Skip to main content
28 05 2015 | 15:00

Τέρμα στις εικονικές μετακινήσεις των κοπαδιών

Τέρμα στις εικονικές μετακινήσεις των κοπαδιών

Με στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα των επιλέξιμων βοσκότοπων στη γενεσιουργό του αιτία, δηλαδή τις εικονικές μετακινήσεις ζώων, εμφανίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Μαζί με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλο, υπερασπίστηκαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που χωρίζει την Ελλάδα σε εννιά χωρικές ενότητες, με βάση τις οποίες θα γίνει το ξεκαθάρισμα και στη συνέχεια η κατανομή των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων.

Όπως είπε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Agro24.gr, κάθε χωρική ενότητα θα έχει και διαφορετική πυκνότητα βόσκησης (ανώτατη/κατώτατη τιμή ανά ζώο), έτσι ώστε να φτάσουν τα στρέμματα για όλες τις περιοχές και ειδικά σε αυτές που υπάρχει πρόβλημα έλλειψης επιλέξιμων εκτάσεων.

Στόχος είναι μέσα από τη διαδικασία της κατάρτισης των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, από τα 14,8 εκατ. στρμ. επιλέξιμων βοσκότοπων που διαθέτει σήμερα η χώρα, να φτάσουμε στα 30 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει και ένα απόθεμα για νέους κτηνοτρόφους, για πυρκαγιές που αυτόματα θέτουν εκτός επιλεξιμότητας τις εκτάσεις, κ.λπ.

Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, μέχρι να ολοκληρώσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει έναν άλλο πιο άμεσο δημοσιονομικό βραχνά: Τα πρόστιμα. Συγκεκριμένα, οριστικοποιήθηκε το πρώτο πρόστιμο των 322 εκατ. ευρώ με τρία χρόνια χάριτος και πέντε δόσεις, ενώ έρχεται νέο για τα χρόνια 2012-2014.

"Έχουμε κάνει προσπάθεια με την ΚΥΑ να μπει μία τάξη στα πράγματα. Ήδη εντός των ημερών, η πρόταση νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Είμαστε έτοιμοι να αναθέσουμε τη διαδικασία σύνταξης των προσωρινών σχεδίων βόσκησης σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο μέσα στους χρόνους που έχει ζητήσει η Κομισιόν.

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε ολοκληρώσει και αυτή τη διαδικασία ούτως ώστε μέχρι το τέλος του έτους με την εξόφληση των ενισχύσεων να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να έχουν αποδοθεί κανονικά οι ενισχύσεις στους δικαιούχους.

Η λύση του προβλήματος θα έρθει με τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία θα ανανεώνονται κάθε 3-5 χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες."

Υπερασπιζόμενος την επίμαχη ΚΥΑ, ο κ. Αποστόλου είπε ότι "έπρεπε να προχωρήσουμε μέσα από μία τέτοια διαδικασία, η οποία δεν θίγει κανένα από τα δικαιώματα που προυπήρχαν. Σε μία κατανομή που έπρεπε να λάβει υπόψη της τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς, ότι πολλές επιλέξιμες εκτάσεις στις προηγούμενες κατανομές στο τέλος απορρίπτονταν, χάναμε εκτάσεις. Σήμερα αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την κατάσταση ανορθολογικής διαχείρισης των γαιών γιατί δεν αντέχουμε άλλους καταλογισμούς. Σκεφτείτε να μοιράζουμε 450 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις στην κτηνοτροφία και να πρέπει να πληρώσουμε 322 εκατ. ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε εικονικές μετακινήσεις ζώων.

Με την ΚΥΑ τα αποφεύγουμε όλα αυτά. Και κυρίως δημιουργούμε ένα απόθεμα επιλέξιμων εκτάσεων, ένα απόθεμα που θα βοηθήσει νέους κτηντορόφους να μπουν στη συγκεριμένη δραστηριότητα.

Δημιουργείται μία βάση δεδομένων όπου εκεί θα έρθουν και θα κουμπώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης."

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρόπουλο, που είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εργασίας για τους βοσκότοπους, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάθεση και την εκπόνηση 7 οριζόντιων προσωρινών σχεδίων βόσκησης, με ελάχιστο κόστος 60.000 ευρώ ανά σχέδιο. Ταυτόχρονα θα γίνουν ειδικά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εκεί που υπάρχουν προβλήματα: "Ενδεικτικά αναφέρω τις Σέρρες, τον Έβρο, την Αιτωλοακαρνανία, αλλά περισσότερα θα είμαστε σε θέση να πούμε σε λίγες μέρες".

