Skip to main content
11 07 2019 | 12:15

Πρωτοφανής η ζημιά από το χαλάζι στα μήλα της Ζαγοράς Πηλίου

Πρωτοφανής η ζημιά από το χαλάζι στα μήλα της Ζαγοράς Πηλίου

Μεγάλη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι μηλοκαλλιέργειας στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, λόγω της χθεσινής έντονης και μεγάλης σε μέγεθος χαλαζόπτωσης, που ήρθε μάλιστα σε μια περίοδο λίγο πριν τη συγκομιδή, κάτι που προμηνύει προβλήματα στην προσφορά του προϊόντος στην αγορά.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και είπε ότι η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, τόσο στη μηλοκαλλιέργεια, όσο και στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω της χθεσινής χαλαζόπτωσης που κράτησε 10 λεπτά της ώρας περίπου και κατέστρεψε το 80% της παραγωγής των μήλων στη Ζαγορά και στο Μούρεσι.Σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα πάει στη Ζαγορά για να κάνει μια πρώτη αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν.

«Το χαλάζι ήταν μεγάλο σε μέγεθος, έπεσε με ένταση και χάραξε ή έκοψε στη μέση τα μήλα. Ο καρπός δε που δεν κόπηκε ή δεν έσπασε έχει χτυπηθεί και όταν βγει ο ήλιος θα μαυρίσουν από μέσα και θα είναι μη εμπορεύσιμα», δήλωσε ο δήμαρχος.Ο κ. Κουτσάφτης εξέφρασε φόβους ότι η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που αυτά τα μήλα δεν θα κάνουν ούτε για χυμό, καθώς δεν θα προλάβουν να ωριμάσουν και θα σαπίσουν. «Η ζημιά είναι πρωτοφανής σε μέγεθος και τέτοιο χαλάζι δεν έχω ξαναδεί», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ο δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου η χρονιά είναι πολύ δύσκολη η παραγωγή πολύ μικρή, ο καιρός τα χάλασε από την περίοδο της ανθοφορίας που έβρεχε συνεχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην καρπόδεση, τον Μάιο σημειώθηκε χαλαζόπτωση, στη συνέχεια προέκυψαν θέματα με ασθένειες, ήρθε και νέα μεγάλη χαλαζόπτωση, καθάρισε την παραγωγή που είχε μείνει και τελειώσαμε.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ότι χαλάει η παραγωγή, αλλά οι παραγωγοί μήλου μπήκαν σε έξοδα για την καλλιέργεια, που έβαινε προς το τέλος, καθώς υπολείπονταν δύο ποτίσματα και ένας ψεκασμός για να γίνει συγκομιδή της σοδειάς.

Ο κ. Κουτσάφτης διέβλεψε πρόβλημα φέτος και για τον Συνεταιρισμό, καθώς με τη ζημιά που έγινε η Ζαγορά δεν είναι ανταγωνιστική και θα χαθεί για φέτος από την αγορά.

Ζημιές και στην ελαιοκαλλιέργεια

Επίσης τόνισε, η ασυνήθιστη για την εποχή σε μέγεθος και ένταση χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς μεγάλο μέρος του καρπού έπεσε στο έδαφος και δημιούργησε στρώμα. Και μάλιστα σε μια περιοχή από τα ορεινά ως τη θάλασσα, που έχει μεγάλη παραγωγή.

Ο δήμαρχος είπε ότι φέτος τα δένδρα είχαν μεγάλη παραγωγή, καθώς πέρυσι ήταν πολύ μικρή και απομένει να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι η ζημιά που έγινε.

Ανακοίνωση από την ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ

Η μικρομεσαία αγροτιά είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Ζαγοράς του ΚΚΕ, με αφορμή τη νέα χαλαζόπτωση που είχε αποτέλεσμα μέχρι και την ολική καταστροφή σε δενδρώδεις καλλιέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΒ Ζαγοράς, από την χαλαζόπτωση που έπληξε χθες τον Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές έως ολική καταστροφή σε δενδρώδεις εκτάσεις, κύρια σε μηλεώνες, ελαιοπερίβολα, σε αγροτικές περιοχές του Δήμου.

«Η μεγάλη ένταση και μέγεθος του χαλαζιού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, αλλά και σε πολλές Τ.Κ. της ΔΕ Μουρεσίου. Ενδεικτικά από το κέντρο της Ζαγοράς και προς βορρά έως και ολόκληρη την αγροτική περιοχή του Πουρίου η καταστροφή υπολογίζεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έως και στο 100%. Η καταστροφή περιλαμβάνει και τις τρεις ζώνες καλλιέργειας: Στην πρώτη ζώνη με καταστροφή σε ελιές, μήλα, αχλάδια, στη δεύτερη και τρίτη ζώνη με καταστροφές σε μήλα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΚΟΒ Ζαγοράς, η καταστροφή ανέδειξε πλήρως την ανυπαρξία οποιουδήποτε μέτρου αντιχαλαζιακής προστασίας στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν γνωστά μέσα από έκτακτα δελτία της ΕΜΥ. Η αγροτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είτε είναι ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εξαντλείται σε ολόπλευρη στήριξη των μεγαλοεισαγωγέων και εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και των βιομηχάνων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που βρέξει- χιονίσει αποκομίζουν «εγγυημένο» κέρδος στις πλάτες των μικρών αγροτών, αναφέρει.

Αντίθετα η μικρομεσαία αγροτιά είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, σημειώνει η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ, που καλεί τον αγροτικό κόσμο μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να διεκδικήσουν:

1. Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε ολόκληρη την έκταση τους.

2. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

3. Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.

4. Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός, οι διαδικασίες και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: magnesianews.gr