Skip to main content
21 12 2016 | 12:20

Σύντομα σε διαβούλευση ο ορισμός του «κατ' επάγγελμα αγρότη»

Σύντομα σε διαβούλευση ο ορισμός του «κατ' επάγγελμα αγρότη»

Οι ομάδες παραγωγών και η εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες εξόδου από τις παθογένειες, θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνοντας μάλιστα ότι η οργάνωση των παραγωγών υποστηρίζεται με σημαντικά κονδύλια στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης γνωστοποιεί ότι στο προσεχές διάστημα το υπουργείο θα ανοίξει δημόσιο διάλογο για τη διαμόρφωση του ορισμού "κατ' επάγγελμα αγρότη", καλώντας τον αγροτικό κόσμο να καταθέσει τις προτάσεις του. Άλλωστε, όπως θα πει, ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσφατο ψήφισμά του καλεί τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Αναφορικά με τις εξαγγελθείσες αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υφυπουργός δηλώνει ότι πιστεύει «στον αληθινό και πραγματικό διάλογο», επισημαίνοντας πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι στο πλευρό όλων των αγροτών, προσπαθώντας μέσω στοχευμένων δράσεων, αλλά και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να συμβάλλει στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε «Ακόμη και σήμερα πληρώνουμε εκκρεμότητες του 2013 και 2014. Είναι γεγονός πως στις πληρωμές μπήκε τάξη και αυτές γίνονται-με μικρές εξαιρέσεις- στην ώρα τους.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν για ενισχύσεις περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ και έχουν εξασφαλιστεί περίπου 19 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στους αγρότες, παρά τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παραλάβαμε., Πράγματι, οι δικαιούχοι αυξήθηκαν. Η ερώτηση μου δίνει τη δυνατότητα να αναδείξω το θέμα του ορισμού του «κατ επάγγελμα αγρότη», για το οποίο πρέπει να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση. Ήδη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσφατο ψήφισμά του καλεί τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ορισμός, ο οποίος θα διαμορφωθεί από κοινού με τον αγροτικό κόσμο. Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ανοίξουμε δημόσιο διάλογο και καλούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας να καταθέσει τις προτάσεις του.» «Πιστεύω βαθιά στον αληθινό και πραγματικό διάλογο, χωρίς προσχήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα και με πλήρη σεβασμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας είναι στο πλευρό όλων των αγροτών, προσπαθώντας μέσω στοχευμένων δράσεων, αλλά και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να συμβάλλει στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.» «Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, διασφαλίστηκε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου στα 8.600 ευρώ, ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2015, προκύπτει ότι το 95% του αγροτικού εισοδήματος κυμαίνεται από 0-9.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτών, θα τούς επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσαν το 2016.»

«Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ασφάλισης θα γίνει σε βάθος πενταετίας. Η θέσπιση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για τους αγρότες, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης. Επίσης, φέτος ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε τις πληρωμές για τις ζημιές του 2015, καθώς και για το πρώτο τρίμηνο του 2016, από τον Αύγουστο του 2016, χρόνος ρεκόρ συγκριτικά με κάθε προηγούμενη χρονιά.» «Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τον ενεργειακό συμψηφισμό με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω των οποίων θα εκμηδενιστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Εντός του 2017 θα έχει υλοποιηθεί. Τέτοιες δράσεις, που μειώνουν το κόστος παραγωγής, θα υλοποιηθούν σύντομα, ώστε να ισοσκελίζεται το βάρος από το ασφαλιστικό και το φορολογικό.» ολοκλήρωσε ο κ. Κόκκαλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