Skip to main content
09 10 2015 | 10:47

Τρία νέα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στην Ξάνθη και τη Λήμνο

Τρία νέα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στην Ξάνθη και τη Λήμνο

Δύο νέα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας εντοπίστηκαν χθες το πρωί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης, σε δύο εκτροφές στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, μόλις 10 χλμ. από το Μοναστηράκι Κεραμωτής (Δήμος Νέστου), όπου είχε εμφανιστεί η ζωονόσος πριν από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα τη θανάτωση 85 βοοειδών. Επίσης, επιβεβαιώθηκε κρούσμα στην Πλάκα Λήμνου, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα όλο το νησί.

Σήμερα πρόκειται να θανατωθούν τα βοοειδή στις δύο κτηνοτροφικές μονάδες της Ξάνθης, που επλήγησαν από τη ζωονόσο, οι οποίες αριθμούν 20 και 45 ζώα αντίστοιχα, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των ζώων σε όσες μονάδες βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Σωτήρης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1.500 βοοειδή στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Νέστου, ενώ καθημερινοί είναι οι έλεγχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υπάλληλοι της οποίας προχωρούν σε τακτικές δειγματοληψίες.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία στους κτηνοτρόφους και τους πολίτες, καθώς οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς, ενώ σημείωσε ότι σήμερα θα βρίσκονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία τα εμβόλια που παρήγγειλαν οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραληφθούν άλλα 20.000 εμβόλια, τα οποία παρήγγειλε η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για την κατασταλτική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ν’ απαγορεύει τη μεταφορά παραγώγων ή μεταποιημένων προϊόντων από τις πληγείσες περιοχές και συμπλήρωσε ότι αναμένεται νέα οδηγία το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το μόνο που απαγορεύεται, όπως κρίνεται φυσιολογικό, είναι η μεταφορά ζώντων ζώων.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως μια από τις δυσκολότερες της τελευταίας 10ετίας, με την εμφάνιση αρκετών ζωονόσων, όπως της ευλογίας ή του καταρροϊκού πυρετού και τώρα της οζώδους δερματίτιδας, συμπληρώνοντας ότι είναι θετικό ότι χειμωνιάζει και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εξάπλωσης της ασθένειας.

Τέλος, αναφορικά με τη μετάδοση της οζώδους δερματίτιδας, αυτή είναι πιθανότερο, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, να εξαπλώνεται από τα αποδημητικά πουλιά, που μετακινούνται μεταξύ των υδροβιοτόπων και των βοσκοτόπων και σε μικρότερο ποσοστό από τα κουνούπια ή τις αλογόμυγες.

Περιφερειάρχες

Στο μεταξύ δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, και Εξωτερικών Νικόλαο Ξυδάκη.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αγοραστού αναφέρει τα εξής:«Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από 21/08/2015 επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στο έδαφος της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην Π.Ε Έβρου, στην Περιφέρεια Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης. Από τότε και μέχρι και σήμερα η νόσος επεκτάθηκε στην Ξάνθη, στην Καβάλα και ήδη υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λήμνο.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχοντας υπόψη ότι:

- Δυστυχώς στην γείτονα Τουρκία ενδημούν πολλά εξωτικά νοσήματα, όπως η Οζώδης Δερματίτις, η Ευλογιά των Προβάτων, κ.α και είναι ως εκ τούτου βέβαιο πως τα νοσήματα αυτά θα εισέρχονται στην χώρα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

- Η Τουρκία μέχρι τώρα βεβαιώνει πως τα αντιμετωπίζει επαρκώς, αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται και στην πράξη

- Κύριες πύλες εισόδου αυτών των επιζωοτιών αποτελούν η Π.Ε Έβρου και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου απέναντι από τα Τουρκικά παράλια

- Η Οζώδης Δερματίτιδα και όλα τα παραπάνω εξωτικά νοσήματα προκαλούν τεράστιες καταστροφές στην Κτηνοτροφία της χώρας, στο εμπόριο προϊόντων Ζωικής προέλευσης αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Ιδιαίτερα δραματικές είναι οι επιπτώσεις στα σημεία εισόδου των νοσημάτων καθώς επανειλημμένα ξεκληρίζεται το ζωικό κεφάλαιο αυτών των περιοχών

- Η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων ήταν η θανάτωση των ζώων ενός προσβεβλημένου κοπαδιού (STAMPING OUT ). Η ίδια φυσικά μέθοδος επιλέχτηκε αρχικά και για την Ο.Δ. Η Διεθνής όμως εμπειρία καθώς και κρατών της ευρύτερης περιοχής που επλήγησαν από την Οζώδη Δερματίτιδα , (π.χ Τουρκία, Ισραήλ κ.α), δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, να απαλλαγεί κάποια περιοχή ακόμα και με τον εμβολιασμό

