Skip to main content
14 06 2017 | 13:01

Τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Με μία σεμνή και συγκινητική τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουνίου στην πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σπουδαστές του Perrotis College και του μονοετούς προγράμματος «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές» έλαβαν τα πτυχία τους.

Παρόντες ήταν έφοροι της Σχολής, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Rebecca A. Fong, η ομότιμη Πρύτανης και διακεκριμένη καθηγήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, Δρ. Λίντα Κατέχη, επίσημοι προσκεκλημένοι και φυσικά οι φίλοι και οι οικογένειες των αποφοίτων.

«Στο Perrotis College περάσατε ορισμένα από τα πιο παραγωγικά και δημιουργικά χρόνια σας. Είστε ‘κομμάτι’ του κι αυτό δικό σας. Επωφεληθείτε από τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας στο Perrotis College και να λάβετε Master σε ένα οικείο προς εσάς ακαδημαϊκό περιβάλλον. Εισέρχεστε σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και απαιτήσεις, αλλά και πολλά υποσχόμενο. Ως απόφοιτοι του Perrotis College είστε προετοιμασμένοι να πετύχετε λαμπρή καριέρα στο επάγγελμα που θα επιλέξετε. Στοχεύετε στη νίκη και μην συμβιβάζεστε με οτιδήποτε άλλο», είπε απευθυνόμενος στους απόφοιτους του 2017, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης. Υπογράμμισε ότι ο επόμενος στόχος για το Perrotis College είναι η πιστοποίηση και η διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώρισή του.

«Δεν είστε η ‘χαμένη’ γενιά, όπως ορισμένοι στην Ευρώπη θέλουν να λένε… Είστε η γενιά των ηγετών που θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά… Και έχετε την εκπαίδευση και τα εφόδια να ξεκινήσετε.. Αφήστε την καρδιά και το πάθος να σας οδηγήσουν. Να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνοι και ότι άλλοι είχαν βιώσει παρόμοιες αντιξοότητες», σημείωσε με έμφαση απευθυνόμενη προς στους απόφοιτους, η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ομότιμη Πρύτανης και διακεκριμένη καθηγήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, Δρ. Λίντα Κατέχη. Το U.C. Davis είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο σε ότι αφορά τις γεωπονικές σπουδές, κι όχι μόνο. Στην εξαιρετικά εμπνευσμένη ομιλία της, η ελληνικής καταγωγής Δρ. Κατέχη ζήτησε από τους απόφοιτους να αντιμετωπίσουν δυνατά τις προκλήσεις που τους περιμένουν. «Επιτρέψτε σε αυτές τις προκλήσεις να σας διαμορφώσουν και να σας καθορίσουν, αλλά μην τις αφήσετε να σας περιορίσουν. Αφήστε το ‘ταξίδι’ αυτού του μεγάλου ιδρύματος, να σας εμπνεύσει. Η επίτευξη των στόχων σας θα απαιτήσει τόλμη και αποφασιστικότητα. Η καινοτομία και η ανθεκτικότητα θα πρέπει να αποτελούν τους αισθητήρες σας. Η Ελλάδα περιμένει από εσάς να την βγάλετε από την σκιά, στο φως που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας», είπε καταχειροκροτούμενη η κ. Κατέχη.

Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον Δρ. Κανέλλη, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε εντυπωσιασμένη τόσο από τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College όσο και του εκπαιδευτικού έργου που γίνεται. «Δεν είναι μόνο που είναι οργανωμένο και έχει ένα πολύ όμορφο campus αλλά τα προγράμματα είναι μοναδικά. Από το νηπιαγωγείο έως και το κολέγιο. Ο τρόπος με τον οποίον έχει ενσωματωθεί η πρακτική με την γεωργία και την εκπαίδευση, από τα πολύ μικρά παιδιά έως τα μεγάλα, είναι μοναδικός. Και νομίζω ότι αποτελεί πρωτοτυπία για την Ελλάδα», είπε. Ο Δρ. Κανέλλης και η Δρ. Κατέχη δήλωσαν ικανοποιημένοι από την έως τώρα συνεργασία του Perrotis College με το UC Davis και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν εντατικά ώστε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.

