Skip to main content
15 02 2016 | 08:51

Πότε θα γίνει το ραντεβού με τον Τσίπρα, ποιοι θα πάνε και τι έχει να «δώσει» ο πρωθυπουργός

Πότε θα γίνει το ραντεβού με τον Τσίπρα, ποιοι θα πάνε και τι έχει να «δώσει» ο πρωθυπουργός

Πότε θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών; Ποιοι από τους κινητοποιούμενους αγρότες θα προσέλθουν στη συνάντηση αυτή; Τι θα τους «δώσει» η κυβέρνηση ώστε να αποχωρήσουν από τα μπλόκα;

Αυτά είναι τα τρία κρίσιμα ερωτήματα που θα απασχολήσουν την αγροτική επικαιρότητα αυτής της εβδομάδας, οι απαντήσεις, δε, θα αποτελέσουν το κριτήριο για τις εξελίξεις και κυρίως για το αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα δρομολογήσουν την αποχώρηση των περισσότερων αγροτών από τα μπλόκα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ο χρόνος του ραντεβού. Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για αύριο Τρίτη, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται και είναι πιθανότερο να γίνει αργότερα, ακόμα και στο τέλος της εβδομάδας, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη και μετά, μέχρι την Παρασκευή. Συνεπώς για ραντεβού, από Σαββάτο και βλέπουμε.

Ποιοι θα πάνε και ποιοι όχι

Την αρχική άρνηση των αγροτών να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό εάν δεν αποσύρει εν τω μεταξύ τα σχέδιά του για ασφαλιστικό και φορολογικό έχει διαδεχθεί πλέον μια νέα κατάσταση, όπου υπάρχουν σοβαρές και αντιπροσωπευτικές αγροτικές δυνάμεις έτοιμες να συνομιλήσουν με τον κ. Τσίπρα στη βάση πάντα των προτάσεών τους. Δεν είναι βεβαίως οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων, είναι όμως μια σοβαρή μερίδα. Πρόκειται πρώτα απ΄όλα για τα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών και της Φθιώτιδας (Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος με επικεφαλής τον Δημήτρη Δημογιάννη) που λειτουργούν σε συνεννόηση και είναι από τα μεγάλα του χώρου. Δεύτερη σοβαρή δύναμη που εμφανίζεται έτοιμη για το διάλογο είναι η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων, των Πεβερέτου, Γκόντια, Παναγή κ.λπ. η οποία οργάνωσε συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα που εκπροσωπεί και η πλειοψηφία είπε ναι στη συνάντηση (παρότι ήταν πολλοί εκείνοι που ψήφισαν αρνητικά). Στη Συντονιστική συμμετέχουν και θεσμικές οργανώσεις των αγροτών (για παράδειγμα ο ΣΕΚ ή η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών) που εκπροσωπούν, ούτως ή άλλως, πολλές οργανώσεις της χώρας.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα οι απόψεις είναι μοιρασμένες και είναι άγνωστο εάν τελικά θα εκπροσωπηθούν σε μια συνάντηση, έστω εκείνη η μερίδα που εμφανίζεται θετική. Άγνωστο είναι επίσης τι θα κάνει η Πρωτοβουλία Αγροτών, των Παπακωνσταντίνου, Χαλκίδη, Τζωρτζάκη κ.λπ., η οποία αριθμεί 62 συλλόγους με πιο εμβληματική παρουσία στο μπλόκο της Κουλούρας, η οποία ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε, πολύ νωρίς, έτοιμη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά ανέκρουσε πρύμναν όταν δέχτηκε τα πυρά όλων των υπολοίπων. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, δηλαδή με τις δυνάμεις της Νίκαιας και του Βαγγέλη Μπούτα.

Αυτό που είναι βεβαίως σαφές είναι ότι οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που αποτελούν τον βραχίονα του ΚΚΕ στα μπλόκα δεν πρόκειται, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να πάνε σε κανένα διάλογο και σε καμία συνάντηση. Η κίνηση που έκαναν με το συλλαλητήριο της Παρασκευής και τη διήμερη παραμονή των τρακτέρ – πρεσβευτών στην Αθήνα θεωρήθηκε από όλους μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνδικαλιστική πρωτοβουλία, την οποία θα επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν στο επόμενο διάστημα. Εκτιμάται ότι θα είναι οι τελευταίοι που θα φύγουν από τα μπλόκα.

