Skip to main content
10 11 2015 | 10:24

Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας

Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας

Αλληλέγγυο στον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων δήλωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στην χθεσινή του συνεδρίαση που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης το αγροτικό πρόβλημα, αν και κάθε παράταξη προσέγγισε διαφορετικά τις αιτίες που προκάλεσαν την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και την μορφή που πρέπει να έχουν οι φετινές κινητοποιήσεις .

Η συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα παρουσία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη, των δημάρχων Κιλελέρ Αθαν. Νασιακόπουλου, και Αγιάς Αντ. Γκουντάρα και πολλών εκπροσώπων αγροτικών φορέων και συλλόγων, ξεκίνησε με εισήγηση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος, αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα πρέπει να γίνει ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας, προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη. «Εμείς προτείνουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με θετικό κοινωνικό πρόσημο, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου και των θέσεων εργασίας. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην μείωση της τιμής των παραγωγικών συντελεστών και στην ταχύτητα» εξήγησε ο κ. Αγοραστός, παραθέτοντας μία σειρά προτάσεων και μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ανάταση του πρωτογενούς τομέα αλλά και στην αντιμετώπιση «της διπλής απειλής που οδηγεί την οικονομία σε αργό θάνατο: τους άγριους φόρους και την επιθετική λιτότητα».

Στη συνέχεια ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε το Σώμα πως πολλά από τα αιτήματα που αναφέρθηκαν στην αίθουσα συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα που κατήρτισε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και θα προωθηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα τονίστηκε το πλαίσιο ανακούφισης του αγροτικού πληθυσμού που πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συμφωνίας, όπως π.χ. για την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, για την ασφάλιση του αγροτικού πληθυσμού – ΟΓΑ, άμεση διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, προώθηση άμεσων και ώριμων θεσμικών παρεμβάσεων και φυσικά επαναπροσδιορισμός του ρόλου του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΠΣ Λίτσα Λιακούλη υποστήριξε ότι «δυστυχώς, παρά το χρόνιο αίτημα των αγροτικών φορέων και του αγροτικού κόσμου, δεν έχει μέχρι σήμερα εκπονηθεί ένα σαφές, συγκεκριμένο και κοστολογημένο εθνικό σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, όσο και τα καθαρά κίνητρα ανάπτυξης και ενίσχυσης των κλάδων. Η κυβέρνηση στα πλαίσια των διαπραγματεύσεών της και των αποτελεσμάτων αυτών, χωρίς την ύπαρξη πλαισίου διαβούλευσης και πραγματικού διαλόγου, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που πλήττει σημαντικά τη μεγάλη μερίδα των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων και δημιουργεί δυσμενείς προϋποθέσεις για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Με τα δεδομένα αυτά, ο διάλογος και η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη, δεν είναι μια απλή κλαδική απαίτηση, αλλά πλέον μια επείγουσα εθνική ανάγκη».

Οι σύμβουλοι του Δρόμου Ανατροπής, με επικεφαλής την κ. Διώτη αφού στηλίτευσαν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και επί της ουσίας οδηγούν σε αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών και περαιτέρω διάλυση της αγροτικής παραγωγής, δήλωσαν την στήριξη τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε Λάρισα και Καρδίτσα, όπου και παραβρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά και σε όλη τη χώρα. Αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής θωράκισης και ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα , ειδικά και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τους συνεχείς εκβιασμούς από την πλευρά των δανειστών. Σχέδιο που θα στοχεύει στη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού. Αναλύοντας τη στόχευση που έχει η νέα ΚΑΠ, που είναι η εξάλειψη των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και η διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων βιομηχανιών μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, ανέδειξαν το πώς η Θεσσαλία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα τέτοιο σχέδιο καθώς αποτελεί βασική παραγωγική επικράτεια της χώρας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Ανταρσύα Στάθης Ντούρος υποστήριξε πως «η γιγαντιαία επιχείρηση που ξεκινάει η κυβέρνηση εναντίων κυρίως των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, αποτελεί την προσπάθεια ολοκλήρωσης του σχεδίου που χαράζει εδώ και χρόνια η Κ.Α.Π. και η Ε. Ε. και υποτάσσεται στην προσπάθεια περάσματος της αγροτικής γης, στα χέρια μιας χούφτας επιχειρηματιών του αγροτοδιατροφικού τομέα. Για να μην γίνει αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο, μαζικό και ενωτικό κίνημα πολιτικού εκβιασμού της κυβέρνησης και ανατροπής των σχεδίων της. Ξεπερνώντας τα όρια του παρελθόντος και τους συμβολικούς αγώνες. Επιδιώκουμε την εμφάνιση και την οργάνωση μαχητικών μπλόκων σε όλη τη χώρα, που θα παραλύσουν τις διαδικασίες κερδοφορίας. Στην ίδια κατεύθυνση παλεύουμε ο αγώνας της αγροτιάς να «μπει και στις πόλεις», με καταλήψεις εφοριών και δημόσιων-κυβερνητικών κτιρίων και άλλες μορφές αγώνα (συλλαλητήρια κ.τ.λ.) που θα ενοποιούν τόσο όλα τα εργαζόμενα κομμάτια της υπαίθρου, όσο και εκείνα των πόλεων».

Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Βαγγ. Μπούτας στηλίτευσαν την ΚΑΠ από την οποία πηγάζουν όλα τα δεινά της αγροτικής πολιτικής και κατέθεσαν προς ψήφιση στο Σώμα ψήφισμα, στο οποίο γίνεται λόγος στα αιτήματα, όπως αυτά εκφράστηκαν από την πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των μπλόκων και το ψήφισμα των συγκεντρώσεων σε Καρδίτσα και Τύρναβο που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μετέπειτα παρέμβαση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ρίζου Μαρούδα. Στην χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος επίσης επικεντρώθηκε στην ΚΑΠ, η πολιτική της οποίας προκάλεσε ελλείμματα σε μια σειρά αγροτικών προιόντων στην Ε.Ε., η οποία για να καλύψει τις αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες της εισάγει συνεχώς προιόντα από τρίτες χώρες. Επίσης κατηγόρησε τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη για τις χθεσινές του δηλώσεις από την Θεσσαλία για το φράγμα της Μεσοχώρας και για τον Αχελώο, χαρακτηρίζοντας τον, «πολέμιο των σημαντικών αυτών έργων».

Τοποθετήσεις αγροτών-κτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νίκος Παλάσκας κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς αυτούς τους 10 μήνες διακυβέρνησης οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα λεπτό, χρήματα που δικαιούνται.

Ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Καρδίτσας και εκπρόσωπος της πλειοψηφίας των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βασίλης Γιαννάκος αναρωτήθηκε πότε επιτέλους θα θεσπιστεί το Μητρώο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος αφού διαπίστωσε μια μεγάλη εθνική κρίση, όχι μόνο αγροτική, αλλά και πολιτική και κοινωνική, αναρωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια Πολιτεία και αγροτικοί φορείς δεν κάθισαν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Η Κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια, η Πολιτεία δεν ξέρει ή δεν θέλει να βοηθήσει, τα τσιφλίκια ξαναδημιουργούνται στον κάμπο και μεις πρέπει να αντιδράσουμε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων ελευθέρας βοσκής Γιάννης Πέτσας επέκρινε την συζήτηση που διεξάγονταν στο ΠΣ, αφού οι παραγωγοί κουράστηκαν από εκθέσεις ιδεών και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να συντονίσει δυναμικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας να παραιτηθούν όλοι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια των παραγωγών.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Γιάννης Κόκκορας ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιδράσει δυναμικά στην εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική, γιατί αν περάσουν αυτά τα μέτρα, θα πληγεί ολόκληρη η οικονομία της Θεσσαλίας.

Η συνεδρίαση διεξήχθη μέχρι αργά το βράδυ και με άλλες τοποθετήσεις στελεχών αγροτικών οργανώσεων, ενώ οι περισσότεροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το σημερινό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας .

Στήριξη από ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Γ. του N.T. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λάρισας, με ανακοίνωση της χαιρετίζει και εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, που εφαρμόζεται κάτω από την πίεση των δανειστών. Όπως αναφέρει «η νέα αγροτική πολιτική θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες . Αυξάνει το κόστος παραγωγής, όμως οι τιμές του παραγωγού είναι εξευτελιστικές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Ιδιαίτερα οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ. O Αγροτικός τομέας αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας μας και έχουμε υποχρέωση να τον στηρίξουμε».

Η Άννα Βαγενά

Σε δήλωση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά δήλωσε για το αγροτικό ζήτημα τα εξής: «Όπως προκύπτει και από τον σχεδιασμό του νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο η Κυβέρνηση θα αρχίσει να υλοποιεί σταδιακά στο β’ εξάμηνο του 2016 στόχος είναι η περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη. Αυτή προϋποθέτει την ενασχόληση των πλέον ενεργών τμημάτων του τοπικού πληθυσμού, δηλ. των νέων, αλλά και την ανάληψη και υλοποίηση παραγωγικών πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο. Τόσο το νέο ΠΑΑ 2014-2020, το ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποτελούν δράσεις που προωθούν το νέο μοντέλο ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας στο πεδίο της αγρο-παραγωγής. Το στοίχημα είναι η ενημέρωση και η σωστή καθοδήγηση των νέων, χωρίς μεσάζοντες. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί αλλά και οφείλει να ανοίξει τον δρόμο σε δράσεις πληροφόρησης και ενημέρωσης. Ένα σωστό παραγωγικό μοντέλο δεν χρειάζεται μόνον σύνεση κατά τον σχεδιασμό, αλλά και τη συνέργεια της τοπικής κοινωνίας. Μόνον με τη σωστή πληροφόρηση οι νέοι που επιθυμούν να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους θα αντιληφθούν ότι το καινούριο μοντέλο ανάπτυξης αποβλέπει στην ολοκλήρωση της κοινότητας, μέσα από τη συμμετοχή των ιδίων σε μια διαδικασία με ζητούμενο τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας, την ανάδειξη της αλληλοβοήθειας και της συνεργατικής διάρθρωσης της παραγωγής».

Πηγή: http://www.eleftheria.gr/