- Ακόμα και σήμερα που αφού έχει αποφασιστεί ο εμβολιασμός στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δεν κατέστη δυνατή η κεντρική και συνολική προμήθεια όλων των απαιτούμενων δόσεων εμβολίου, αλλά γίνεται τμηματικά με υπεράνθρωπες προσπάθειες της Περιφέρειας ΑΜΘ, σε συνεργασία και με οργανώσεις των κτηνοτρόφων, υποβαθμίζοντας έτσι το συνολικά αναμενόμενο αποτέλεσμα

- οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου (Περιφέρειες ΑΜΘ, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου) έχουν στην ουσία διαλυθεί με αποτέλεσμα η άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση να τίθενται εν αμφιβόλω

- Είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί μια ζώνη εμβολιασμού στις παραπάνω Περιφέρειες , για να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο των περιοχών αυτών, αλλά και συνολικά όλης της χώρας. Θα πρέπει ακόμα να επεκταθεί αυτή η ζώνη εμβολιασμού και σε οποιαδήποτε περιοχή (π.χ Κεντρική Μακεδονία) απαιτείται για την δημιουργία, μιας ζώνης άμυνας που θα απέτρεπε εν τέλει την διασπορά του νοσήματος στην υπόλοιπη χώρα.

Εκτιμώντας όλα τα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες πληροφορίες και με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του νοσήματος, για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και την οικονομία της χώρας ζητά άμεσα:

- Να αγοραστούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες δόσεις εμβολίου για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στις Περιφέρειες ΑΜΘ, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

- Την έναρξη του εμβολιασμού σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή θεωρείται ως περιοχή υψηλού κινδύνου και υπάρχει ενδεχόμενο να προσβληθεί

- Να δημιουργηθεί αποθήκη εμβολίου ώστε να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ανά πάσα στιγμή πριν την εμφάνιση κρουσμάτων

- Να ενισχυθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών με εποχικό αλλά και με κατ’ εξαίρεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με απόλυτη προτεραιότητα τις Περιφέρειες ΑΜΘ, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

- Να ξεκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια όλων των απαιτούμενων δόσεων για τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των περιοχών για το έτος 2016

- Να αποσταλούν άμεσα οι πιστώσεις για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων

- Να αποσταλούν άμεσα πιστώσεις για την προμήθεια αναλωσίμων υλικών και καυσίμων, ζητήματα καθοριστικά για την κλινική επιτήρηση των εκμεταλλεύσεων και την διενέργεια των εμβολιασμών

- Να ενταθεί η Διασυνοριακή συνεργασία των τριών χωρών, Ελλάδας , Τουρκίας και Βουλγαρίας, με στόχο ένα κοινό και διαρκές πρόγραμμα κλινικής και ορολογικής επιτήρησης για όλα τα διασυνοριακά εξωτικά νοσήματα που θα σκοπεύει στην έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος και την άμεση παρέμβαση για την εκρίζωσή του.

- Την προώθηση των διαδικασιών στην ΕΕ και σε συνεργασία με την γείτονα χώρα για την δημιουργία Εμβολιαστικής Ζώνης στην Τουρκία, βάθους 50χλμ, στο έδαφος της ευρωπαϊκής Τουρκίας επιχορηγούμενη και άμεσα ελεγχόμενη από την ΕΕ

- Την δημιουργία ανάλογης Εμβολιαστικής ζώνης και στην Ελλάδα. Επειδή το παραπάνω μοντέλο (ζώνη στην Τουρκία) εφαρμόστηκε στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπάρχει εναλλακτική λύση και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Να υπάρχει άμεσα εμβολιαστικό σχέδιο στο έδαφος της Ελλάδας
  • Να οριστεί ως Ζώνη εμβολιασμού η Π.Ε Έβρου ή και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου εφόσον κριθεί αναγκαίο
  • Νομοθετική δυνατότητα για άμεσο και προληπτικό εμβολιασμό και όχι μετά την εμφάνιση του νοσήματος
  • Να δημιουργηθεί τράπεζα εμβολίων που θα ανανεώνεται τακτικά

Η κρίσιμη περίοδος που περνάει η χώρα μας και η ανάγκη συμβολής του πρωτογενή τομέα στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου, καθιστούν νομίζουμε τα παραπάνω μέτρα επιβεβλημένα».