Skip to main content
08 04 2020 | 09:34

"Βροχή" οι ερωτήσεις προς Βορίδη για λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών - νέες ανακοινώσεις από αγροτικές οργανώσεις

"Βροχή" οι ερωτήσεις προς Βορίδη για λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών - νέες ανακοινώσεις από αγροτικές οργανώσεις

Όσο καθυστερεί να λάβει μέτρα στήριξης για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση προς τον υπουργό, Μάκη Βορίδη. Ειδικά καθώς φαίνεται ότι τα 150 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λόγω των επιπτώσεων που έχει υποστεί από την κρίση της πανδημίας, δεν είναι αρκετά και ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα δοθεί στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του Agro24 μόνο 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ενισχύσεων de minimis προς τους αγρότες, σκτοχευμένα σε πληγέντες κλάδους από την πανδημία και όχι οριζόντια. Άλλα 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους αλιείς και τα υπόλοιπα σε μεταποιητές, χωρίς να έχει προβλεφθεί τι θα γίνει με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που διαθέτουν μεταποιητικές παραγωγικές μονάδες.

Οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή μόνο τις δύο τελευταίες μέρες, 6 και 7 Απριλίου

Με ερώτηση που κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η Κυβέρνηση αντί να στέκεται αρωγός μεταφέρει πρόσθετα βάρη στον αγροτικό κόσμο» επισημαίνουν πως χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα οδηγούνται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την Κυβέρνηση προκλητικά να τους εξαιρεί ακόμη και από τα ελλιπή, έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα.

Δείτε περισσότερα εδώ

Μέτρα για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» κρέατος ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, ζητούν να οριστούν όροι λειτουργίας των σφαγείων σε όλη τη χώρα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού ενόψει της αυξημένης κίνησης του Πάσχα αλλά παράλληλα να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα και οι κτηνοτρόφοι. Επίσης να ενταχθεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας στους πληττόμενους από την κρίση της πανδημίας, ώστε να γίνει αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών κ.λπ. υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων, να δοθεί άμεσα η συνδεδεμένη ενίσχυση και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησής της όπως ζητούν πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι.

Δείτε περισσότερα εδώ

Άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, ζητά με ερώτησή της, που κατέθεσε στις 6 Απριλίου, η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Ολόκληρη η ερώτηση εδώ

«Ποιο είναι το σχέδιο και τα μέτρα της Κυβέρνησης στο επείγον ζήτημα της διατροφικής επάρκειας (ασφάλειας) του πληθυσμού της Χώρας, αφού απαιτείται ρευστότητα ενός δισ. ευρώ για την προστασία της σημερινής παραγωγής, της απρόσκοπτης συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας, των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα;» ρωτά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Ολόκληρη η ερώτηση εδώ

«Ο αποκλεισμός των αγροτών από τα μέτρα ενίσχυσης για τον κορονοϊό δημιουργεί άνιση μεταχείριση και οδηγεί τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε οικονομικό αδιέξοδο και καταστροφή», είναι το θέμα της ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ολόκληρη η ερώτηση εδώ

Το χρονίζον θέμα της εύρεσης εργατών γης και της πρόσβασης των αλλοδαπών εργατών στην εγχώρια αγορά εργασίας επισημαίνουν με ερώτησή τους 8 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, εντοπίζουν την επείγουσα ανάγκη για διευκόλυνση της μετακίνησης των εργατών γης κατά την παρούσα συγκυρία και τους περιορισμούς που επιβάλουν τα έκτακτα μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ολόκληρη η ερώτηση εδώ

Θανάσης Λιούτας: Οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους

Τις αγωνίες και τους φόβους που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι ενστερνίζεται ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Θανάσης Λιούτας. Καταγράφοντας όλες αυτές τις αγωνίες σε επίπεδο νομού και πανελλαδικά, κοινοποίησε στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας μέσω αυτής την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας δε θα μπορέσουν να πωλήσουν τα αμνοερίφία τους.

Ο Τρικαλινός βουλευτής κατανοώντας πολύ καλά την ανησυχία και τον φόβο των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων, αλλά και συνολικά των κτηνοτρόφων της χώρας μας και λειτουργώντας πάντα πιστά μεταφέροντας προς την κεντρική διοίκηση τις ανησυχίες και τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να επιληφθούν της κατάστασης και να μεριμνήσουν για μέτρα στήριξης.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Λιούτα επισυνάπτεται κάτωθι.