Στην εκδήλωση αποφοίτησης, ο Academic Dean του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στη Μεταπτυχιακή Σχολή, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2017. «Οι προσπάθειες μας ευοδώθηκαν χάρη στις γενναιοδωρίες των φίλων και υποστηρικτών της Σχολής. Έχουν τελειώσει οι κτιριακές υποδομές και αποκτούμε τον εξοπλισμό και τα κατάλληλα εργαστήρια», υπογράμμισε.

Ο διευθυντής της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δρ. Ευάγγελος Βέργος αναφέρθηκε στο φετινό πρόγραμμα των Σύγχρονων Γεωργικών Πρακτικών που υλοποιήθηκε από την Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. «Αποτελεί αέναη προσπάθεια υπεροχής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College στον τομέα της γεωργικής εκπαίδευσης. Είναι πρόγραμμα μοναδικό. Γεφυρώνει την γεωργική επιστήμη και τεχνολογία, με την πρωτογενή παραγωγή κι επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για την ολιστική παιδεία, δηλαδή την πραγμάτωση της ανώτερης φύσης του ανθρώπου –κατά τον Πλάτωνα- καθώς κι εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της μελλοντικής επαγγελματικής τους δραστηριότητας», ανέφερε.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο σπουδαστής με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση στο Perrotis College, Μιλτιάδης Ροϊδης τόνισε ότι η ολιστική προσέγγιση μάθησης που βίωσε στο Perrotis College βελτίωσε σημαντικά τον τρόπο σκέψης και ανέδειξε τις δεξιότητες του. «Το Perrotis College ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές μου φιλοδοξίες και τη φιλοσοφία μου για την μάθηση. Έμεινα έκπληκτος από το υπέροχο campus και ταυτόχρονα ήξερα τι είδους εκπαίδευση θα μπορούσα να περιμένω εδώ: εκπαίδευση στο μυαλό, τα χέρια και την καρδιά. Το Κολέγιο μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω και να μάθω σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο σπουδαστής με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση στο μονοετές πρόγραμμα «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές», Φώτης Καλτσάς είπε ότι η φοίτησή του αύξησε την αυτοπεποίθησή και του αποκάλυψε νέες προοπτικές στην επιχειρηματικότητα του αγροδιατροφικού τομέα. «Μας δόθηκε η ελευθερία να εφαρμόσουμε το επιχειρείν, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να αυτοσχεδιάσουμε, να μάθουμε να εργαζόμαστε ομαδικά και να γυμνάσουμε το μυαλό μας στην προσπάθεια να βελτιστοποιήσουμε την παραγωγή μας. Τα δεδομένα στις μέρες μας δεν είναι εύκολα για το επιχειρείν. Τα εφόδια που συγκεντρώσαμε όμως πολύτιμα. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή απέδειξε ότι δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά προσφέρει αυθεντική, αξιόπιστη εκπαίδευση, ενσωματώνοντας τη γνώση και την καινοτομία στην παραγωγή, χτίζοντας έτσι ένα σωστό αγροτικό σκεπτικό. Η φήμη της μεγάλη, και ήρθα κρατώντας μικρό καλάθι, αλλά τον ένα χρόνο που έζησα εδώ μέσα διαπίστωσα πως αξίζουν και δίκαια ακούγονται και γράφονται όλα αυτά τα θετικά λόγια γύρω από το όνομά της», υπογράμμισε με έμφαση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε με το βραβείο «Προικισμένης Καθηγεσίας Αθηνούλα Α. Μαρτίνος», ο Δρ. Χρήστος Βασιλικιώτης, χαιρέτισε ο Victor Ivanovski ως διακεκριμένος απόφοιτος και δόθηκαν βραβεία σε διακεκριμένους αποφοίτους.