Skip to main content
19 12 2017 | 08:08

Στην Πέλλα παράγονται τα φρούτα, αλλά η υπεραξία των εξαγωγών πάει... Πήλιο, Τουρκία και αλλού

Στην Πέλλα παράγονται τα φρούτα, αλλά η υπεραξία των εξαγωγών πάει... Πήλιο, Τουρκία και αλλού

Ο Νομός Πέλλας είναι κυρίως αγροτικός Νομός, άρα παράγει αγροτικά προϊόντα. Πλην όμως άπαντα τα παραγόμενα πωλούνται είτε εντός, είτε εκτός, σε τιμές μεν υψηλές, πλην όμως ελάχιστο είναι το κέρδος για τον παραγωγό αγρότη. Αυτό οφείλεται στο «διαίρει και βασίλευε» και στο ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ομάδες παραγωγών, ώστε να μπορούν να συγκεντρώνουν ποσότητα και να διαπραγματεύονται τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό πως μήνα Ιούνιο το κεράσι στη Σουηδία, που ήταν κυρίως από Τούρκους εξαγωγείς, είχε τιμή που κάποιες μέρες στον καταναλωτή πουλιόταν μέχρι και 25 ευρώ το κιλό. Φέτος το βρήκαμε στη Σουηδία, αρχές Ιουνίου στην πόλη Γαϊλιβαρέ μέχρι και 20 ευρώ το κιλό! Η πόλη αυτή βρίσκεται στη βόρεια Σουηδία, όπου μέσα Ιουλίου το ροδάκινο είχε τιμή 140 κορώνες, δηλαδή σχεδόν 15 ευρώ! Την ίδια στιγμή ο αγρότης της Σκύδρας, των Γιαννιτσών, του κάμπου, εάν μπορούσε να το πουλήσει έπαιρνε 0,80 λεπτά!

«Τουρκοκρατείται» η… Ρωσία

Επικοινωνήσαμε με αγορές κι άλλων πόλεων της Σουηδίας, όπως την παραλιακή πόλη στην κεντροανατολική Σουηδία, Σούνδοβαλ, για να έχουμε πιο γενικό πλάνο, όπου βρήκαμε ελληνικό κεράσι εκ Ροδόπης, το οποίο όμως αγοράστηκε από Τούρκο έμπορο και έφτασε εκεί ως «τούρκικο», με τιμή πώλησης στην αγορά 23 ευρώ. Μήλο Βεγορίτιδας εκ ψυγείων είχε τιμή περί τα 8 ευρώ και πάει λέγοντας. Το χειρότερο όλων ήταν η αγορά της Ρωσίας, η οποία «τουρκοκρατείται» λόγω εμπάργκο, όπου το μεγαλύτερο μέρος των κερασιών που πουλιόταν εκεί ήταν αγορασμένο από Τούρκο έμπορο, ο προμηθευτής του οποίου ήταν Έλληνας μουσουλμάνος! Ο προμηθευτής εμπορευόταν κεράσια και από παραγωγούς της Πέλλας.

Στην πόλη Χίρκενες της βόρειας Σουηδίας βρήκαμε ελληνικό κεράσι του Νομού Πέλλας, προερχόμενο όμως από έμπορο ελληνικής καταγωγής, που έχει την επιχείρησή του στο Μούρμονσκ της Ρωσίας. Από εκεί έκανε εξαγωγές φρούτων σε Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία. Για να φτάσει εκεί το κεράσι από τον Άγρα και την Κερασιά πέρασε από 4-5 χέρια και ο παραγωγός εδώ πήρε 1 ευρώ και κατά τη διαδρομή κέρδισαν οι άλλοι 22 ευρώ!

Από Πέλλας... Πηλίου

Μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής του Νομού διατίθεται στην εσωτερική αγορά, όπου ελλείψει οργάνωσης και διαφήμισης δεν κινείται όπως θα έπρεπε. Χρόνια τώρα θα βλέπετε στην τηλεόραση διαφήμιση για το ροδάκινο του Βελβεντού Κοζάνης. Ποτέ δεν είδαμε διαφήμιση για το ροδάκινο Πέλλας ή το κεράσι ή το μήλο. Όσον αφορά μάλιστα το δικό μας μήλο αγοράζεται από εδώ σε εξευτελιστική τιμή και πηγαίνει σε συσκευαστήρια του Βόλου, όπου μπαίνει αυτοκόλλητο με την ένδειξη «Μήλα Πηλίου». Κι αυτό γιατί το μήλο Πηλίου, που μόνο μήλο δεν είναι, έχει διαφήμιση, προβολή και η παραγωγή του δεν επαρκεί. Έτσι οι επιτήδειοι παίρνουν μήλα από την Παναγίτσα και τα βαφτίζουν «Πηλίου». Και τελικά οι άλλοι κερδίζουν από τα δικά μας προϊόντα και ο δικός μας αγρότης βγαίνει 5-6 φορές τον χρόνο στα μπλόκα και οι συνδικαλιστές και οι βουλευτές λένε τα δικά τους…

Είναι χαρακτηριστικό πως έμπορος μήλων από τον Νομό Πέλλας συναντά χίλιες δυο δυσκολίες από τους μεγάλους εμπόρους και την γραφειοκρατία, στην προσπάθειά του να εξάγει μήλα στην Αίγυπτο. Ένα καράβι που έφευγε που και που από την Θεσσαλονίκη πρώτα πηγαίνει να ξεφορτώσει προς Γαλλία και Ισπανία και ακτές Βόρειας Αφρικής και μετά από 18-20 μέρες έφτανε σε λιμάνι της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος μεταφοράς.

Αχ αυτά τα «δημοπρατήρια»

Θυμόμαστε τον πρώην Βουλευτή Δάνη Τζαμτζή που έλεγε και ξανάλεγε για «δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων», που θα ήταν κάτι σαν «χρηματιστήρια» και πως έτσι γίνεται στην Ιταλία. Και τότε πήρε μαζί του δημοσιογράφους στην Ιταλία και είδαν πώς δουλεύουν οι Ιταλοί και…τους πετάχτηκαν τα μάτια έξω! Εκεί οι παραγωγοί αποφάσιζαν για τις τιμές και όποιος έμπορος παζάρευε και έκανε τον «δύσκολο» έμενε απ’ έξω και στο τέλος έτρεχε και παρακαλούσε να αγοράσει! Εδώ αποφασίζουν κάποιοι να μην δώσουν προϊόν σε χαμηλή τιμή και εν συνεχεία πολλοί αγρότες στα «μουλωχτά» πάνε και πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές, σπάζοντας τις συμφωνίες και τις αποφάσεις.

Αυτά πρέπει να δουν οι παραγωγοί και οι έμποροι και μ’ αυτά να ασχοληθούν οι βουλευτές…

Πηγή: pellanews.gr