Skip to main content
25 09 2017 | 11:43

Προώθηση της κατανάλωσης του πρόβειου κρέατος - εκτός από το αρνάκι γάλακτος - θα επιδιώξει η ΕΔΟΚ

Προώθηση της κατανάλωσης του πρόβειου κρέατος - εκτός από το αρνάκι γάλακτος - θα επιδιώξει η ΕΔΟΚ

Στροφή στην Αγορά για την προώθηση της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος από μεγαλύτερα αρνιά, -εκτός του αρνιού γάλακτος-το οποίο θα μπορούσε να συμπληρώσει κατά πολύ το διαφυγόν εισόδημα από το γάλα, έχει βάλει πλώρη η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Αυτό αποτυπώθηκε στην Γιορτή Κτηνοτροφίας που διοργανώθηκε αυτό το διήμερο στη Δράμα που είναι οδηγός σε θέματα κτηνοτροφίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ στη Δράμα καθορίζονται και οι τιμές των αμνοεριφίων, σχεδόν για όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ, Λευτέρη Γίτσο, οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εξαντλούνται στη ζήτηση αρνιού στις αργίες και οι νέες γενιές κοντεύουν να ξεχάσουν την κατανάλωση πρόβειου κρέατος.

«Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια τα οποία συμπεριλαμβάνουν στο μενού τους τμήματα αρνίσιου κρέατος, τα οποία οι θαμώνες τα πληρώνουν σε αρκετά αδρές τιμές, τα οποία όμως δεν είναι ελληνικά, είναι εισαγωγής από Γαλλία και Ν. Ζηλανδία. Γιατί να μην οργανωθούμε οι κτηνοτρόφοι, να δώσουμε όνομα και αξία στο κρέας που παράγουμε, να προχωρήσουμε σε πώληση τμημάτων κρέατος και αντικαταστήσουμε το εισαγόμενο με ελληνικό, από τι στιγμή που ο κόσμος είναι έτοιμος να το στηρίξει;».Αυτό βεβαίως προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας των κτηνοτρόφων, οργάνωση σε ομάδες και πλήρη δραστηριοποίηση στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, από τη στιγμή που είμαστε η 4η χώρα σε πληθυσμό προβάτων και πρώτη σε αιγοπροβατοτροφία.

Φυσικά μετά την οργάνωση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα παράγουν κρέας, με όνομα και τυποποιημένο σε κομμάτια, θα ακολουθήσει και η συνεννόηση με την πολιτεία, τους κρεοπώλες, τους ξενοδόχους, οι οποίοι θα διαθέτουν το μεγάλο αρνί, μετά από την διαδικασία της εκτροφής πάχυνσης ως αρνί σε όλα τα στάδια, εκτός από αυτό του αρνιού γάλακτος!

Μάλιστα η ΕΔΟΚ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Γεωργική Σχολή Θες/νικης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συνεργασία αυτή θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση περίπου 120 κτηνοτρόφων-όχι πάνω από 45 ετών-από την Θεσσαλία και την Βόρεια Ελλάδα, στους οποίους θα παρέχουν δωρεάν πλήρη τεχνογνωσία και βοήθεια για την οργάνωση τους της παραγωγής τους, την στροφή σε νέα καινοτόμα προϊόντα και την οργάνωση σε ομάδες και με άλλους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσος, στάθηκε επίσης στην προσπάθεια της διεπαγγελματικής για αναγνώριση του γύρου, ως ελληνικού προϊόντος, όπως η Φέτα.

Πρόσθεσε δε τις ενέργειες της ΕΔΟΚ για την αναγραφή από το νέο έτος της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος, όπως και η υποχρεωτική εξόφληση σε δύο μήνες των κτηνοτρόφων από τους εμπόρους.Ανάλογη ημερίδα και δράσεις για την προώθηση του Μεγάλου Αρνιού, θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Κομοτηνή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από την ΕΔΟΚ, τους κατά τόπους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και την Αυτοδιοίκηση.

Στη Δράμα ήδη έχει ξεκινήσει ένα συνεταιριστικό εγχείρημα, με το όνομα «Ηδωνίς», τα μέλη του οποίου σε πρώτη φάση συγκεντρώνουν το γάλα τους, σε δεύτερη φάση θα συνεργαστούν στην προμήθεια ζωοτροφών, στην ελαφρά μεταποίηση, επιχειρώντας σε μια μεγάλη αγορά αυτή του επεξεργασμένου κρέατος.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δράμας και το συνεταιριστικό εγχείρημα «Ηδωνίς», που αποτελείται από 32 μέλη, με επικεφαλής τον Γιάννη Κιτσουκάκη, διοργάνωσαν την Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Δράμα, Σάββατο και Κυριακή, 23-24 Σεπτεμβρίου 2017.

Το παρόν τους έδωσαν οι πολιτικοί Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου,οι αυτοδιοικητικοί ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης,η Δήμαρχος ΠΑρανεστίου, ΑΛίκη Σωτηριάδου-η οποία έμεινε ως το τέλος της εσπερίδας, στο πλαίσιο της Κτηνοτροφικής έκθεσης. Το παρόν τους από την Κομοτηνή έδωσαν από την Δημοτική ΕΠιχείρηση Γευσιγνωσία, Θέμης Τζενετίδης και το μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Παύλος Τομζάς.

Πηγή: Βασιλική Μαχαίρα, ΕΡΤ Κομοτηνής