Skip to main content
04 02 2015 | 12:00

Ροή γεγονότων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοιλάδα του Σπερχειού

Ροή γεγονότων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοιλάδα του Σπερχειού

Την κήρυξη της κοιλάδας του Σπερχειού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα δυσμενής κατάσταση λόγω πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων» αποφάσισε με έγγραφο που υπέγραψε χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκας.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης ευχαριστεί τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη για τη διαβίβαση του αιτήματος του Δήμου μας, με τη σύμφωνη γνώμη του, για την κήρυξη της κοιλάδας του Σπερχειού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Με δήλωση του ο κ. Σταυρογιάννης τονίζει: «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας και είμαστε βέβαιοι ότι μέσω της κήρυξης της κοιλάδας του Σπερχειού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επουλωθούν κάποια από τα τραύματα της καταστροφικής πλημμύρας σε αγρότες, επιχειρηματίες αλλά και δημότες της περιοχής».

Μεσολόγγι

Τις πληγές τους από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας μετρούν οι αγρότες του Μεσολογγίου, καθώς πολλές καλλιέργειες φρούτων και κηπευτικών υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Εκτός αυτού δεν έλειψαν ζημιές σε ελαιώνες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που πλημμύρισαν λόγω των χείμαρρων που δημιουργήθηκαν.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα οι αγρότες της επαρχίας Μεσολογγίου υπέστησαν καθοριστικές ζημιές στους ελαιώνες τους από το γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Στην καταγραφή της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή της ελιάς Καλαμών από τον μύκητα που χτύπησε φέτος το προϊόν, επρόκειτο να προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να καταβληθεί μια προσπάθεια αποζημίωσης των αγροτών.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου Αποστόλης Ευθυμίου, σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Χριστίνα Σταρακά και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πλατανιά, ανέλαβαν μάλιστα την διαδικασία της καταγραφής, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η απώλεια της παραγωγής προσέγγισε το 30%.

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τα 4 αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα

Κέρδισε το στοίχημα η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, και κατάφερε μετά από δυο ημέρες να αποκτήσει πρόσβαση στα 4 χωριά που παρέμεναν αποκλεισμένα.

Στις 20:00 της 3ης Φεβρουαρίου τα ερπυστριοφόρα μηχανήματα έφτασαν στα Αργύρια, δημιουργώντας νέα μονοπάτια, στον ορεινό όγκο της Οίτης, από την πλευρά του νομού Φωκίδας, αφού είχε καταρρεύσει η γέφυρα από την πλευρά της Φθιώτιδας. Πλέον είναι δυνατή η επικοινωνία προς τα χωριά Αργύρια, Κολοκυθιά, Μάρμαρα και Ανατολή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα συνεργεία και τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας, επιχειρούσαν δυο μέρες μέχρι να τα καταφέρουν, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν και μεγάλες καταπτώσεις βράχων.

Κατέρρευσαν σπίτια στην Καστανιά Ευρυτανίας

Συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στο νομό Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρπενησίου, δυστυχώς οι δυσάρεστες εκπλήξεις όσο περνάει η ώρα διαδέχονται η μια την άλλη. Εκτός από το Κρίκελο, που εκκενώθηκε, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και το χωριό Καστανιά, όπου ήδη έχουν καταρρεύσει 4 σπίτια εξαιτίας του κατολισθητικού φαινομένου.

Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του οικισμού Γρανά στην Ευρυτανία

Σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του οικισμού Γρανά στον Πρόδρομο Ευρυτανίας με 17 άτομα, 9 από ΠΥ Καρπενησίου, 3 άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ και 6 του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος, που απομακρύνουν τους ηλικιωμένους, γιατί η περιοχή βουλιάζει συνεχώς. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται σε φορεία γιατί είναι αδύνατον να περπατήσουν στα κακοτράχαλα μονοπάτια, αφου οι δρόμοι εξαφανίστηκαν από τις βροχές των τελευταίων ημερών.

Μαγνησία

Μικροζημιές προκληθήκαν στο παραλιακό μέτωπο από Αγριά έως Πλατανίδια από τους νοτιάδες που «σάρωσαν» την περιοχή, από το Σάββατο το βράδυ μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι.

Στα Πλατανίδια από τα κύματα παρασύρθηκαν πλάκες από το πεζοδρόμιο του παραλιακού μετώπου, ενώ πέτρες, άμμος και φερτές ύλες κάλυψαν το οδόστρωμα και «εγκλωβίστηκαν» σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, μέχρι να καθαριστεί ο δρόμος από συνεργεία του Δήμου Βόλου.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Αγριά, αφού φερτές ύλες κάλυπταν τον δρόμο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Ολο το παραλιακό μέτωπο καθαρίστηκε χθες από υπάλληλους της καθαριότητας του Δήμου Βόλου, οι οποίοι έσπευσαν με ένα μηχάνημα και ένα φορτηγό. «Κάθε φορά που έχει ισχυρούς ανέμους παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο από Αγριά μέχρι Πλατανίδια», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Βόλου Δημήτρης Καντόλας.

Επίσης, ο κ. Καντόλας τόνισε ότι τυπικά για τη φροντίδα και τον καθαρισμό του παραλιακού μέτωπο είναι υπεύθυνος ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και όχι η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι θα πρέπει σίγουρα να επέλθει μια συμφωνία μεταξύ δήμου και ΟΛΒ.

Ο Δήμος Βόλου κατά… του ΟΛΒ

Μάλιστα, αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στην παραλιακή ζώνη από Αγριά έως και Λεχώνια, από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν τις τελευταίες ημέρες, ο Δήμος Βόλου με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την απομάκρυνση των φερτών υλών και γενικώς για την καθαριότητα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, στην κυριότητα του οποίου ανήκει η συγκεκριμένη έκταση.

Σε χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι παρόλα αυτά η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου ενεργώντας από ευαισθησία, και όχι λόγω αρμοδιότητας, παρενέβη όπου υπήρχε επιτακτική ανάγκη και έδωσε λύσεις, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Είναι προφανές ότι ο ΟΛΒ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των εκατοντάδων επαγγελματιών και των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και όχι απλώς να εισπράττει υπέρογκα τέλη, μετακυλώντας τις ευθύνες σε άλλους. Το γεγονός αυτό φέρνει και πάλι εμφατικά στο προσκήνιο την ανάγκη ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου και φυσικά το σύνολο των εκτάσεων που διακατέχει να περιέλθουν στο Δήμο Βόλου για να υπάρξει μια ορθολογική ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και να συντηρηθούν με επάρκεια οι υπάρχουσες υποδομές».

Κλείνοντας την ανακοίνωση ο Δήμος Βόλου καλεί όλους τους πολίτες να συμπαραταχθούν με το αίτημα του Δήμου, προκειμένου όπως επισημαίνει «και οι ίδιοι να τύχουν των υπηρεσιών που αξίζουν, αλλά και η πόλη να βρει την αναπτυξιακή της τροχιά και το Λιμάνι να μην λειτουργεί σαν ένας εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά να πάρει τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα βοηθήσουν την πόλη».

Επεσαν δέντρα στο Πήλιο

Στο μεταξύ, από τους νοτιάδες σημειώθηκαν ζημιές τόσο στο Ανατολικό όσο και στο Νότιο Πήλιο. Στο Μούρεσι από τους δυνατούς ανέμους έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και για περίπου ένα μισάωρο η περιοχή έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα από συνεργείο της ΔΕΗ, ενώ στον κεντρικό δρόμο του Μουρεσίου έπεσε δέντρο χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές.

Στο Νότιο Πήλιο, μικροζημιές από την θαλασσοταραχή προκλήθηκαν στο κρηπίδωμα του Πλατανιά, ενώ ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε στη Μηλίνα.

Ροδόπη

Μετά από επανειλημμένες επισκέψεις του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ κ. Γιώργου Παυλίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 3 Φεβρουαρίου, πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Μουσταφά Κατραντζή, του Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη, Δημάρχου Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ, του Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Αμβροσίας κ. Κώστα Καραγιοβάνη, των Δημοτικών Συμβούλων Ν. Σιδηροχωρίου κ. Δημοσθένη Μανίτσα και Νίκου Κυριαζή, του Προϊστάμενου της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α.Μ.Θ κ. Αναστάσιου Παράσχου, της Αν. Προϊσταμένης Τμήματος Δομών και Περιβάλλοντος Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Α.Μ.Θ κας Μαρίας Χαμητίδου, του Προϊστάμενου της Δ/νσης Πολιτικής Γης Π.Α.Μ.Θ κ. Ευάγγελου Σταμπόλογλου και του Προϊστάμενου Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Ροδόπης.

Στη σύσκεψη, καταγράφηκαν τα προβλήματα που ανέκυψαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και στη συνέχεια ιεραρχήθηκαν οι ανάγκες ανά περιοχή, με γνώμονα την προστασία των πολιτών, των οικισμών και των περιουσιών τους αλλά και την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η άμεση χρηματοδότηση των απολύτως αναγκαίων έργων, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η αποκατάσταση καταστραμμένων οδοστρωμάτων, η αποστράγγιση των οδών που πλημμυρίζουν, η κατασκευή νέων τεχνικών, η προστασία γεφυρών, ο καθαρισμός καναλιών των αναδασμών και άλλα.

Έβρος-Ορεστιάδα

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες από την κάτω Βύσσα, εννέα οικογένειες από την παλαιά Σαγήνη Ορεστιάδας και μία οικογένεια από την περιοχή της Οινόης Ορεστιάδας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους το τελευταίο 24ωρο, καθώς εκτιμήθηκε ότι κινδύνευαν από τις πλημμύρες που πλήττουν για μία ακόμα φορά την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ορεστιάδας. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η ανησυχία επικεντρώνεται από το πρωί στην περιοχή της Βύσσας, όπου η στάθμη παραμένει σε απειλητικά υψηλά επίπεδα και η πτώση (της στάθμης) είναι πολύ αργή.

Στο ωοειδές, δηλαδή στις εκτάσεις του "μεγάλου" κάμπου της περιοχής, έκτασης 85.000 στρεμμάτων, έχουν πλημμυρίσει ήδη τα 10.000 στρέμματα, μετά την υποχώρηση αναχωμάτων σε Οινόη-Κλεισσώ και Παλαιά Σαγήνη.

Το πρωί ο δήμος Ορεστιάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους στην περιοχή του κάμπου, λόγω της μεγάλης εισροής υδάτων.

Κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη κρίνεται η κατάσταση στην περιοχή Ορμενίου αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής Τριγώνου, που εχθές απειλήθηκαν σοβαρά από εκτεταμένες πλημμύρες. Στις Καστανιές τα νερά του Άρδα άγγιξαν επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στην όχθη και ο κίνδυνος παραμένει, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι εφόσον η ροή από τη Βουλγαρία μειώνεται, σταδιακά θα απομακρύνεται η απειλή.

Τα σχολεία είναι κλειστά στις στις δημοτικές ενότητες Τριγώνου, Κυπρίνου, Βύσσας.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, τελικά λόγω των έκτακτων συνθηκών, αναβάλλεται.

Η ροή στα φράγματα φαίνεται να μειώνεται από τα ξημερώματα, ωστόσο οι στάθμες σε Πύθιο και Πέταλο είναι στα όρια συναγερμού.