Skip to main content
25 02 2020 | 14:37

Θεματικό συνέδριο για τη νέα ΚΑΠ προγραμματίζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Θεματικό συνέδριο για τη νέα ΚΑΠ προγραμματίζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι περιφερειάρχες της χώρας, στις 11 Μαρτίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εξάλλου την ερχόμενη Πέμπτη 27/2, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) θα έχει στο υπουργείο Εσωτερικών, κοινή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο και την Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Τα παραπάνω, ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ο πρόεδρός της και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Επίσης το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να προτείνει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τη διοργάνωση από κοινού έκτακτου συνεδρίου, στις 16 και 17 Μαρτίου για τη μεταρρύθμιση του κράτους και την αποκέντρωση.

Ακόμη, αποφασίσθηκε η διοργάνωση θεματικών συνεδρίων της ΕΝΠΕ, με πρώτο, τον ερχόμενο Μάιο στην Ήπειρο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη

Zητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες της χώρας έθεσαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κατά τη χθεσινή τακτική του συνεδρίαση, που έγινε παρουσία του Υπουργού.

Κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Χατζηδάκη για θέματα της αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ που σχετίζονται άμεσα με τις Περιφέρειες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, οι αλλαγές στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, η μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, η ολοκλήρωση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄οίκον».

Επιπλέον, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ της ΕΝΠΕ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Η ΕΝΠΕ θα είναι σύμμαχος στις πρωτοβουλίες εκείνες που λαμβάνει το Υπουργείο και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, όμως, είναι αυτονόητο πως θα εκφράζει τις θέσεις της και τους προβληματισμούς της, όπου το κρίνει απαραίτητο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε "Πράσινες Περιφέρειες" που θα σέβονται και θα προστατεύουν το περιβάλλον με βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ενεργειακή αυτονομία στα δημόσια κτήρια, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα για το "Εξοικονομώ κατ' οίκον", ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την ένταξη όλων των εκκρεμών αιτήσεων στο πρόγραμμα, για τις οποίες όλες οι Περιφέρειες της χώρας έχουν δεσμεύσει χρήματα από τα περιφερειακά προγράμματα και περιμένουν το Υπουργείο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. «Είναι μια παρέμβαση που θα ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη γρήγορη απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή. Όλες οι Περιφέρειες διασφαλίσαμε τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να μην μείνει κανένας δικαιούχος χωρίς χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε απευθυνόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ: «Σας θεωρούμε μόνιμους συνομιλητές μας, σταθερούς μας συμμάχους σε μια εθνική προσπάθεια για μια ευρωπαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, για το περιβάλλον».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την επιτάχυνση επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου καθώς και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτήρια.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν Περιφερειάρχες και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, αλλά και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης και Μανώλης Γραφάκος.