Skip to main content
25 02 2016 | 10:12

Ο λόγος τώρα στα μπλόκα - Ολοκληρώθηκε η συζήτηση εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό (upd)

Ο λόγος τώρα στα μπλόκα - Ολοκληρώθηκε η συζήτηση εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό (upd)

(upd 14.40) Πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανήρτησε τις παρακάτω φωτογραφίες στην επίσημη σελίδα του στο Facebook με το εξής σχόλιο: "Υποδέχθηκα σήμερα, τους εκπροσώπους των 68 μπλόκων των μικρομεσαίων αγροτών, της Πανελ. Συντον. Επιτροπής. Με τη μεταρρύθμιση που φέρνουμε, η επιβάρυνση από φορολογικό και ασφαλιστικό, θα μειωθεί για τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής - όσους έχουν εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Όμως, τα μεγαλύτερα εισοδήματα, θα κληθούν να συμβάλουν. Στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, στις οποίες βρίσκεται η χώρα, πρόνοια μας είναι η στήριξη των πιο αδύναμων, ώστε να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να αυξήσουν την παραγωγή."

Φωτογραφία του χρήστη Alexis Tsipras.

Φωτογραφία του χρήστη Alexis Tsipras.

(upd 13.50) Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών από τα 69 μπλόκα της χώρας, με τον πρωθυπουργό. Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν οι αγρότες, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σε συζήτηση που είχαν με δημοσιογράφους, ανέφεραν ότι από την Αθήνα φεύγουν με άδεια χέρια.

Σε δηλώσεις του, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε: «Μέσα στα κέρδη του αγώνα μας, που κρατάει 40 μέρες, είναι ότι δεν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για το φορολογικό, ενώ έπεσε στο τραπέζι – που δεν υπήρχε – το θέμα του αφορολόγητου.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Θα τα δούμε στα μπλόκα, όπου από απόψε θα πάρουμε αποφάσεις. Δεν είναι απόφαση ενός, αλλά όλων μας».

Στη συνέχεια οι αγρότες θα μεταβούν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, πριν επιστρέψουν στα μπλόκα τους.

(upd 13.00) Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση".

Παρά το γεγονός ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση, όμως πρέπει να 'χουμε στο μυαλό μας ότι απ' την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε αν δεν αυξήσουμε την πίτα. Και η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική μας δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Υπ' αυτήν την έννοια νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο και θα πρέπει να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε κι έναν διαχωρισμό ανάμεσα σ' αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί. Έχω την αίσθηση ότι απέναντί μου σήμερα έχω αγρότες μικρούς και μεσαίους που δεν ανήκουν σε αυτή τη μικρή μειοψηφία."

(upd 11.25) Υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους αγρότες από τα 69 μπλόκα στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση. Οι "15" που πέρασαν την είσοδο του Μεγάρου είναι: Βαγγέλης Μπούτας, Ρίζος Μαρούδας, Γιάννης Βάγγος, Παύλος Αραμπατζής, Γιάννης Τουρτούρας, Κώστας Τζέλας, Νίκος Αγγέλου, Γιάννης Μαργαριτίδης, Κώστας Ανεστίδης, Δημήτρης Μόσχος, Χρήστος Πάσουλας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Γεωργάκης, Θανάσης Τσιάρας και Διαμαντούλα Κρητικού.

Από πλευράς μπλόκων προέρχονται από Νίκαια, Κάστρο Βοιωτίας, Προμαχώνα, Διόδια Μαλγάρων, Ανθήλη Λαμίας, Κουλούρα Ημαθίας κ.ά.

Από πλευράς οργανώσεων εκπροσωπούνται οι ΠΑΣΥ, Πανελλαδική Μπλόκων, ΕΟΑΣΝΛ, ΕΟΑΣΚ, Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά, ΠΟΣΠΛΑ (πωλητές λαϊκών αγορών), Πρωτοβουλία Αγροτών κ.ά.

Νωρίτερα:

Στις 10.30 προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων

Με πέντε αιτήματα, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της απόσυρσης του σχεδίου για το Ασφαλιστικό, προσέρχονται σε λίγα λεπτά στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, του Προμαχώνα, της Κουλούρας και άλλων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 69 και συνιστούν την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 10.30.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κώστας Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, θα εκπροσωπήσουν το μπλόκο στη συνάντηση, η οποία τουλάχιστον από πλευράς αγροτών έχει συγκεκριμένη ατζέντα: Τα πέντε αιτήματα που έχουν διατυπώσει και επαναλάβει με σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως αυτά υιοθετήθηκαν από εκπροσώπους του προαναφερόμενου αριθμού μπλόκων και τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αντιπροσωπεύουν την μικρομεσαία αγροτιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα αυτά είναι:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

Στα μπλόκα τους παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι ωστόσο -έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου- δεν προβαίνουν στην πλειονότητά τους σε αποκλεισμούς σε «ένδειξη καλής θέλησης.

Από τη βόρεια Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν μέλη των συντονιστικών επιτροπών από τα μπλόκα των Προμαχώνα, των Μαλγάρων και αυτών της Δυτικής Μακεδονίας και το Αμύνταιου.

Αναλυτικότερα, το σημερινό πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στη βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

«Ελευθέρας» ενόψει του σημερινού ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσαν από χθες νωρίς το απόγευμα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του Προμαχώνα, των Μαλγάρων, της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμυνταίου. Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί μετά το πέρας της συνάντησης.

Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα.

Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου, με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη να επισημαίνει ότι «περιμένουμε τις εξελίξεις».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από χθες ο κόμβος της Πορταριάς, με την κυκλοφορία να διεξάγεται έτσι μέσω Τρίγλιας και Πλαγίων για όσους έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και για αυτούς που κινούνται προς αυτήν από Κασσάνδρα και Σιθωνία, μέσω των Μουδανίων» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται προς το παρόν να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη. Στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 00:00.

Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Για αύριο έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στον κόμβο περί τα 200 τρακτέρ από τον κόμβο Αιγινίου, με σκοπό να αποκλειστεί και το άλλο ρεύμα επί της Εγνατίας οδού, Βέροιας-Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννης Καρακασίδης.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στον νομό Πιερίας, «ελευθέρας» δόθηκε και στην αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη και δεν προβλέπεται να υπάρξει αποκλεισμός.

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο κόμβος τελεί υπό επ' αόριστον αποκλεισμό για τρίτη ημέρα σήμερα.

Στο μπλόκο της Χαλκηδόνας δεν προγραμματίζεται κάποια κινητοποίηση με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Μαυρουδή Μιντσιούδη να τονίζει: «δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό, αλλά αυτό θα προκύψει σε συνάντηση μετά το διάλογο των συναδέλφων μας στην Αθήνα».