Skip to main content
20 03 2015 | 10:32

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου που βρίσκεται σε έκτατη ανάγκη πολιτικής προστασίας. Πριν λίγες ημέρες η η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης κήρυξε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μετά και από την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών, όμως η περιοχή Κ. Νευροκοπίου ήταν εκτός αυτής της διάταξης.

Ο δήμαρχος του Κ. Νευροκοπίου, κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη, κ. Παυλίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, ζήτησε να γίνουν όσα χρειάζονται, ώστε να κηρυχθεί το λεκανοπέδιο σε κατάσταση έκτατης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Παρά τις προσπάθειές του ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια και έτσι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την περιοχή και τις καταστροφές που την κατέβαλαν.

Σχετικά με το ζήτημα να υπαχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει:

«Τίποτα δεν έχει γίνει. Απ’ όσο έχω ενημερωθεί, αυτή η ιστορία έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, δεν σημαίνει άμεση χρηματοδότηση και αποκατάσταση σε ιδιώτη από κάποιον φορέα. Τίποτα από αυτά. Εμείς θα προβάλουμε τις ζημιές μας βέβαια στο υπουργείο Εσωτερικών με βάσει αυτό και απ’ ό,τι βλέπω, εάν υπάρχουν κάποια χρήματα διαθέσιμα για πολιτική προστασία θα μας δώσουν. Κρατάμε μικρό καλάθι.»

Αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή από το λιώσιμο του χιονιού κυρίως λέει:

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά το πλημμυρικό φαινόμενο στις τοπικές κοινότητες Οχυρού, Περιθωρίου και Βροντούς επιδεινώνεται, από το λόγο ότι λιώνουν τα χιόνια και συνεχώς τροφοδοτούν το φαινόμενο αυτό. Όλα τα νερά του λεκανοπεδίου, όλη η απορροή, συγκεντρώνεται πλέον στην περιοχή αυτή. Έχει υπερχειλίσει το φράγμα στα Λευκόγεια, καθώς έχει γεμίσει, έχει υπερκαλυφθεί η δυνατότητά του. Ό,τι νερό μπαίνει και από εκείνη τη λεκάνη απορροής, προστίθεται στην περιοχή Βροντούς και Περιθωρίου. Και βλέπουμε ότι η κοίτη του ποταμού που περνάει μέσα από το Νευροκόπι, δεν κατεβαίνει καθόλου. Και σήμερα το πρωί (Τετάρτη 18/03), έχουμε χιονόπτωση και δεν φαίνεται να σταματάει.»

Βομβαρδισμένο τοπίο – Χωρίς πόρους

«Στα χωράφια της περιοχής, μπορεί να δει κανείς ένα, κυριολεκτικά, βομβαρδισμένο τοπίο, εξαιτίας της υπερχείλισης μικροχειμάρρων και αποστραγγιστικών τάφρων που χόρτασαν και ξεχείλισαν. Κατέστρεψαν όλο το αγροτικό δίκτυο σχεδόν, σε ένα συνολικό μήκος 50 χιλιομέτρων, καθώς και μικρά τεχνικά έργα.

Για να αποκατασταθούν όλα αυτά, είναι αδύνατον. Και αυτό, επειδή η ευθύνη τώρα έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου και δυστυχώς καταργήθηκαν από την ευθύνη των Νομαρχιών νυν Αντιπεριφερειών οι οποίες δεν ασχολούνται. Πλέον δεν υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι. Μεταφέρθηκε η ευθύνη στους Δήμους, αλλά δεν μεταβιβάστηκαν πόροι. Δεν κοστολογήθηκε αυτή η ευθύνη που μεταφέρθηκε, πόσο θα στοιχίσει στο Δήμο! Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ ή άλλους κρατικούς πόρους, με τον ίδιο τρόπο που γινόταν και πριν αναλάβουμε αυτές τις νέες ευθύνες. Και χειρότερα βέβαια, αφού έχουμε υποστεί μέχρι και 50%-60% μείωση και σ’ αυτά, σε σχέση με προηγούμενα κονδύλια. Άρα είναι αδύνατον να συντηρήσουμε εμείς τέτοια πράγματα, με 8.000 κατοίκους και επειδή η ΣΑΤΑ χρηματοδοτεί με βάσει τον αριθμό του πληθυσμού. Με 8.000 κατοίκους ως αντίκρισμα, φανταστείτε πώς θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε έναν κάμπο όπως του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου. Θα τα αναφέρουμε όλα αυτά και ελπίζουμε ότι θα το καταλάβουν, αν μπορούν να το καταλάβουν.»

Αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παυλίδη:

«Έχει μια συνολική εικόνα για τα πράγματα. Του έγραψα και στην επιστολή αναλυτικά τι συνέβη στο Νευροκόπι, χωρίς υπερβολές τι πραγματικά έχει γίνει και νομίζω ότι θα βοηθήσει, θα συμπαρασταθεί. Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει ακριβώς με τη σημερινή συγκυρία.»

Καραντίνα στην πατάτα

Αναφορικά με το ζήτημα της καραντίνας στην πατάτα, ο δήμαρχος Νευροκοπίου εκφράζει το μεγάλο του παράπονο, ότι δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα σοβαρό:

«Το ζήτημα της καραντίνας της πατάτας, προσπαθούμε να το περιορίσουμε, να το αναχαιτίσουμε, να λάβουμε προστατευτικά μέτρα. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και συνεχίζει να μας απασχολεί. Το σοβαρότερο από τα θέματα που μας απασχολούν και ρίχνω εδώ ευθύνες, άμεσα και καθαρά, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα Ερευνητικά Ινστιτούτα, που δεν έδρασαν έγκαιρα πριν διαχυθεί το πρόβλημα και σε άλλους παραγωγούς. Πήραν κάποια επιδερμικά, αποσπασματικά μέτρα, επιπόλαια, τα οποία δεν αντιμετώπισαν την κατάσταση.

Τα είχα πει και στο συντονιστικό τότε και είχα βγει και εκτός εαυτού και έφυγα. Δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε έτσι. Εδώ ο κόσμος καίγεται … των οικιών ημών εμπιπραμένων, υμείς άδεται… εδώ καιγόμαστε κι εσείς τραγουδάτε. Αυτά είναι φλυαρίες. Με φλυαρίες δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από τον φαντάρο, τον αγρότη και το δήμαρχο. Εσείς είστε στρατάρχες, είστε υπουργοί, το πρόβλημα είναι τεράστιο, θέλει εξειδικευμένες γνώσεις, θέλει ειδικό επιστημονικό προσωπικό, θέλει μέτρα τα οποία εμείς δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά! Ποιος δήμαρχος μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις! Κανένας! Πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα, ως κρίση, ως τοπική συμφορά που απειλείται με αυτό το ενδιαφέρον και αυτή την υπευθυνότητα. Αυτά δεν έγιναν!»

Πηγή: proinos-typos.gr