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω τις ανησυχίες του συνόλου των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων που είμαι βέβαιος ότι είναι και ανησυχίες του συνόλου των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Ο προγραμματισμός των κτηνοτρόφων για την πώληση των αμνοεριφίων τους, ενόψει των γιορτινών ημέρων του Πάσχα αναπόφευκτα αλλάζει, λόγω της πολύ σκληρής πραγματικότητας που όλοι ζούμε εξαιτίας της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Το μείζον διακύβευμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας οδήγησε την κυβέρνησή μας στην άκρως δικαιολογημένη επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα οι κρίσιμες συνθήκες στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο έχουν καταστήσει τις εξαγωγές δύσκολες και περιορισμένες.

Τα παραπάνω δημιουργούν σε κάθε περίπτωση μεγάλη ανησυχία και φόβο στους Έλληνες κτηνοτρόφους αναφορικά με την απώλεια προσδοκώμενου εισοδήματος.

Για τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την οικογένειά του, η πώληση των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα δημιουργεί έσοδο ζωτικής σημασίας.

Επιπρόσθετα, η απώλεια εισοδήματος θα οδηγήσει τον κτηνοτρόφο σε αδυναμία καλής συντήρησης του ποιμνίου (σε αδυναμία εξόφλησης παλαιότερων και αγοράς νέων ζωοτροφών).

Είμαι βέβαιος, κύριοι συνάδελφοι, ότι θα εξετάσετε την κατάσταση και θα μεριμνήσετε για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων μας.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι μεγαλειώδους σημασίας. Ένας ισχυρός και όχι αποδυναμωμένος πρωτογενής τομέας θα μπορέσει να λειτουργήσει και να συνδράμει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας, με το πέρας της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων, λόγω των νέων απαγορευτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα εν λόγω μέτρα προβλέπουν, τόσο τον περιορισμό του αριθμού των παραγωγών, που θα βρίσκονται στις λαϊκές αγορές, όσο και την απαγόρευση της μετάβασής τους σε λαϊκές, που δεν βρίσκονται στην Περιφέρεια έδρας τους. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι, όλα τα κηπευτικά προϊόντα είναι ευπαθή και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα του τελευταίου είναι, οι παραγωγοί που έχουν ως αποκλειστική ενασχόλησή τους, τόσο την παραγωγή, όσο και την πώληση των κηπευτικών προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές ακόμα και άλλων Περιφερειών από εκείνη στην οποία ενεδρεύουν, να έχουν χάσει λόγω αλλοίωσης αρκετή ποσότητα προϊόντων από τις παραγωγές τους και κατά συνέπεια να μειώνεται, έτσι, δραματικά το εισόδημά τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να εξετάσετε το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και να χορηγήσετε στους ως άνω παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έχει θεσμοθετηθεί, ως πληττόμενων από τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, όπως αναλύσαμε άνω, προκειμένου να μπορέσουν οι εν λόγω να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας: Καλούμε τον Έλληνα καταναλωτή να προμηθεύεται προϊόντα, που είναι 100% ελληνικά

Στις δύσκολες ημέρες, που ζούμε, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους συμπατριώτες μας ότι, εκτός απ’ αυτούς, που μάχονται ηρωικά τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού στην πρώτη γραμμή (γιατροί, νοσηλευτές, κ.α.), υπάρχουν κι εφεδρείες στα μετόπισθεν, που μάχονται σε καθημερινή βάση, αφού η φύση της δουλειάς τους το επιτάσσει, ώστε να επιτελείται απρόσκοπτα ο εφοδιασμός του κόσμου με φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα.

Μεταξύ αυτών κι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σε δωδεκάωρη τουλάχιστον βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι στις εκμεταλλεύσεις τους κι αγωνίζονται για την επιβίωση της επιχείρησής τους και τη διασφάλιση της συνέχειας στη διάθεση φρέσκου γάλακτος, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Οι αντιξοότητες της εποχής καθιστούν την προσπάθειά μας όλο και πιο δυσχερή λόγω της κατακόρυφης ανόδου στις τιμές των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούμε (π.χ. σόγια), την ίδια ώρα μάλιστα, που κάποιες γαλακτοβιομηχανίες, προχωρούν σε περαιτέρω μειώσεις της τιμής των παραγωγών, παρά την παρατηρούμενη αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης!

Η πολιτεία, η οποία επί σειρά ετών δεν πήρε τις αποφάσεις, που έπρεπε για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έρχεται αντιμέτωπη με τον ωμό ρεαλισμό του απρόβλεπτου οικονομικού αντίκτυπου, που έπεται. Η πολυεπίπεδη κρίση, που ακολουθεί τον νέο κορωνοϊό, καταδεικνύει με τον πιο βίαιο τρόπο, την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας σχετικής αυτάρκειας στην εθνική παραγωγή.

Αν όχι για τους αυτονόητους λόγους, που προτάσσει το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, τουλάχιστον στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού μετριασμού φαινομένων ελλείψεων, κερδοσκοπίας και διαταραχών στην επισιτιστική ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.

