ο κ. Αποστόλου με άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον, μου μετέφερε την αγωνία του για τα προβλήματα του Κωπαϊδικού πεδίου και με διαβεβαίωσε, πως η αντιμετώπιση και η επίλυσή τους είναι γι' αυτόν πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε σχετικά ο κ. Υπερήφανος, μετά την συνάντησή του με το Στερεοελλαδίτη, κ. Αποστόλου.

Εξηγήσεις για τα αντλιοστάσια και τους κλεμμένυος μετασχηματιστές

Τρόπους να αποτραπεί η ένταση του φαινομένου των κλοπών στους μετασχηματιστές και τα αντλιοστάσια στις αγροτικές περιοχές αναζήτησε η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας μέσα από σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 30 Μαρτίου με τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού.

Παράλληλα η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά απάντησε στις αιχμές των αγροτών για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο Κωπαϊδικό πεδίο.

"Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των φαινομένων κλοπών των μετασχηματιστών στις αντλίες που δούλεψαν για την άντληση των νερών του Κωπαϊδικού πεδίου", σημείωσε η κ. Παπαθωμά και πρόσθεσε: "Είναι ένα φαινόμενο γενικευμένο και σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από τον κ. Τζίμητρα ο νομός Βοιωτίας έχει αυξημένο ποσοστό κλοπών σε σχέση με την Θεσσαλία. Αυτό βέβαια ερμηνεύεται από τον ταξίαρχο, από την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, διότι ο νομός Βοιωτίας αποτελεί τόπο διέλευσης ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται με το χαλκό έχοντας βέβαια κοντά τον Ασπρόπυργο".

Από την πλευρά των αγροτών που δέχονται τις συνέπειες του φαινομένου ο Θωμάς Αλεξάκης επεσήμανε: «Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι μας διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να περιοριστούν οι κλοπές. Βέβαια εμείς σαν αγρότες και από το ζήτημα των κλοπών και το ζήτημα της πλημμύρας στην Κωπαΐδα είμαστε πάλι θεατές σε ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί. Πιστεύω ότι αν υπάρξει η πολιτική θέληση θα μπορέσει να γίνει κάτι σωστό. Αυτό που είπαμε εμείς ως αγρότες είναι ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις μάντρες με τα σκραπ, γιατί εκεί πάνε οι κλέφτες και πουλάνε το υλικό".

Σε ότι αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας για τις πλημμύρες η κ. Παπαθωμά επεσήμανε: "Η ΠΕ Βοιωτίας έβαλε σε λειτουργία 3 ηλεκτραντλίες, μιλάμε για ένα αντλιοστάσιο το οποίο έχει μέσα 4 αντλίες εκ των οποίων η μια είναι ουγγαρέζικης προέλευσης και δεν δουλεύει εδώ και 20 χρόνια και οι υπόλοιπες τρεις είναι αυτές που ενεργοποιήθηκαν και δούλεψαν. Ακούστηκε από φίλο συμπολίτη αγρότη ότι υπάρχουν 7 ηλεκτραντλίες μέσα στην Κωπαΐδα. Οι ηλεκτραντλιες δεν είναι 7, τα αντλιοστάσια είναι 31 για τα οποία είμαστε σε διαδικασία εργολαβίας, έτσι ώστε να τεθούν σε λειτουργία".

Για το οτι όπως υποστηρίζουν οι αγρότες δεν αποκατασταθήκαν έγκαιρα τα αντλιοστάσια η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Εγώ τους κατανοώ και έχουν απόλυτο δίκαιο, αλλά εμείς παραλάβαμε έναν Οργανισμό Κωπαΐδας και εδώ και 2 μήνες, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πλευρά μας" και συμπλήρωσε: "Όταν κάτι το παραλαμβάνεις και το έχεις στα χέρια σου 2 μήνες είναι λογικό, φύσει αδύνατον να έχεις βρει λύση, παρόλα αυτά όμως οι λύσεις είναι ουσιαστικές, δρομολογούνται από έναν φτωχό προϋπολογισμό της ΠΕ Βοιωτίας και οφείλουμε να το κάνουμε, είναι το καθήκον μας απέναντι στους αγρότες".