Skip to main content
11 02 2015 | 12:46

Τσακαλώτος: Προώθηση των εξαγωγών και των διμερών συμφωνιών εκτός Ε.Ε.

Τσακαλώτος: Προώθηση των εξαγωγών και των διμερών συμφωνιών εκτός Ε.Ε.

Την αξιοποίηση των γραφείων ΟΕΥ στις πρεσβείες του εξωτερικού, τη συγκροτημένη προώθηση των εξαγωγών και τις συνεργασίες και συνέργειες με άλλες χώρες σε σχέση με την κοινωνική οικονομία, έθεσε ανάμεσα στις προτεραιότητές του ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη χθεσινή προγραμματική του ομιλία στη Βουλή.

Είπε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τον ΟΟΣΑ, «αλλά δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη» κι άφησε την εξής υποσημείωση: «Δεν είναι καθόλου σίγουρο -θα το πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος- αν αυτή η εργαλειοθήκη ήταν από τον ΟΟΣΑ ή από τους δικούς μας που πέρναγαν πράγματα από την πίσω πόρτα, για να είναι μέσα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων».

Στη συνέχεια είπε ότι «θέλουμε να δουλέψουμε εντατικά στη διάρκεια της θητείας για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα στους εξής άξονες:

Πρώτον, αναβάθμιση και βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων. Η στήριξη του θεσμού των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, που λειτουργούν ανά τον κόσμο, περνάει πρώτα απ’ όλα από τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά. Χρειάζεται, λοιπόν, να δείξουμε εμπιστοσύνη στην εμπειρία και τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων.

Δεύτερον, η προώθηση των εξαγωγών. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πολλά υπουργεία που έχουν στην αρμοδιότητά τους κλάδους που επιδεικνύουν εξαγωγική δραστηριότητα. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ όλων των αρμόδιων παραγωγικών υπουργείων, ώστε η προώθηση των εξαγωγών να γίνεται όχι ad hoc, αλλά με έναν συγκροτημένο και καλά οργανωμένο τρόπο. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η συνεργασία μας με τους παραγωγικούς φορείς, του συνδέσμους εξαγωγέων, τα επιμελητήρια και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις. Θα ανοίξουμε διάλογο για να εντοπίσουμε τα προβλήματα και τις παραλείψεις που παρατηρούνται σήμερα, ώστε να βρούμε από κοινού τρόπους αντιμετώπισής τους και να εισάγουμε καινοτομίες στην πολιτική μας για τις εξαγωγές, με στόχο την αύξησή τους.

Τρίτον, η διεύρυνση του πεδίου των διμερών οικονομικών σχέσεων. Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και επίσης δίνει μεγάλη έμφαση στον ρόλο της κοινωνικής οικονομίας. Πριν από την κρίση, ήταν από τους μεγάλους μύθους και λανθασμένες αφηγήσεις ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πριν από την κρίση είχαμε εντυπωσιακή επίδοση στον τομέα του software και είχαμε ραγδαία ανάπτυξη παραγωγής και εξαγωγών σε αυτόν τον τομέα πριν από την κρίση, για να μη μιλήσω για τον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό το επίπεδο, με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες των νέων επιστημόνων. Σήμερα, όμως, όχι μόνο δεν έχουμε οφέλη, αλλά αντίθετα άλλες χώρες κερδίζουν από αυτό. Πρέπει, λοιπόν, να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ας δώσω κι άλλο ένα παράδειγμα μετά από την κρίση και τη ραγδαία ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μέσα στην κρίση.

Με λίγα λόγια, βεβαίως, η οικονομική μας διπλωματία πρέπει να βασίζεται και στην προώθηση παραγωγικών προϊόντων, όπως το λάδι, ή σε παραδοσιακούς τομείς, όπως η ενέργεια, αλλά δεν βλέπω γιατί δεν πρέπει να ψάχνουμε συνεργασίες και συνέργειες με άλλες χώρες, είτε στον τομέα του software είτε σε σχέση με την κοινωνική οικονομία.»