Skip to main content
12 02 2015 | 11:13

Βούλιαξαν στα νερά του Έβρου οι εγκαταστάσεις συσκευασίας σπαραγγιού στο Τυχερό

Βούλιαξαν στα νερά του Έβρου οι εγκαταστάσεις συσκευασίας σπαραγγιού στο Τυχερό

Μπροστά σε μία ανεπανάληπτη καταστροφή βρίσκονται οι σπαραγγοπαραραγωγοί του Τυχερού, αφού είδαν μέσα σε ελάχιστες ώρες το εργοστάσιο επεξεργασίας σπαραγγιού να καταστρέφεται από τα νερά των πλημμυρών. Τα πάνελ έφυγαν, τα μηχανήματα βρίσκονται μέσα στο νερό και τα ψυγεία έχουν μετατραπεί σε πισίνες. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για ζημιές 500 χιλιάδων ευρώ. Χθες το μεσημέρι στο πρώην Δημαρχείο Τυχερού έγινε σύσκεψη με την παρουσία του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, υπηρεσιακών παραγόντων και των παραγωγών για να εξετασθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μιλώντας στο e-vertigo.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού (ΑΣΚΓΕ), Θανάσης Μαλτεπιώτης, έκανε λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή», καθώς όλη η περιοχή γύρω από τη μονάδα είναι «πνιγμένη» κάτω από δύο μέτρα νερό και η εικόνα προκαλεί απόγνωση στους 32 παραγωγούς-μέλη του Συνεταιρισμού.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα, που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια περίπου, εκτός από σπαράγγια επεξεργάζεται και ροδάκινα.

Στη σύσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των παραγωγών, θα αναζητηθούν άμεσες λύσεις για την ταχεία αποκατάσταση και επαναλειτουργία του «σπαραγγάδικου».

Ως 13 Φλεβάρη αιτήσεις για πλημμύρα στην Ορεστιάδα

Από τον ΕΛΓΑ του Δήμου Ορεστιάδας ανακοινώνεται ότι έχει γίνει αναγγελία ζημιάς από πλημμύρα. Οι παραγωγοί που θέλουν να δηλώσουν τις ζημιές που προέκυψαν από την πλημμύρα σε αποθηκευμένα προϊόντα και αποθήκες-κτίρια να απευθύνονται στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ έχοντας μαζί τους ταυτότητα και ΑΦΜ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεικνύεται η νόμιμη κατοχή των αποθηκών είτε αυτές έπαθαν ζημιά είτε είχαν μέσα προϊόντα. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015.

Σγουρίδης για τις καταστροφές στον Έβρο

Σημαντικές είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο στον Έβρο, όπως αυτές καταγράφονται στο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη και στον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παν. Σγουρίδης, μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι κάτω από το νερό βρίσκονται 220.000 στρέμματα, οδηγεί στη μετάθεση έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου για τα ζαχαρότευτλα (η σπορά αρχίζει αρχές Μαρτίου), το βαμβάκι και το καλαμπόκι, η σπορά των οποίων αρχίζει τον Απρίλιο, το 50% της παραγωγής σπαραγγιών δεν θα μπορέσει να συγκομισθεί, ενώ έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 500 αντλητικά συγκροτήματα στις γεωτρήσεις.

Επίσης, έχουν καταστραφεί οι αγροτικές οδοποιίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρονται στο υπόμνημα «θα χρειαστούν 200.000 ευρώ για την Ορεστιάδα, 150.000 ευρώ για το Διδυμότειχο και 150.000 ευρώ για το Σουφλί». Στον κτηνοτροφικό τομέα, περίπου 5.000 πρόβατα είναι εκτός των μονάδων τους και χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές για το επόμενο δεκαπενθήμερο, το κόστος για την αγορά των οποίων φτάνει περίπου τις 60.000 ευρώ.