To Δελτίο Τύπου του Υπουργείου

Τα βασικά σημεία της πολιτικής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχετικά με το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός:

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί υψηλότατους καταλογισμούς για τη μη ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Εξαιτίας αυτών μέχρι σήμερα υπήρξε σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μόλις πριν λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε νέο πρόστιμο από την Ε.Ε., αυτή τη φορά για τη διαχείριση των βοσκοτόπων. Είναι ύψους 322 εκατ. ευρώ και αφορά στην περίοδο 2009-2011, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία προστίμου και για την περίοδο 2012-2014. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθεί από την Ε.Ε. η ανάκτηση των καταλογισμών από τους ίδιους τους αγρότες.

Ένας από τους λόγους για τον οποίο οι βοσκότοποι μετατράπηκαν σε μη επιλέξιμες εκτάσεις στην πορεία των χρόνων είναι ότι παρόλο που δηλώνονταν από τους κτηνοτρόφους για τη λήψη ενισχύσεων, δεν έγινε ορθολογική χρήση τους και έτσι μετατράπηκαν σε μη επιλέξιμες εκτάσεις.

Η έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης επιδείνωσε την προαναφερθείσα κατάσταση.

Σήμερα το Υπουργείο έχει πάρει τις αποφάσεις του: δεν θα συνεχίσουμε την προηγούμενη κατάσταση με ανορθολογική χρήση των βοσκήσιμων γαιών και καταλογισμούς. Θα εξορθολογήσουμε τη διαχείριση των βοσκοτόπων και των ενισχύσεων.

Για να μην υπάρχουν τα προβλήματα του παρελθόντος είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη τις τοπικές συνθήκες (αριθμός ζώων, επιλέξιμοι βοσκότοποι), ώστε να μην αναγκάσουμε πάλι τους κτηνοτρόφους σε εικονικές μετακινήσεις των ζώων τους σε απομακρυσμένες Περιφέρειες. Όμως, η κατάσταση της χώρας παρουσιάζει μεγάλη ανισοκατανομή στη διαθεσιμότητα βοσκοτόπων και στο υπάρχον ζωικό κεφάλαιο ανά Περιφερειακή Ενότητα. Η ανισοκατανομή δημιουργεί μεγάλες διαφορές στην αξία δικαιωμάτων που θα κατανέμονταν στους κτηνοτρόφους.

Με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄942, 26.05.2015):

  • αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις στην έκταση των προς κατανομή βοσκήσιμων γαιών μεταξύ των κτηνοτρόφων, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής
  • τηρούνται οι διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταλογισμών εις βάρος της χώρας μας.
  • αποφεύγονται μη ρεαλιστικές λύσεις όπως είναι μετακινήσεις κτηνοτρόφων και ποιμνίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
  • δημιουργείται απόθεμα επιλέξιμων βοσκοτόπων στις περιοχές που υπάρχει πλεόνασμα εκτάσεων προς χρήση τόσο από νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους όσο και μετακινούμενους
  • όσοι από τους κτηνοτρόφους των περιοχών που διαθέτουν λιγότερες από τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις, επιθυμούν να κάνουν χρήση βοσκοτόπου μεγαλύτερου από αυτόν που τους αναλογεί, μπορούν οικειοθελώς να αιτηθούν χορήγηση επιπλέον βοσκοτόπου στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα, εφόσον αποδεικνύουν τη μετακίνησή τους
  • δημιουργούνται συνθήκες συμβατότητας με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που θα εκπονηθούν
  • οι Δήμοι και οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των μη επιλέξιμων προς ενίσχυση βοσκήσιμων γαιών της περιοχής τους
  • τέλος είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους ότι ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν λιγότερες εκτάσεις βοσκοτόπων τα κονδύλια της περιφέρειας των βοσκοτόπων είναι απολύτως εξασφαλισμένα, αφού θα ανέβει η αξία κάθε δικαιώματος. Δηλαδή, εάν χρησιμοποιούσαμε 2 εκατομμύρια εκτάρια η αξία του κάθε εκταρίου θα ήταν 222,5 ευρώ, ενώ αν χρησιμοποιούσαμε 1,5 εκατομμύριο εκτάρια η αξία κάθε εκταρίου θα είναι 297 ευρώ.