Skip to main content
20 04 2015 | 10:13

Θράκη: Οι αγρότες δε μπορούν να μπουν στα χωράφια τους, λόγω των πλημμυρών

Θράκη: Οι αγρότες δε μπορούν να μπουν στα χωράφια τους, λόγω των πλημμυρών

Η κακή μέρα από το πρωί φάνηκε στους αγρότες της Ροδόπης ακόμα από τον Αύγουστο του 2014, οπότε χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν από το χαλάζι. Έντονες βροχοπτώσεις που είχαν διάρκεια, χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιές ήταν η συνέχεια. Οι βροχές συνεχίστηκαν και στο νέο έτος, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να πλημμυρίσουν. Αρχές Μαρτίου σημειώθηκαν οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, αλλά η γη ήταν ήδη πλημμυρισμένη και δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί αγρότες της Ροδόπης να μη μπορούν να εργαστούν φέτος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται από την περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου έως και τους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Αδριανή Ροδόπης. Σχεδόν 3.000 στρέμματα στη θέση «Σκόπια» όπως την ονομάζουν οι αγρότες, βρίσκονται κάτω από το νερό όπως δείχνουν οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του «Χ». Σε όσες πάλι τα νερά φαίνεται να έχουν απορροφηθεί, το χώμα παραμένει λασπωμένο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχει στεγνώσει σε ένα μήνα και μέχρι τότε θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την εδαφική προετοιμασία που κάνουν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι αγρότες.

Καπνά, βαμβάκι, καλαμπόκι, ηλίανθος, είναι ορισμένα από τα αγροτικά προϊόντα που αρχίζουν να καλλιεργούνται αυτό το μήνα. Ήδη οι αγρότες ξεκίνησαν την προετοιμασία των χωραφιών τους, όμως πόσοι θα καταφέρουν να μπουν στα χωράφια τους είναι ένα ερώτημα. «Η κατάσταση είναι δραματική, δεν πρόκειται αυτά να σπαρθούν με τίποτα φέτος», είπε ο Σωτήρης Ιωάννου πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίων Θεοδώρων, δείχνοντας στο «Χ» τα πλημμυρισμένα χωράφια. «Εάν τώρα δεν είχε νερά, θα άρχιζαν να σπέρνονται τα βαμβάκια. Αυτά τα χωράφια θέλουν ένα μήνα και παραπάνω να ρουφήξουν τα νερά εάν δε βρέξει, οπότε δεν προλαβαίνουμε τίποτα από εδώ και πέρα».

Η προετοιμασία των χωραφιών μία κανονική χρονιά ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, οπότε οι πληγέντες αγρότες ήδη έχουν χάσει δέκα ημέρες. Ακόμα όμως και να ξεκινούσαν αύριο, δεν έχουν που να εργαστούν, δυστυχώς οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Αμάραντα, Ίσαλος, Καλλιθέα, Εργάνη, Φύλακας, Πάμφορο, Καλλίστη, Σάλπη, αλλά και εκτάσεις γύρω από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων καλύφθηκαν από νερό. Η πρωτοφανής νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια, εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη.

Τις πληγές της κακοκαιρίας συνεχίζει να μετρά ακόμα η περιοχή

«Τι θα απογίνουν οι αγρότες αυτοί», αναρωτήθηκε ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας ότι και ο ίδιος έχει πληγεί, ενώ ακόμα δεν έχει αποζημιωθεί από παλαιότερες χρονιές. «Είναι μικροαγρότες, οι περισσότεροι από αυτά τα χωράφια περιμένουν. Η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης γιατί χάνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση», τόνισε. Προϋπόθεση για να λάβει κανείς την συνδεδεμένη ενίσχυση στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι να παράξει τουλάχιστον 185 κιλά βαμβάκι στο στρέμμα. Στις πλημμυρισμένες εκτάσεις οι αγρότες δεν μπήκαν καν στα χωράφια τους για να μαζέψουν το προϊόν, «οπότε χάνουν την ενίσχυση». Ακόμα όμως και η μη συγκομιδή του προϊόντος κάνει κακό στο χωράφι, υποστήριξε ο κ. Ιωάννου.

«Μόνο που δεν ξεκουράστηκε το χώμα, που δεν ανέπνευσε καθόλου, είναι κακό στην ποιότητα του χώματος και αυτό θα φανεί στο μέλλον», είπε. Σε μία άλλη περίπτωση, και αυτή είναι ίσως η χειρότερη, πολλοί αγρότες χάνουν ενισχύσεις, ακόμα και αποζημιώσεις γιατί «δε φαίνεται τι καλλιέργεια υπήρχε. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποδείξουν ότι καλλιεργούσαν, για παράδειγμα, βαμβάκια για να πάρουν τα χρήματα τους, αλλά είναι δύσκολο να το κάνουν», τόνισε.

Στο αγρόκτημα Αγίων Θεοδώρων ο αναδασμός ολοκληρώθηκε σχεδόν πριν από 20 χρόνια. Έκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, δεν έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις φορέων και αρχών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βουλώσουν αρδευτικά κανάλια, με αποτέλεσμα το νερό να μη βρίσκει διέξοδο και να εκτονώνεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η θέση «Σκόπια» όπως την ονομάζουν οι αγρότες, θεωρείται μία από τις δυσκολότερες στον, κατά τα άλλα, εύφορο κάμπο της ευρύτερης περιοχής. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, το καλοκαίρι υπάρχει έλλειψη νερού, ενώ το χειμώνα οι εκτάσεις πλημμυρίζουν, με τη διαφορά όμως, ότι κάθε χρόνο τα χωράφια είναι έτοιμα να καλλιεργηθούν γύρω στο Πάσχα. «Ασχολούμαι 30 χρόνια με την αγροτιά και είναι η πρώτη χρονιά που είδαμε τόσο νερό. Είχε και άλλες χρονιές εδώ νερά αλλά έφευγαν αυτή την εποχή».

Παρασύρθηκε γέφυρα

Φέτος ήταν τέτοιος ο όγκος νερού που παρέσυρε και μία μικρή διάβαση που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες για να πάνε στα χωράφια τους. Τα πλαϊνά στηρίγματα της γέφυρας υποχώρησαν από την ορμή των υδάτων και οι αγρότες δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που αντίκρισαν. Έμεινε μόνο η κεντρική βάση της μικρής γέφυρας στο κέντρο του καναλιού, και φυσικά δεν είναι προσβάσιμη. Για να περάσουν στην άλλη πλευρά οι αγρότες, πρέπει να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο και μέσω της Ξυλαγανής να φτάσουν στα χωράφια τους. Είναι μία απόσταση περίπου 20 χλμ. και δεν αποκλείεται εξαιτίας αυτού, οι εκτάσεις να μείνουν ακαλλιέργητες. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ ολοκλήρωσαν μόλις πριν από λίγες ημέρες τον επιτόπιο έλεγχο τους, ενώ εκκρεμεί το πόρισμα για τις ζημιές και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες. Όσον αφορά στην παραγωγή, στην καλύτερη περίπτωση τα χωράφια αυτά μπορούν να αποδώσουν μέχρι 250 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα, ενώ καλή απόδοση θεωρείται 400 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα, όπως σε άλλες περιοχές του νομού.

Πηγή: "Χρόνος"