Τι θα δώσει η κυβέρνηση

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι φυσικά τι έχει να «δώσει» ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του, οψέποτε πραγματοποιηθεί, με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Οι τελευταίες πληροφορίες (στην πραγματικότητα χθεσινοβραδινές διαρροές από το υπουργείο Εργασίας) αναφέρουν ότι στα σενάρια που εξετάζει ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, προβλέπονται ηπιότεροι "ρυθμοί" μετάβασης από το σημερινό 10% των εισφορών στο 20% το 2019. Δηλαδή συντελεστής 12% το 2017 αντί για 14% του αρχικού σχεδίου, και 14% το 2018 αντί για 17%. Σε αυτό το σενάριο το "ταβάνι" του 20% για το 2019 φαίνεται ότι παραμένει.

Δεν μοιάζει, δηλαδή, να περνά ούτε καν η πρόταση να παραταθεί ο χρόνος μετάβασης στο 20%, και αντί του 2019, η μετάβαση αυτή να ολοκληρωθεί το 2020, το 2021 ή και αργότερα, όπως είχαν κάποιοι εισηγηθεί.

Μια τέτοια πρόταση είναι εντελώς απίθανο να κριθεί από τους αγρότες ως ικανή παραχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Από την άλλη, μια αποφασιστική κίνηση που θα άφηνε έστω προσωρινά τον ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο, παρότι το υπονόησε ο κ. Κατρούγαλος μιλώντας τη Παρασκευή στη Βουλή, δεν έχει πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές, οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το φέρει στο τραπέζι. Πέραν του ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα βγουν στα κάγκελα και οι άλλες επαγγελματικές τάξεις ζητώντας αυτονομία.

Την πρόταση για μείωση των εισφορών των αγροτών (μείωση σε σχέση με το επίσημο σχέδιο Κατρούγκαλου) με παράλληλη μείωση των μελλοντικών συντάξεων προς τους αγρότες, σενάριο που έχουν επεξεργαστεί από το υπουργείο Εργασίας και αναφέρθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, φαίνεται να απορρίπτει το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά και ο πρωθυπουργός.

Κατά τα λοιπά, στα θέματα εκτός ασφαλιστικού, υπάρχει μια δέσμη μέτρων που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στους αγρότες σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και κάποιες προτάσεις σχετικά με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Μπλόκο στη βασική σύνταξη από τους δανειστές

Την ίδια στιγμή ωστόσο φαίνεται ότι οι δανειστές όχι μόνον δεν έχουν διάθεση για "παραχωρήσεις" αλλά αντίθετα αλλά, κάνοντας παρατηρήσεις επί του αρχικού σχεδίου Κατρούγκαλου, ζητούν μείωση της Εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, τόσο για τους ήδη συνταξιούχους του ΟΓΑ (στο πλαίσιο της προσωπικής διαφοράς) όσο και για τους νέους.

Υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτοξεύεται από 4,5% στο 6,5%, εφόσον λάβουν το σύνολο της Εθνικής σύνταξης οι 331.408 συνταξιούχοι που σήμερα δικαιούνται τη λεγόμενη «Βασική Σύνταξη του ΟΓΑ», που φθάνει τα 360 ευρώ μεικτά, ήτοι 311 ευρώ καθαρά τον μήνα. Μάλιστα, οι δανειστές εκτιμούν ότι και οι νέοι συνταξιούχοι (που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2016 και μετά) θα πρέπει να λαμβάνουν χαμηλότερη βασική, τουλάχιστον όσοι έχουν καταβάλει πολύ χαμηλότερες εισφορές.

Σήμερα, μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ λαμβάνουν 124.544 συνταξιούχοι. Η πλειοψηφία, δηλαδή 466.496 συνταξιούχοι λαμβάνουν μέρος της βασικής και πρόσθετη σύνταξη, ενώ μόνο 38.761 λαμβάνουν πρόσθετη σύνταξη η οποία προέρχεται καθ' ολοκληρία από τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Εφόσον όλοι αυτοί, στο πλαίσιο του επανϋπολογισμού των συντάξεων, λάβουν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, 384 ευρώ Εθνική Σύνταξη συν το ανταποδοτικό κομμάτι, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών θα αυξηθεί κατά 2% η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.