Skip to main content
04 11 2019 | 14:03

Τι είπε ο Βορίδης στο γεύμα εργασίας της ΝΟΔΕ Ημαθίας στη Βέροια με συνεταιριστές και παραγωγούς

Τι είπε ο Βορίδης στο γεύμα εργασίας της ΝΟΔΕ Ημαθίας στη Βέροια με συνεταιριστές και παραγωγούς

Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, γύρω στις 5.30 το απόγευμα έφτασε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις «Φλαμουριές» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, καλεσμένος στο γεύμα που οργάνωσε η ΝΟΔΕ Ημαθίας. Τον υπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Π. Παλπάνας και ακολούθησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος που υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία που έχουν με τον Μ. Βορίδη για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων της Ημαθίας. Ακολούθησαν οι βουλευτές Τ. Μπαρτζώκας και ο Λ. Τσαβδαρίδης που μίλησαν για τη συνεχή επαφή που έχουν με τον υπουργό και τις επισημάνσεις και παρεμβάσεις τους πάνω στα αγροτικά θέματα.

Ο κ. Βορίδης πήρε τον λόγο και έκανε μια εισήγηση θίγοντας τέσσερα βασικά θέματα για την Ημαθία, ενώ στην συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις. Ξεκίνησε με τα χρήματα του de minimis, βάζοντας ως στόχο την ταχύτερη δυνατή απόδοσή τους στους αγρότες, χωρίς όμως να δεσμευθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι οι αποζημιώσεις δεν είναι πανάκεια και πως θα πρέπει να μπει η γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά και να μην συνεχίζουμε να μιλούμε για αγρότες της αποζημίωσης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ και μίλησε για ένα μοντέλο που θα συνδυάζει την κρατική με την ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε επαφές με γαλλική ασφαλιστική εταιρία και εξετάζουν τους τρόπους συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση έθεσε ως στόχο να δημιουργηθεί επαρκές ταμείο στον ΕΛΓΑ, ώστε να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς κωλυσιεργίες ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών σε περίπτωση ζημιών.

Απευθυνόμενος κυρίως στους συνδικαλιστές και συνεταιριστές, τους διαβεβαίωσε ότι θέλει να προχωρήσει η σύσταση των διακλαδικών οργανώσεων, με τις οποίες θα συζητά απευθείας το υπουργείο και θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν τα προβλήματα του αγροτικού χώρου.

Τέλος δεν θα μπορούσε να γίνει αναφορά στο «βασανισμένο» θέμα της ζάχαρης και του εργοστασίου της ΕΒΖ. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλιώς θα πρέπει να εφαρμόσουν plan B για την επιβίωση της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας. «Σε κάθε πάντως περίπτωση αν δεν λυθεί αυτό το θέμα δεν μπορούμε να προτρέχουμε και να μιλούμε για εναλλακτικές καλλιέργειες και προϊόντα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ανάμεσα στου περίπου 60-70 παρευρισκομένους διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον περιφερειακό σύμβουλο Απ. Νεστορόπουλο, τον αντιδήμαρχο Βέροιας για αγροτικά θέματα Ηλ. Τσιφλίδη, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» και πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Μπατσαρά, την αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Βέροιας Συρμ. Τζήμα-Τόπη τον πρώην δήμαρχο Νάουσας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Κουτσογιάννη, τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Νάουσας Στ. Ζάχο, τον δημοτικό σύμβουλο Νάουσας Π. Αδαμίδη, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Αλεξάνδρειας Ν. Τάκη, τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκη, τον πρόεδρο και τον διευθυντή της VENUS Αντ. Μαρκοβίτη και Στ. Θεοδουλίδη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στ. Κύρτσο, τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Στ. Αποστολίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδιοκτήτη της βιομηχανίας Alexander Σωτ. Σκουρτόπουλο, τον πρόεδρο του VAENI και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας Γ. Φουντούλη, την πρώην περιφερειακή σύμβουλο Ν. Καρατζιούλα, εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Αλεξάνδρειας, του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών, συνεταιρισμών, μέλη και φίλους της ΝΟΔΕ Ημαθίας.

Σφοδρή η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας - όλη η ανακοίνωση

"Μάρτυρες μια κακόγουστης και προσβλητικής για τους αγρότες της Ημαθίας εκδήλωσης(;) γίναμε την περασμένη Παρασκευή. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης παρακάθισε σε γεύμα που οργάνωσε η ΝΟΔΕ με κομματικά στελέχη και… ολίγη από εκπροσώπους συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων. Αντιπαρερχόμαστε το ζήτημα που προέκυψε με το «τσουχτερό» εισιτήριο για να συνφάγει κάποιος με τον Υπουργό και εστιάζουμε στην απουσία οποιασδήποτε δέσμευσης από τον κ. Βορίδη αναφορικά με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή μας. Ο Υπουργός ήρθε, έφαγε, άκουσε και στο τέλος εξέφρασε την.. συμπάθεια του για τους απελπισμένους παραγωγούς.

Κατανοώντας διασταλτικά την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της τοπικής κομματικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος θα λέγαμε ότι ήταν τουλάχιστον άστοχη η επιλογή του συγκεκριμένου κορυφαίου υπουργού για να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.

Ελπίζουμε τουλάχιστον ο ίδιος να συνειδητοποίησε ότι με... (παχιά) λόγια δεν λύνονται τα προβλήματα των αγροτών και να προετοιμαστεί επαρκώς για όσα δύσκολα ακολουθούν. Στο πρόσφατο παρελθόν οι προκάτοχοι του ανέβαιναν στα τρακτέρ και υποσχόταν τα πάντα στους πάντες. Τα αποτελέσματα γνωστά. Ο κ. Βορίδης οφείλει σύντομα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και κυρίως λύσεις στα τεράστια προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Η περίοδος με τα «μέλια» όπου νάναι τελειώνει."

Πηγή: laosnews.gr