Με αίσθημα σεβασμού υποκλινόμαστε στο ηρωικό υγειονομικό προσωπικό της χώρας, αλλά δεν παραβλέπουμε να χειροκροτήσουμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, που είτε συνεχίζει να εργάζεται είτε τηρώντας στάση υπεύθυνης απομόνωσης, προστατεύει έμπρακτα το δημόσιο συμφέρον. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλους μας, απευθύνουμε έκκληση στον Έλληνα καταναλωτή ν’ αντιληφθεί την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και να προμηθεύεται προϊόντα, που είναι 100% ελληνικά και το αναγράφουν στην συσκευασία τους.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δίνουμε σιωπηλά τη δική μας μάχη μαζί με όλους εσάς. Στηρίξτε μας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία.

Αχιλλέας Λιούτας, πρόεδρος Ένωσης Τρικάλων: Χρειάζεται ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και την μεταποίηση αυτής

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποίησε ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας

Αναγκαιότητα θεωρεί την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών με ουσιαστική στήριξη των αγροτών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας.

Αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την αγωνία των αγροτών, στις δύσκολες περιόδους που βιώνουμε με την εξάπλωση του κορονοϊού ο κ. Λιούτας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, για την ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και την μεταποίηση αυτής.

Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρο Κοντό.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τονίζονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι θεμελιώδους σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Απαιτείται ένας επανασχεδιασμός μιας νέας πολιτικής που θα επιτρέψει την ελληνική γεωργία να ανταποκριθεί στο ρόλο που είχε πάντα στις κρίσιμες στιγμές. Εκείνο του στυλοβάτη της εγχώριας παραγωγής και ελληνικής οικονομίας ειδικά τώρα που το περιβάλλον προσφέρεται γιατί το κοινοτικό πλαίσιο χαλαρώνει, νέοι οικονοµικοί πόροι για τη γεωργία αναζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το «έκτακτο αγροτικό πρόγραµµα» που ζητούν οι παραγωγικοί φορείς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τις ταµειακές ροές των εκμεταλλεύσεων.

Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών με ουσιαστική στήριξη των αγροτών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, τώρα όσο είναι ακόμη καιρός.

Επίσης, θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση ενεργοποίηση, με νέους προϋπολογισμούς, όλων των προγραμμάτων του πρωτογενούς τομέα, όπως Δράση 4.2.1 – Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη, Σχέδια Βελτίωσης, Νέων Αγροτών, LEADER κ.α. προκειμένου να στηριχθεί στην πράξη ο παραγωγικός και αγροδιατροφικός τομέας της χώρας.».

ΑΣ Ημαθίας: Μένουμε σπίτι… Μένουμε στα χωράφια… Μένουμε και απλήρωτοι

Η άνευ προηγούμενου κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη, αλλά και γενικότερα η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει αντίκτυπο, εκτός της καθημερινότητας και στο αγροκτηνοτροφικό κλάδο.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η άμεση λήψη αποφάσεων, μετά από συντονισμένες ενέργειες και μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος για την ελαχιστοποίηση απωλειών, μέτρα στήριξης σε μη οριζόντια βάση, τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Την οικονομική εξαθλίωση εξακολουθούν να βιώνουν οι παραγωγοί της Ημαθίας οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τις περσινές ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η φονική κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου, παρά τις όποιες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη για συντόμευση των διαδικασιών και αποπληρωμής των παραγωγών.

Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΓΑ, μας ενημέρωσαν ότι στην πληρωμή που θα γίνει πριν το Πάσχα, δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις από τις ζημιές της 10ης Ιουλίου.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός αυτό, αν αναλογιστούμε ότι ο νομός κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μεγάλο ποσοστό παραγωγών, δεν συγκόμισε ούτε το 5% της συνολικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τις τεράστιες και ανεπανόρθωτες ζημιές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο (Ένταξη στα ΠΣΕΑ), αλλά ακόμη λαμβάνοντας υπόψη, την καθυστέρηση των πληρωμών εξισωτικών και συνδεδεμένων ενισχύσεων, του υπόλοιπου για το Κομφούζιο, την επιστροφή ΦΠΑ, τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν σχετικά με τα καλλιεργητικά δάνεια, και τις εκκρεμότητες οφειλών προς αυτούς από τους συνεταιρισμούς (εξόφληση παραγωγής 2019), οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση και οικονομική καταστροφή, καθώς η έλλειψη ρευστότητας, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει και αναμένεται δύσκολη, πέραν των προαναφερθέντων, έρχεται να προστεθεί και το ορατό πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών με ότι συνεπάγεται αυτό για την τρέχουσα παραγωγική σεζόν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,

Καλούμε τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους βουλευτές Ημαθίας, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να δώσουν άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα μας.

Μένουμε σπίτι… Μένουμε στα χωράφια… Μένουμε και απλήρωτοι !!!

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας