Skip to main content
27 06 2018 | 10:44

Πρωτοβουλία Εθνικής Τράπεζας για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων: "Όλη η Ελλάδα ένα Τραπέζι"

Πρωτοβουλία Εθνικής Τράπεζας για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων: "Όλη η Ελλάδα ένα Τραπέζι"

Η πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα σε ένα Τραπέζι» στοχεύει στην ανάδειξη, την προώθηση και την προβολή θετικών παραδειγμάτων από το χώρο των παραγωγών και επιχειρήσεων της αγρο-διατροφής και ευρύτερα, της αγρο-επιχειρηματικότητας.

Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται με τη διοργάνωση συναντήσεων & εκδηλώσεων με τη συμμετοχή παραγωγών και επιχειρήσεων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Μέχρις στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 6 συναντήσεις - εκδηλώσεις, η πρώτη στην Αθήνα (Μάϊος 2017) με προσκεκλημένους παραγωγούς και επιχειρήσεις από την Βοιωτία, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και Φωκίδα, η άλλη στη Καλαμάτα (Οκτώβριος 2017) με παραγωγούς και επιχειρήσεις από την Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, η τρίτη στο Ναύπλιο (Δεκέμβριος 2017) με παραγωγούς και επιχειρήσεις της Αργολίδας και της Κορινθίας. Η πρώτη συνάντηση - εκδήλωση για το 2018 έγινε το Μάρτιο στην Θεσσαλονίκη και αφορούσε παραγωγούς και επιχειρήσεις από την Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική) και ακολούθησε η εκδήλωση της Λάρισας στις 22 Μαΐου με παραγωγούς και επιχειρήσεις από την Θεσσαλία (Καρδίτσα, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα).

Την Δευτέρα, 25 Ιουνίου και ώρα 12:00, παραγωγοί και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Αττικής παρουσίασαν τις ιστορίες των προϊόντων τους, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Αίθριο του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας.

Συμπράττοντα μέρη αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η Εθνική Τράπεζα και το IdeasLab–Smart & Creative Economy. Το τελευταίο είναι ένα εργαστήριο ιδεών για την στήριξη, την προώθηση και την προβολή της νέας, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Μυλωνάς: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον αγρο-διατροφικό τομέα

Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει την αναμόρφωση και την ανάπτυξη του αγροτο-διατροφικού τομέα της οικονομίας, τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Εκτός από μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη σειρά εργαλείων χρηματοδότησης για τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του αγροτο-διατροφικού τομέα, ανοίγουμε δρόμους προώθησης και παρέχουμε ευκαιρίες δικτύωσης μέσω της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα ένα τραπέζι», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε στους παραγωγούς και επιχειρηματίες του κλάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική ύπαιθρος, σχεδόν στο σύνολό της, είναι ένας τόπος που περιέσωσε σε μια ιδιότυπη σύγχρονη κιβωτό, ακέραιο το φυσικό του περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να παράξει σήμερα, υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η αναζήτηση της ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης. Η ποιότητα έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει γίνει αξία και αξίωση για το καταναλωτικό κοινό».

Στη συνέχεια, στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Π. Μυλωνάς έθεσε την πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» στο ευρύτερο πλαίσιο της απόφασης της ΕΤΕ για τη στρατηγική στήριξη του αγρο-διατροφικού τομέα. Εκτιμώντας, όπως τόνισε, ότι ο τομέας αυτός έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης κυρίως μέσω της δημιουργίας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, επικέντρωσε σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους: (i) παραγωγή περισσότερων επώνυμων προϊόντων, (ii) ανάπτυξη αποδοτικότερων δικτυών διανομής, και (iii) χρήση νέων τεχνολογιών. Υπό αυτά τα δεδομένα, τόνισε τη σημασία να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην καθετοποίηση, στη δημιουργία αλυσίδων αξίας και τη δικτύωση.

Η πρωτοβουλία της Εθνικής, φέρνοντας τους παραγωγούς σε επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με δυνητικούς πελάτες, στοχεύει ακριβώς σε αυτό: να προωθήσει πιο σύνθετες και αλληλο-υποστηρικτικές σχέσεις, είπε ο κ. Μυλωνάς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνατότητες χρηματοδότησης έχουν εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα έχουν ενισχυθεί με συμπληρωματικές δράσεις που παρέχουν ευκαιρίες δικτύωσης και ανοίγουν δρόμους προώθησης των ελληνικών τροφίμων προς τις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

Η κα Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση και η κοινή παραδοχή για ένα νέο πιο υγιές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έχουν δημιουργήσει μια μοναδική ευκαιρία για τον αγροτικό τομέα.

Την ευκαιρία:

• να διαμορφώσουμε Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα που θα οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και της αγροδιατροφικής αλυσίδας• να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, αυξάνοντας παράλληλα τη συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ και• να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το ταξίδι « όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» πριν ένα χρόνο με σημερινό σταθμό παραγωγούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Αττικής, πρόσθεσε η κα. Τζάκου.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αποστόλου

«Η πρωτοβουλία σας να οργανώσετε μια τέτοια εκδήλωση, ειδικά αυτή την περίοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί συμπίπτει με την εκκίνηση μια μεγάλης προσπάθειας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η συμφωνία που πετύχαμε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια προϋποθέτει ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την Εθνική Τράπεζα για την Οργάνωση της συνάντησης και να καλώς ορίσω κι εγώ με τη σειρά μου τους συμμετέχοντες παραγωγούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Η ελληνική ύπαιθρος, σχεδόν στο σύνολό της, είναι ένας τόπος που περιέσωσε σε μια ιδιότυπη σύγχρονη κιβωτό ακέραιο το φυσικό του περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να παράξει σήμερα, υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία.

Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name και δεν χρειάζεται επικοινωνιολόγους και image makers για να βρουν κάποιο άλλο, εντυπωσιακότερο λογότυπο. Η φύση και οι άνθρωποι εδώ έχουν φτιάξει την ταυτότητα του τόπου.

Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αττική Γη δεν υπήρξε ποτέ Γη της Επαγγελίας αλλά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα λειτούργησε ως τέτοια στον Ελλαδικό Χώρο. Ακόμη και σήμερα με τις τεράστιες περιβαλλοντικές αν όχι προσβολές, τουλάχιστον επιβαρύνσεις που έχει υποστεί παραμένει, επιμένει να παράγει αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ ως σήμερα ήταν η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Χώρου με βάση ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, ο προσανατολισμός του με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών και η δημιουργία εργαλείων στήριξής του.

Το πρώτο λοιπόν που καταφέραμε ήταν ο αγροτικός τομέας να μπει ψηλά στην οικονομική και πολιτική ατζέντα και να γίνει συνείδηση ότι χωρίς αυτόν στην Ελλάδα δεν πάμε πουθενά.

Το δεύτερο που κάναμε, αφού επουλώσαμε - όσες τουλάχιστον μπορούσαμε - από τις πληγές που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τον αγροτικό χώρο, ήταν να βάλουμε μπροστά μέτρα και δράσεις, για να ενθαρρύνουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου.

Ποιο εργαλείο έχουμε εμείς ως Υπουργείο για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια;

Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το ΕΠΑΛΘ ξεπερνάμε τα 6,5 δις. Αν δε προσθέσουμε και τις ενισχύσεις φτάνουμε στα 19 δις δηλαδή την εξαετία 2015 -2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις και μάλιστα χωρίς αντίδωρο.

Απλά οφείλουμε να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί κατανέμονται με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς, που αποτελούν το 50% της Ε.Ε.

Η πρώτη κίνηση που κάναμε με την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του ΠΑΑ, ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με την εκχώρηση του 37,4 % των πόρων, δηλαδή 1,7 δις, κάνοντας πράξη τη προεκλογική μας δέσμευση για Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία - τομή στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία που εδράζεται σε δύο βασικές επιλογές:

  • Πρώτον στην εμπιστοσύνη μας προς τις Περιφέρειες να υλοποιούν πολιτικές που τις αφορούν άμεσα και συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδό τους και
  • Δεύτερον στη πεποίθησή μας ότι το Υπουργείο πρέπει να έχει ένα πιο επιτελικό και εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των Προγραμμάτων.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η αναζήτηση της ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης.

Ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων, ότι υγεία και διατροφή είναι μια βασική συνάρτηση που πρέπει να προσεχθεί στον σύγχρονο κόσμο.

Η ποιότητα έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει γίνει αξία και αξίωση για το καταναλωτικό κοινό.

Εσείς στη σημερινή σας εκδήλωση προσθέτετε και τη πολιτιστική παράδοση, αλλά και τη γευσιγνωσία, βάζοντας ουσιαστικά όλη τη σφραγίδα της ελληνικής αγροδιατροφικής αλυσίδας».