Skip to main content
11 09 2017 | 10:54

Τίποτα καινούριο από την ελάχιστη αναφορά Τσίπρα στη ΔΕΘ για τους αγρότες

Τίποτα καινούριο από την ελάχιστη αναφορά Τσίπρα στη ΔΕΘ για τους αγρότες

Από έμμεσες έως και μικρές θα χαρακτήριζε κανείς τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον αγροτικό τομέα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο στην έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έκανε μία πολύ μικρή αναφορά στην πρώην Αγροτική Τράπεζα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου της Κυριακής.

Αρχικά στην ομιλία του Σαββάτου, συνδύασε τον τουρισμό με την προώθθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ως τα μεγάλα συγκριτικά πλενονεκτήματα της Ελλάδας: "Πώς δηλαδή θα οργανώσουμε τη δημόσια πολιτική στον τουρισμό, ώστε να ενισχυθούν οι τομείς με προοπτική, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που αποδίδουμε στους τουρίστες και να ενισχυθεί η σχέση των τουριστικών επιχειρήσεων με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της χώρας. Το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, αξιοποιώντας, όμως, και άλλες δυνατότητες και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να μεταποιούνται εδώ και να παίρνουν Ονομασία Προέλευσης. Και βεβαίως οι ξενοδοχειακές μονάδες να τα αξιοποιούν, χωρίς να αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα εισαγωγής χαμηλής ποιότητας."

Στη συνέχεια μίλησε για ένα "διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού" στον πρωτογενή τομέα, το οποίο περιέγραψε μόνο με μία πρόταση: "Στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια".

Στη συνέχεια μίλησε για τα οικονομικά στοιχεία: "Το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19%. Κι αυτό συνέβη παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας."

Επίσης αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, "που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα."

Τέλος, μίλησε και για τον επερχόμενο ειδικό νόμο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση "το προσεχές διάστημα για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων", αλλά και την κατάργηση του "-τελικά μη αποδοτικού- φόρου στο κρασί που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσο υποτίθεται ότι θα έλυνε."

Τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ…

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στη Συνέντευξη Τύπου της Κυριακής για το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, υπενθύμισε πως η ΑΤΕ είχε καταθέσει αγωγή για τα δάνεια των κομμάτων, λίγες μόλις ημέρες πριν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει στην εκποίηση της Τράπεζας. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως αυτά τα δάνεια δεν πήγαν στην «bad bank», αλλά πέρασαν στο υγιές κομμάτι της Τράπεζας.

«Που πήγαν τα 200 εκατ. ευρώ;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, «έκαναν προεκλογική καμπάνια με 200 εκατ.» και σήμερα «αυτοί που χρωστούν εκατομμύρια εμφανίζονται ως εκείνοι που θα νοικοκυρέψουν τη χώρα;»

Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